Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Zal CMA CGM echt de redder van Air Belgium zijn?

Sinds de lancering van Air Belgium in 2016 is er geen jaar voorbijgegaan zonder dat de toekomst van de luchtvaartmaatschappij opnieuw in het nieuws komt. Het laatste nieuws: de goedkeuring van de Belgische rechtbanken enkele dagen geleden voor de overname door de Franse maritieme groep CMA CGM. Kan de logistieke reus de Brabantse vervoerder echt redden? Of kunnen we binnenkort weer een nieuwe wending verwachten in deze saga? Eén ding is zeker: er zal binnenkort geen luchtvaartmaatschappij meer zijn met een beslissingscentrum in België in de lucht.

Air Belgium’s toekomst is al enkele maanden onzeker. De luchtvaartmaatschappij, die zowel passagiers als vracht vervoert, is nu een vrachtvervoerder geworden, niet zonder een aanzienlijk deel van het personeel te verliezen.

Einde aan passagiersvluchten

Het begon allemaal in september 2023, toen Air Belgium plotseling besloot de eigen passagiersoperaties stop te zetten. De verbindingen tussen Brussels Airport en Zuid-Afrika en Mauritius, “chronisch onrendabel”, kwamen ten einde. Ongeveer 11.000 mensen bleven zonder vergoeding achter.

De maatschappij vroeg toen om gerechtelijke organisatieprocedures. Een jaar lang kon de vervoerder onder bescherming tegen zijn schuldeisers doorgaan met ACMI-activiteiten, het charteren van vliegtuigen voor andere maatschappijen, zowel vracht als passagiers, en het uitvoeren van vrachtvluchten.

In september 2024 vond Air Belgium geen duurzame oplossing bij haar aandeelhouders, en was het genoodzaakt een externe overnemer te zoeken. Het schakelde over van de reorganisatie naar een gerechtelijke overnameprocedure. Deze procedure heeft de afgelopen weken verschillende wendingen genomen.

Een eerste overnemer…

Half december werd een overnemer voor alleen de vrachtactiviteiten gevonden in de (juridische) persoon van het consortium Air One Belgium, bestaande uit de bedrijven PESO Aviation Management en Air One Holding International. Zij zeggen de vijfde grootste vrachtvloot van grote vliegtuigen ter wereld te beheren. Er werd gezegd dat deze nieuwe structuur 197 van de huidige 401 medewerkers (inclusief piloten) zou behouden, terwijl de overige 200, voornamelijk cabinepersoneel dat sinds oktober onder economische werkloosheid viel, tegen midden april hun baan zouden verliezen. Het overnameproces zou vier tot vijf maanden duren.

Maar begin maart nam het dossier een andere wending. Op verzoek van de beheerder onder gerechtelijk gezag kwam de rechtbank van Ondernemingen van Waals-Brabant terug op haar besluit ten gunste van Air One Belgium, dat blijkbaar te traag had gehandeld, en stelde het open voor andere biedingen. Hier kwam CMA CGM in het spel als “de enige die Air Belgium kan redden”, volgens de beheerder voor de rechtbank.

…gevolgd door een tweede

Het overnamebod van de Franse logistieke groep is nu door de rechtbank aanvaard. Het voorziet in een volledige overname van de vrachtactiviteiten van de Belgische maatschappij met haar vloot van vier toestellen (twee Airbus A330-243F en twee Boeing B747-8F). Van de 401 personeelsleden worden er slechts 186 behouden, minder dan bij het bod van Air One Belgium. Het administratief personeel, operationeel personeel, grondpersoneel en vliegend personeel (alle vliegtuigcategorieën) worden behouden, ongeacht het type contract. De nieuwe structuur, die de naam en het merk Air Belgium zal behouden, zal haar activiteiten uitvoeren vanuit Brussels Airport en Liège Airport.

Air Belgium heeft echter nog een struikelblok. Het consortium Air One Belgium, dat geen vertrouwen meer geniet in Mont-Saint-Guibert, heeft beroep aangetekend tegen de beslissing van de rechtbank van Ondernemingen van Waals-Brabant om hen uit te sluiten. Na een inleidende zitting op 3 april zal het hoger beroep worden behandeld op 24 april. Het is niet uitgesloten dat het Brussels hof van beroep uiteindelijk het in eerste aanleg genomen besluit vernietigt, waardoor Air One Belgium weer een kans zou maken.

Ongeacht of Air One Belgium of CMA CGM uiteindelijk de overnemer wordt, één ding is zeker: deze overname zal het einde betekenen van de laatste echt Belgische luchtvaartmaatschappij. Brussels Airlines is 100% eigendom van de Duitse groep Lufthansa, die de leiding voert, terwijl TUI Fly, actief op verschillende luchthavens in het land, afhankelijk is van de Duitse touroperator TUI.

Latest article