Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Wat zijn cryptowallets?

In tegenstelling tot traditionele effecten, die meestal worden gekocht, verkocht en bewaard via een effectenmakelaar, stellen cryptocurrencies beleggers in staat om hun activa volledig peer-to-peer te beheren en over te dragen.

Voor sommigen is een grote aantrekkingskracht van het ecosysteem van digitale activa de mogelijkheid om activa in bewaring te nemen zonder tussenpersonen zoals banken en makelaars. Helaas betekent dit dat als je de seed phrase of privésleutel verliest van de wallet waar je tokens in zitten – vergelijkbaar met wachtwoorden voor online beleggingsrekeningen – je je crypto verliest. Er is geen e-mailherstel of klantenondersteuning in de wereld van zelfbewaarde cryptocurrency-wallets.

Gelukkig is er een breed scala aan wallet-opties die op een spectrum liggen van volledig zelf gecontroleerd tot volledig uitbesteed. Houders van digitale activa moeten overwegen wat het beste is voor hun persoonlijke situatie. Met opties zoals koude opslag (hieronder uitgelegd), kunnen je persoonlijke beveiligingspraktijken van groot belang zijn.

Voor de extreme risicomijders zijn er manieren om blootstelling aan cryptocurrencies te verkrijgen via traditionele financiële markten, die bewaring door derden bieden, meestal via een broker. Dit zijn futures contracten en exchange-traded funds die erin beleggen, over-the-counter trust en beursgenoteerde bedrijven met cryptobezittingen of een speciale bedrijfsstrategie in de sector, waaronder MicroStrategy, een bedrijf dat zakelijke software maakt en Bitcoin blijft kopen, geldtransferspecialist Square en mine builders Riot Blockchain en Marathon Digital.

Voor degenen, die ervoor kiezen om hun digitale activa buiten de traditionele financiële arena te houden, is het een must om te beslissen wat voor soort wallet te gebruiken. De belangrijkste opties zijn: custodial versus non-custodial en hot versus cold. Gebruikers moeten dan uit deze mogelijkheden een specifieke wallet kiezen. Elke optie biedt compromissen tussen eigendom, gebruiksgemak en veiligheid.

Wallets voor opslag

Custodial wallets zijn wallets, die door iemand namens jou worden beheerd. Als je activa bewaart op gecentraliseerde exchanges zoals Coinbase, Kraken of Gemini, moet je een custodial wallet gebruiken. Custodial wallets zijn veruit het handigst omdat toegang tot je crypto hetzelfde is als inloggen bij een online broker.

Wallets voor opslag kunnen geschikt zijn voor de gemiddelde cryptobelegger, wiens digitale activa een klein percentage uitmaken van een totale portefeuille. Het is ook zinvol als je geen vertrouwen hebt in je vermogen om crypto op te slaan. Een custodial wallet houdt in dat je een account opent bij een derde partij. Je gebruikt een gebruikersnaam, een wachtwoord en meestal een tweelaags verificatiesysteem zoals een persoonlijk identificatienummer of een gerandomiseerde authenticatiecode. Gebruikers kunnen ook eenvoudig een bankrekening koppelen om direct aankopen te doen en hun identiteit te verifiëren om bestedingslimieten te verhogen of crypto te versturen en ontvangen. In plaats van de aandelenprijs tonen deze wallets het aantal gehouden digitale activa en de waarde van de portefeuille.

Het grootste risico voor custodial wallets zijn exchange hacks en insolventie van de custodian. Geavanceerde exchanges bewaren het grootste deel van hun munten in koude opslag, hebben veelzijdige authenticiteitsmaatregelen en gebruiken complexe firewalls. Dit betekent echter niet dat ze immuun zijn voor aanvallen. In 2019 stalen hackers $40 miljoen aan Bitcoin in een georkestreerde aanval waarbij gebruik werd gemaakt van phishing-zwendel en virussen tegen de populaire Binance exchange. Bovendien, zoals we hebben gezien bij gecentraliseerde financiële uitleenplatforms en exchanges zoals Celsius, Voyager en FTX, kunnen deze instellingen rekeningen en opnames bevriezen als ze te maken krijgen met liquiditeitsproblemen. Vertrouwen op derden is gemakkelijk, maar brengt zijn eigen risico’s met zich mee.

Non-custodiale wallets

Deze categorie bestaat in twee temperaturen: warm en koud. Warme wallets zijn wallets die een internetverbinding nodig hebben om toegang te krijgen. Ze kunnen in desktop, web of mobiele vorm zijn. Koude wallets zijn niet afhankelijk van het internet. Koude wallets zijn fysieke apparaten die bijna onmogelijk te compromitteren zijn omdat ze niet verbonden zijn met het internet.

Hot wallets

Hot wallets worden ook wel software wallets genoemd.

Desktop wallets bewaren de privésleutels van een gebruiker op de harde schijf van de computer. Desktop wallets zijn relatief eenvoudig te gebruiken. Voorbeelden zijn Exodus Wallet en Atomic Wallet voor meerdere digitale activa of Electrum en Bitcoin Core specifiek voor het Bitcoin-netwerk.

Helaas kunnen desktop wallets gevoelig zijn voor malware. Een trend met niet-beveiligde wallets is dat je bezittingen net zo veilig zijn als je individuele beveiligingspraktijken- en mensen worden regelmatig het slachtoffer van phishing-zwendel. Tussen 2019 en 2020 hebben hackers meer dan $22 miljoen aan Bitcoin gestolen van Electrum wallets door gebruikers valse berichten te sturen waarin hen werd verteld dat ze hun software moesten updaten. Toen dit was gedaan, werd malware geïnstalleerd die hun geld stal de volgende keer dat ze inlogden op hun desktop wallets. Dergelijke gebeurtenissen kunnen worden voorkomen door de officiële versie van de software te behouden of alleen updates te downloaden van de officiële website.

Een ander soort wallet is web-gebaseerd. Web-wallets zijn onder andere MetaMask, Phantom en Trust Wallet. Coinbase biedt ook een versie voor gebruikers die de voorkeur geven aan zelfbewaring. Deze wallets slaan geen privésleutels of persoonlijke informatie op. Ze stellen gebruikers ook in staat om transacties te ondertekenen en te communiceren met blockchainprotocollen. Daarnaast hebben veel populaire gedecentraliseerde applicaties integraties gebouwd met deze wallets om het gebruikers gemakkelijk te maken toegang te krijgen tot hun cryptobezittingen wanneer ze deze gebruiken. Om deze redenen zijn ze het populairste type wallet zonder bewaarplicht. Net als desktop wallets kunnen ze ook onderhevig zijn aan phishing scams en malware.

Koude wallets

Het offline opslaan van je digitale activa begint met het kiezen van een hardware wallet. De populairste fabrikanten zijn Ledger en Trezor. Hoewel het bekend is dat kwaadwillende actoren crypto proberen te stelen door hardware wallet-apparaten te manipuleren, soms door hun toeleveringsketens te compromitteren, is offline opslag verreweg het veiligst omdat er geen internetverbinding bij betrokken is.

Met koude wallets is je crypto net zo veilig als je persoonlijke beveiligingspraktijken. Diefstal, verlies en fysieke vernietiging van het apparaat hoeft geen permanent verlies van activa te betekenen, aangezien de seed-zin in combinatie met een nieuw apparaat kan worden gebruikt om de fondsen terug te krijgen op een nieuw apparaat. Diefstal of verlies van zowel de beginzin als het apparaat betekent echter meestal dat de activa niet kunnen worden teruggehaald. Als het behouden van fysieke bewaring stressvol klinkt, is een opslag wallet of desktop wallet misschien een optie om te overwegen.

Een veelgebruikte beveiligingsaanpak is om te vertrouwen op een opslag wallet of softwareportefeuilles voor digitale activa die in de nabije toekomst zullen worden gebruikt en koude opslag voor langetermijnsparen op een manier die vergelijkbaar is met cheques en spaarrekeningen bij een bank.

Conclusie

Cryptowallets hebben veel weg van het opslaan van fysiek goud. Sommige mensen vertrouwen niet op hun eigen vermogen om het metaal veilig in een kluis thuis te bewaren. Ze kunnen de combinatie vergeten of een dief die de combinatie opgeschreven heeft gevonden, kan toegang krijgen tot het goud. Om dergelijke angsten te vermijden, zouden dit soort mensen de opslag van crypto’s uitbesteden aan een derde partij en een opslag wallet hebben, hoewel dat het risico van inbeslagname door de overheid met zich meebrengt.

‘Niet je sleutels, niet je munten’ is een veelgehoorde uitspraak onder liefhebbers van digitale activa, die een hekel hebben aan bewaring door derden, maar laten we eerlijk zijn, de horrorverhalen van mensen die miljoenen dollars aan Bitcoin verliezen door hun privésleutels kwijt te raken, zijn voldoende voor iedereen om te twijfelen aan hun vermogen om hun tokens zelf te bewaren.

Cryptobezitters moeten hun prioriteiten en beperkingen kennen. Voor degenen die slechts een kleine hoeveelheid blootstelling hebben of willen, zijn sommige exchanges streng gereguleerd en geven ze prioriteit aan beveiliging. Omgaan met privésleutels en koude wallets is niet voor iedereen weggelegd. Tegelijkertijd is het hebben van al je eieren in één mandje misschien niet de veiligste weddenschap, vooral als het gaat om een groot deel van je nettowaarde.

Lees ook: Wat is crypto?

Latest article