Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Wat is crypto?

Crypto is een verzamelnaam voor het enorme ecosysteem van blockchainprotocollen dat in 2008 is ontstaan sinds de oprichting van Bitcoin, de oorspronkelijke cryptocurrency. Deze term en veel van het jargon, dat wordt gebruikt om de industrie uit te leggen, kan vooral voor lezers met een beperkte achtergrond in technologie overweldigend zijn. Maar maak je maar geen zorgen, het is eigenlijk vrij eenvoudig om de basisprincipes van crypto te begrijpen en het langetermijnpotentieel ervan te begrijpen.

Om te beginnen is het belangrijk om te begrijpen wat crypto onderscheidt van de andere vormen van digitale activa, die we in ons dagelijks leven tegenkomen, zoals loyaliteitspunten bij een lokale coffeeshop en beloningen in de vorm van vliegmijlen. Het grote verschil is dat in tegenstelling tot deze programma’s, die worden beheerd door gecentraliseerde partijen (zoals bijvoorbeeld een bedrijf), crypto geen primaire uitgever heeft. In plaats daarvan maakt het gebruik van een nieuw soort database, een blockchain genaamd, die kan worden gezien als een spreadsheet in de lucht die iedereen kan bekijken. Transacties worden aan een blockchain toegevoegd door computers over de hele wereld met software die ervoor zorgt dat het netwerk kan functioneren en zonder toezichthouder veilig blijft. Deze computers worden ‘nodes’ genoemd.

Hoewel deze opstelling misschien eenvoudig lijkt, is het eigenlijk een dramatische doorbraak op het gebied van computerwetenschap, die voor het eerst in de geschiedenis een kostbare bron oplevert: schaarse digitale waarde.

Wat betekent dit? Nou, je weet hoe eenvoudig het is voor iemand om met de rechtermuisknop op een afbeelding te klikken en deze op een computer op te slaan. Het kan dan een onbeperkt aantal keren gekopieerd en verzonden worden. Als jij één van die ontvangers was, zou je iemand dan geloven als hij je zou vertellen dat hij het niet naar iemand anders heeft gestuurd? Zelfs als je dat zou doen, zou het onmogelijk te verifiëren zijn. Bitcoin maakt het mogelijk om te weten dat een digitale dollar of Bitcoin uniek is.

Crypto biedt een manier om over te stappen op digitale activa voor een economie van de 21e eeuw. Laten we beginnen met Bitcoin.

Wat is crypto?
Wat is crypto?

Gebruik

Digitale valuta

Het baanbrekende gebruik voor crypto was peer-to-peer elektronisch geldverkeer met Bitcoin. Denk eens aan de uitdagingen die gepaard gaan met het versturen van geld over de landsgrenzen met traditionele technologie. Een internationale overboeking duurt 3-5 werkdagen met kosten die kunnen oplopen tot $70, afhankelijk van de bank. Overboekingen via geldtransactiekantoren duren meestal 1-5 werkdagen en hebben volgens de Wereldbank een gemiddelde vergoeding van 6,5%. Op het Bitcoinnetwerk vindt de bevestiging ongeveer elke 10 minuten plaats. Transactiekosten variëren afhankelijk van het netwerkgebruik, maar liggen meestal rond de $1-3 dollar.

Stablecoins zoals USDT (Tether), USDC (USD Coin) en DAI werden gecreëerd om voordeel te halen uit de peer-to-peer elektronische transfers, die door bitcoin werden geïntroduceerd, maar met snellere vereffening en minder volatiliteit. Deze digitale munten ontwrichten de geldtransfer-industrie en bieden de niet-bankierende wereldbevolking een betalingsoptie aan.

Bitcoin wordt ook een reservemiddel en een opslagplaats van waarde. In plaats van Amerikaanse dollars, staatsobligaties of goud te bezitten, kiezen bedrijven zoals Tesla en landen zoals El Salvador en de Centraal Afrikaanse Republiek ervoor om Bitcoin te bezitten. Met zijn beperkte voorraad en een monetair beleid, dat niet kan veranderen, zien sommigen Bitcoin als het 21e-eeuwse equivalent van goud.

Smart contracten

Ethereum introduceerde in 2015 het idee van het smart contract. Een smart contract is een zelfuitvoerend programma dat werkt op basis van als/dan computeropdrachten. Een veelvoorkomend voorbeeld is een ICO-smart contract (initial coin offering), dat automatisch geïnvesteerd geld naar een project stuurt en een nieuw gecreëerd digitaal activum terugstuurt naar de wallet van de investeerder, waardoor het fondsenwervingsproces wordt geautomatiseerd. De introductie van smart contracts in een gedecentraliseerd blockchain-ecosysteem maakte crypto toegankelijk voor talloze toepassingen. Decentrale financiering (DeFi), bijvoorbeeld, repliceert bankieren, lenen en handelen op een blockchain. Door zelfuitvoerende code en digitale activa als onderpand te gebruiken, stelt crypto iedereen in staat om zonder bank te lenen en zonder broker te handelen, wat tijd en kosten bespaart.

Hoewel smart contracten hun debuut maakten op Ethereum, hebben nieuwe protocollen zoals Solana, Avalanche en Algorand hun intrede gedaan op de markt om vergelijkbare mogelijkheden en snellere afwikkelingstijden te bieden met lagere kosten in tijden van grote netwerkcongestie.

Decentrale toepassingen en organisaties

Er zijn momenteel meer dan 3.000 gedecentraliseerde toepassingen, die smart via het Ethereum netwerk contracten gebruiken – en niet allemaal op financieel gebied. Storj is bijvoorbeeld een cloudopslagdienst. Een ander voorbeeld, het Basic Attention Token, gebruikt smart contracten om advertentie-inkomsten door te sluizen naar websurfers, die de Brave Browser gebruiken. Gedecentraliseerde apps vertrouwen op het smart contract framework dat wordt geleverd door de hierboven genoemde protocollen.

Naast gedecentraliseerde toepassingen zijn gedecentraliseerde autonome organisaties (DAO’s) een andere opkomende cryptosector. Dit zijn bedrijven die stemrechten of speciale toegang toekennen aan houders van hun specifieke tokens. De houders nemen beslissingen bij meerderheid van stemmen in plaats van controle toe te staan aan een kleine groep leidinggevenden of investeerders. DAO’s zijn opgericht voor allerlei doeleinden, van gedecentraliseerde beleggingsclubs tot het beheer van leenprotocollen.

Non-fungibele tokens

Terwijl cryptocurrencies fungibel zijn, wat betekent dat elke eenheid hetzelfde is als elke andere eenheid, zijn non-fungibele tokens (NFT’s) uniek. Ze kunnen worden gebruikt om het eigendom van individuele activa, digitaal of anderszins, te vertegenwoordigen en te verifiëren.

Met NFT’s kunnen artiesten hun digitale werken rechtstreeks naar de consument brengen. Traditioneel verkrijgen kunsthandelaars, platenmaatschappijen, boekuitgevers en andere tussenpersonen het eigendom van een werk en betalen ze de maker royalty’s van slechts 15% van de opbrengst. Door een digitaal kunstwerk te maken, het te slaan als een NFT en het rechtstreeks aan consumenten te verkopen, kan een kunstenaar rechtstreeks zaken doen met eindkopers. Het eigendom wordt vastgelegd op de blockchain en draait op de infrastructuur, waardoor de tussenpersonen uit het proces worden gehaald. NFT marktplaatsen zoals OpenSea of Blur maken het mogelijk om kunst, fotografie, avatars, muziek, domeinnamen van digitale portemonnees en nog veel meer te slaan en te verkopen.

Wat is crypto?
Wat is crypto?

De toekomst van crypto

Crypto heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de manier waarop we met het internet omgaan. In Web2, zoals de huidige iteratie bekend staat, verdienen internetbedrijven zoals Facebook en Google geld door advertenties of gebruikersgegevens te verkopen. In Web3 is de infrastructuur gebaseerd op blockchain en crypto in plaats van op bedrijfssystemen. Hierdoor kunnen consumenten deelnemen aan de geldstromen die momenteel naar grote technologiebedrijven gaan en hun persoonlijke gegevens beter beschermen.

Crypto kan ook een rol spelen in de metaverse. Stel je voor dat elk stuk eigendom in een populaire digitale wereld zoals World of Warcraft een unieke NFT zou zijn. Voor gamers zouden eigendommen en items marktprijzen hebben die worden bepaald door gebruikers die ze willen hebben. In-game geld zou schaars zijn en de waarde ervan zou stijgen naarmate meer gebruikers lid worden van een netwerk en het geld willen hebben om virtuele goederen of diensten te kopen. In tegenstelling tot gamen op de server van een bedrijf, maakt crypto een echte metaverse-ervaring mogelijk waarbij gebruikers stukken van een digitale wereld bezitten.

Hoewel we enkele eerdere en potentiële toepassingen van crypto hebben geschetst, is de waarheid dat niemand weet waar deze technologie ons zal brengen. Niet veel mensen zouden hebben geraden dat enkele van de belangrijkste toepassingen van het huidige web het begroeten van auto’s of het liken van een foto van een vreemde met je smartphone zou zijn. Crypto’s eerste voorbeeld van product-market fit was het decentraliseren van geld en financiën. De volgende killer app zou wel eens iets totaal onverwachts kunnen zijn.

Lees ook: Gedetailleerde analyse van de opleving van Bitcoin in 2023 op de cryptocurrency markt

Latest article