Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Wordt AI de toekomstige baas van je kind?

en
Dan Fitzpatrick

Kunstmatige intelligentie zal waarschijnlijk tijdens de sollicitatieprocedure worden gebruikt om te beslissen of je kind zijn of haar droombaan krijgt als hij of zij ouder is. Maar stel je nu eens voor dat diezelfde AI niet alleen je kind aanneemt, maar ook de baas van je kind wordt, taken toewijst en salaris uitdeelt.

Gek, toch? Dat dacht ik tenminste totdat ik dit bericht las op LinkedIn van Simon Smith, Executive Vice President, Generative AI, Klick Health.

Ik noemde dit tijdens een keynote, die ik vorige week in Dubai gaf. Iemand uit het publiek vroeg of ik dacht dat dit echt zou gaan gebeuren. Ik grinnikte, maar het lachen stierf in mijn keel. Want de waarheid is dat ik het niet weet.

Wat ik wel weet, is dat twee startups op het punt staan om alles wat we dachten te weten over de toekomst van werk om te gooien.

Skyfire, een bedrijf waar je waarschijnlijk nog nooit van hebt gehoord, heeft een betaalnetwerk gecreëerd waarmee AI-agenten echt geld kunnen uitgeven. Jouw geld, als je het toelaat.

“AI-agenten kunnen niets doen als ze geen betalingen kunnen doen; het is gewoon een veredelde zoekopdracht” zei de Mede-oprichter van Skyfire Systems en Senior Director of Product Craig DeWitt in een interview met TechCrunch. “Of we vinden een manier waarop agenten daadwerkelijk dingen kunnen doen of ze doen niets en daarom zijn het geen agenten.”

Hij heeft geen ongelijk. En hij is niet de enige.

Een andere startup, Payman, bouwt aan wat zij ‘Fiverr voor AI’s’ noemen. Een marktplaats waar AI klussen plaatst en mensen ze tegen betaling afmaken. Het klinkt als sciencefiction, maar meer dan 10.000 mensen hebben zich al aangemeld voor hun bèta.

De implicaties zijn duizelingwekkend. We hebben het niet meer alleen over AI die banen inneemt. We hebben het erover dat AI de werkgever wordt.

Moeten we onze kinderen vaardigheden leren, die AI niet heeft?

De voorspelbare reactie is om onze kinderen vaardigheden aan te leren, die AI niet kan nadoen. Blijf de machines een stap voor en we zullen altijd een plaats hebben in de beroepsbevolking, toch?

Fout.

De ongemakkelijke waarheid is dat AI niet stilstaat. Het ontwikkelt zich in een tempo dat de Wet van Moore doet lijken op langzaam kruipen.

Elon Musk – of je hem nu leuk vindt of niet – voorspelt dat AI uiteindelijk al het werk zal gaan doen. Alles. Als hij gelijk heeft (en zijn staat van dienst op het gebied van technologische ontwikkeling is waarschijnlijk de beste ter wereld), dan is verwoed proberen om de krimpende gaten in de AI-capaciteiten te dichten net zoiets als je kind in 1910 leren de beste koetsier ter wereld te worden.

Mensen van de gaten

Er is nog een andere manier, die niet betekent dat we de mensen van die krimpende gaten worden.

We zijn niet zomaar biologische machines, die wachten om overtroffen te worden. We zijn fundamenteel anders dan AI en het wordt tijd dat we ons ook zo gaan gedragen.

In plaats van mensen en AI te zien als concurrenten in een nulsomspel, moeten we de unieke waarde die mensen bieden erkennen. Die waarde is geen vaardigheid of kennis, maar het feit dat we mensen zijn.

Dit betekent niet dat we de realiteit van de vooruitgang van AI moeten negeren. Verre van dat. We moeten onze kinderen voorbereiden op een wereld waarin AI alomtegenwoordig is. Maar niet door ze in de gaten te laten lopen waar AI op dit moment niet kan presteren.

We moeten onze focus verleggen van wat onze kinderen kunnen doen naar wie ze kunnen zijn. In plaats van ons af te vragen: ‘Welke banen blijven er voor mensen over?’ moeten we ons afvragen: ‘Wat voor wereld willen we creëren en hoe kunnen we onze kinderen in staat stellen deze wereld vorm te geven?

Dit is een oproep tot actie voor ouders, opvoeders en beleidsmakers. We moeten onze onderwijssystemen herzien, niet om efficiëntere werknemers af te leveren, maar om completere mensen te kweken.

In de toekomst kunnen AI-agenten inderdaad mensen aannemen en betalen. Maar het is aan ons om ervoor te zorgen dat onze kinderen deze wereld niet betreden als louter opvullers, maar als zelfverzekerde, vaardige individuen die klaar zijn om samen met AI te werken op manieren die we ons misschien nog niet kunnen voorstellen.

Zoals Craig DeWitt, medeoprichter van Skyfire, het zegt, zou AI kunnen fungeren “als een veilige tussenpersoon tussen verkopers en uw bankrekening”. Deze toekomst suggereert een symbiotische relatie tussen mensen en AI, in plaats van een van concurrentie of ondergeschiktheid.

Twee soorten die samenwerken

De keuze is aan ons. Bereiden we onze kinderen voor om voor AI te werken of stellen we ze in staat om een toekomst te creëren waarin AI met ons samenwerkt. Twee soorten, die naast elkaar werken.

Als ik mijn dochter vanavond in bed stop, maak ik me geen zorgen over de vraag of ze voor AI zal werken. Ik ben enthousiast over de wereld, die ze samen met AI, zal helpen creëren.

Het is tijd om verder te gaan dan de mentaliteit van ‘Mensen van de gaten’ en een toekomst te omarmen waarin menselijke waarde wordt erkend, onafhankelijk van AI-capaciteiten.

De toekomst van onze kinderen gaat niet over concurreren met AI. Het gaat erom dat we zo onvoorwaardelijk menselijk zijn dat de vraag of we voor of tegen AI werken irrelevant wordt.

Previous article

Latest article