De omschakeling naar de zomertijd vond plaats in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 maart 2025, om 2 uur ’s nachts. De Belgen hebben hun klokken een uur vooruit gezet en zijn overgestapt naar de zomertijd. Hoewel deze regeling de laatste jaren controversieel is geworden, blijft ze nog steeds bestaan.
Waarom schakelen we van tijd?
In 1975 werd de tijdsverandering ingevoerd om de tijd van kunstmatige verlichting in de avond te verminderen. Kostenbesparing was een prioriteit na de oliecrisis van 1973.
De Europese Unie en de Verenigde Staten hebben meerdere keren het einde van de tijdsverandering besproken, maar het onderwerp is voorlopig op de lange baan geschoven. Daarentegen hebben Azerbeidzjan, Iran, Rusland, Syrië, Turkije en Uruguay onlangs de overstap naar de zomertijd afgeschaft.
Een van de laatste tijdsveranderingen?
Vandaag de dag pleiten veel stemmen voor de afschaffing van de tijdsverandering, die veel minder nuttig is dan vroeger. Het Europees Parlement stemde in 2019 voor de afschaffing van de tijdsverandering, maar de covid-19 pandemie heeft daar een streep door gezet, evenals de behoefte om te besparen (de besparingen werden geschat op tussen 0,5 en 2,5% in 2009, maar vertegenwoordigen tegenwoordig slechts 0,07% van het totale elektriciteitsverbruik).
Volgens de Ierse Europarlementariër Sean Kelly is de tijdsverandering “slecht voor de menselijke gezondheid, slecht voor de dieren, slecht voor de verkeersveiligheid, en biedt het zeer weinig voordelen”. Slaapproblemen, vermoeidheid en stemmingswisselingen nemen toe na de overgang naar de zomertijd. Om nog maar te zwijgen over het aantal verkeersongevallen, hartaanvallen en depressieve toestanden, aldus het Nationaal Instituut voor Slaap en Waakzaamheid. Volgens Donald Trump is de zomertijd zelfs “onhandig” en “erg kostbaar”. Maar degenen die de voorkeur geven aan de wintertijd kunnen gerust zijn: die keert terug in de nacht van zaterdag 25 oktober op zondag 26 oktober.