Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Wat doen de financiële markten in 2024?

Inflatie, rente en de ‘Magnificent 7’: De thema’s voor de financiële markten

Een gelukkig nieuwjaar gewenst aan u allen! Wordt het ook een gelukkig financieel jaar? Dat zal van verschillende factoren afhangen. De belangrijkste, waar u dit jaar veel over zal horen en lezen, hebben we voor u even op een rijtje gezet. Doe er uw voordeel mee. 

Inflatie

Toegegeven, het is op vandaag niet langer de echt belangrijkste maatstaf. De inflatie is nu redelijk onder controle. 2023 werd gekenmerkt door de langzame daling van de inflatie. Dat proces is nog niet voorbij, en de laatste loodjes wegen het zwaarst. Maar de trend is duidelijk neerwaarts ingesteld. Toch zitten we niet – of nog niet – tegenaan de 2%-grens, zoals de ECB nastreeft. Mogelijk halen we die grens in 2024 ook niet. Naar verwachting zal de inflatie het komende jaar nog hoger blijven, ondanks de verstrakking van het monetair beleid van de centrale banken. Maar nu de energieprijzen lijken te dalen, is het meer dan waarschijnlijk dat we van het inflatiefront geen negatieve verrassingen moeten verwachten, wat een scheut positivisme is voor houders van staatsobligaties. Daarover later iets meer. Al houden we hier een slag om de arm en kijken we met grote belangstelling naar de evolutie van de olieprijzen. Door enerzijds een aangekondigde productieverlaging door de OPEC-landen en anderzijds de oorlog in Israël en mogelijke betrokkenheid van de grote olieproducerende landen in het Midden-Oosten kunnen de olieprijs opdrijven. Dat zou een aanjager kunnen zijn voor de inflatie. 

Inflatie

Rente

De belangrijkste centrale banken zijn klaar met hun renteverhogingen, en de markten verwachten een rentedaling. Alleen is er nog geen consensus over de timing. De optimisten kijken uit naar maart, waarop de eerste renteknip door de Federal Reserve zou worden gegeven. Dat lijkt evenwel te vroeg. Het Federal Open Market Committee (FOMC) komt acht keer per jaar bijeen en ze hebben vier geplande vergaderingen in de eerste helft van 2024: eind januari, eind maart, begin mei en midden juni. Volgens een recente Chart vrijgegeven door de Federal Reserve, hint de centrale bank op een daling van de beleidsrente van 5,4 procent eind 2023 naar 4,6 procent eind 2024. Daarmee laat ze de rente dit jaar drie keer met 25 basispunten zakken. Voor 2025 zouden er 100 basispunten afgaan, 75 basispunten aan potentiële renteverlagingen in 2026. Dit alles onder groot voorbehoud. 

De Europese Centrale Bank vergadert elke zes weken over haar monetair beleid en komt eind januari samen, de eerste week van maart, midden april en begin juni. De verwachting luidt dat ECB haar rentetarieven in 2024 zal verlagen vanwege een mogelijke economische vertraging. Daarmee zou een eind komen aan de sterkste renteverhogingscyclus in de geschiedenis van de ECB. Vanaf een historisch dieptepunt van -0,5 % in juni 2022 werd de voornaamste beleidsrente in september 2023 verhoogd tot 4 %. De ECB zette dit strikter monetair beleid in om de inflatie, die in oktober 2022 10,6 % bedroeg, te bestrijden. Zo’n hoog peil was nog nooit eerder opgetekend in het eurogebied. Tegen oktober 2023 was de inflatie weer gedaald naar 2,9 %. ECB-president Christine Lagarde heeft aangegeven dat zij het eerste half jaar wil vasthouden aan de huidige rentetarieven. Een renteknip zou er  bijgevolg niet inzitten voor de zomer. 

‘Magnificent 7’

Voor 2024 is de verwachting eerder een heel bescheiden groei. De gewijzigde economische context maakt dat ‘TINA’ (There Is No Alternative) plaats mag maken op het vlak van rendement. De aanhoudend hoge rente maakt dat er naast de aandelenmarkt ook terug rendement te halen valt in obligaties.  

Bij de aandelenmarkten zijn er erg interessante ontwikkelingen te verwachten van de AI-revolutie, en zijn vele uitwasemingen. Tegelijk noteren ouderwetse effecten als holdings en vastgoedbedrijven tegen koersen die stevig ondergewaardeerd zijn. Al zal het kaf van het koren gescheiden worden, kwaliteit drijft boven. De technologiesector wordt momenteel gedomineerd door de zogeheten Magnificent 7: de zeven large-cap technologieaandelen – Apple, Amazon, Alphabet, Nvidia, Meta, Microsoft en Tesla – die de hele S&P 500 index schragen. Investeerders zien deze zeven als de winnaars van de AI-revolutie. Deze bedrijven zijn oppermachtig en hebben cash. Maar elke nieuwe industrie brengt nieuwe disruptieve spelers met zich mee. Zou het dit keer anders zijn? 

In de huidige context zijn obligaties, en in het bijzonder staatsobligaties, een aantrekkelijke optie. Waar de obligatiebelegger jarenlang vruchteloos naar op zoek was, een degelijk rendement is sinds enige tijd terug. Zowel in Europa als in de Verenigde Staten is de langetermijnrente gestegen. In veel Europese landen noteert de langetermijnrente op zijn hoogste niveau van het voorbije decennium. Het rendement van tienjarige Amerikaanse staatsobligaties steeg zelfs tot boven z’n piek van 2007. De huidige, aantrekkelijke rendementen op langere termijn, verslaan de inflatieverwachtingen op dezelfde termijn, wat zorgt voor een nominaal rendement. Dat feest blijft niet duren. 

Latest article