De rijkste miljardairs ter wereld (Jeff Bezos, Elon Musk, Bernard Arnault) hebben één ding gemeen: het zijn allemaal succesvolle ondernemers. Behalve Warren Buffet. Hij werd “gewoon” rijk door decennialang een slimme belegger te zijn. Zijn mentor Benjamin Graham, auteur van de bestseller The Intelligent Investor, leerde hem in de jaren 1950 aan de Columbia Business School de principes van value investing. Hij paste ze al gauw toe.
Het echte keerpunt kwam er in 1965 toen Warren Buffett Berkshire Hathaway overnam. Het was een textielbedrijf in moeilijkheden dat hij hoopte te herstructureren en met winst te verkopen. Maar de textielsector bleek erg moeilijk te veranderen. Hij deed de bedrijfsactiviteiten van de hand en gebruikte het geld om te investeren in andere bedrijven. Na verloop van tijd transformeerde Buffett het bedrijf in een beursgenoteerde holding. Een verhaal dat vaag doet denken aan dat van wijlen Albert Frère en GBL. De groep van Buffett heeft altijd de voorkeur gegeven aan langetermijnbeleggingen in ondergewaardeerde bedrijven uit traditionele sectoren, zelfs als dat betekende dat hij de mooie stijgingspercentages in technologieaandelen moest missen.
“In het huidige, zeer onzekere economische klimaat is liquiditeit verhogen ook een voorzichtige maatregel”
Tussen 2016 tot 2018 besloot het orakel van Omaha uiteindelijk dan toch om in Apple te beleggen. Hij kocht 1 miljard aandelen tegen een gemiddelde prijs van $39,68. Niet voor de technologie, maar omdat het bedrijf geliefd is bij consumenten, zei hij. “Ik snap niets van iPhones, maar ik begrijp hoe consumenten zich gedragen.” Deze zomer waren zijn Apple-aandelen meer dan vier keer gestegen en vertegenwoordigden ze meer dan 50% van de Berkshire Hathaway portefeuille. Hij halveerde zijn belang in Apple. Waarom? Er waren verschillende verstandige redenen: zijn portefeuille opnieuw in evenwicht brengen, de kans op winst grijpen (hij verkocht zijn aandelen voor ongeveer 169,33 dollar) en met dat geld nieuwe investeringen financieren om te diversifiëren. En in het huidige, zeer onzekere economische klimaat is liquiditeit verhogen ook een voorzichtige maatregel. Maar Buffett heeft nog altijd veel vertrouwen in Apple en zijn toekomst, volgens zijn beleggingsfilosofie van voorzichtig langetermijnbeheer.
Wist je dat er ook een “Warren Buffett Indicator” bestaat? Die is behoorlijk relevant, hoewel hij geen rekening houdt met de rentabiliteit van bedrijven. De indicator deelt de totale marktkapitalisatie van alle beursgenoteerde Amerikaanse bedrijven door het laatste kwartaalcijfer van het Amerikaanse BBP. Als de ratio lager is dan 0,7, dan wordt de markt als ondergewaardeerd beschouwd. Is de ratio hoger dan 1,2, dan vindt hij de markt overgewaardeerd. De afgelopen maanden heeft de ratio een recordhoogte bereikt van bijna 2. Misschien had je deze zomer toch meer winsten moeten nemen, hè Warren?