Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Vier horloges die de tijd op meerdere plaatsen aangeven

De meest praktische en gegeerde horlogecomplicatie voor frequent flyers is de GMT of de worldtimer die de tijd respectievelijk op twee of meerdere plaatsen tegelijk aangeeft. Maar zelfs wanneer je niet op businesstrip bent, kan een wereldtijd-horloge erg handig zijn voor het organiseren van videogesprekken met internationale collega’s.

Alpina Startimer Pilot Quartz Worldtimer

worldtimer
© Alpina Startimer Pilot Quartz Worldtimer

Alpina breidt zijn Startimer collectie uit met een Worldtimer, verkrijgbaar in drie 41 mm uitvoeringen met quartz gangwerk en blauwe of groene wijzerplaat. Zoals zo vaak bij worldtimers, werkte ook Alpina met kleuren. Zo kreeg de ene helft van de 24 uur die de aarde verdelen een witte (of rode) achtergrond, voor de uren overdag. De nachtelijke uren bevinden zich op een blauwe (of groene) achtergrond. De cirkel daarrond bevat de
24 belangrijkste tijdzones ter wereld, gekoppeld aan hun referentiestad. Met in het rood de 0-tijdzone, die van Greenwich (GMT), waar Alpina schalks ‘Genève’ in plaats van ‘Parijs’ plaatste, om zijn Zwitserse roots te benadrukken. Deze 24 steden draaien op een aparte schijf die je bedient met een speciale kroon op 4 uur, om de tijdzone van jouw keuze te synchroniseren met de centrale wijzer met rode punt.

Longines Master Collection GMT

GMT
© Longines Master Collection GMT

De Master Collection van Longines pakt uit met een nieuw GMT-model (40 mm) verkrijgbaar in zowel 18-karaats geelgoud als rosegoud, elk beperkt tot 500 stuks. Uitgerust met een silicium balansveer en andere innovatieve componenten biedt het automatisch L844.5 gangwerk een magnetische weerstand die tien keer groter is dan de standaard. De wijzerplaat kreeg een 24-uursschaal met Arabische cijfers mee, een minutenrail, elf gouden Romeinse cijfers en een datumopening op 6 uur. Gouden wijzers geven de tijd aan, de zwarte GMT-wijzer geeft via de 24-uursschaal de tijd in een tweede tijdzone weer.

Rolex Oyster Perpetual GMT-Master II

worldtimer
© Rolex Oyster Perpetual GMT-Master II

Rolex introduceert twee nieuwe versies van de Oyster Perpetual GMT-Master II (40 mm) en daarmee ook de terugkeer van 18-karaats geel goud in de modelreeks. De eerste is een gele Rolesor-versie (een combinatie van staal en geel goud), de tweede is volledig vervaardigd in 18-karaats geel goud. Beide horloges beschikken over een tweekleurige, 24-uurs gemerkte monobloc Cerachrom bezel insert in grijs en zwart keramiek, een geheel nieuwe kleurencombinatie. Aangedreven door het kaliber 3285 geeft de GMT-Master II naast de uren, minuten en seconden ook de datum en een extra tijdzone in 24-uursformaat weer.

Omega Seamaster Aqua Terra Worldtimer 

worldtimer
© Omega Seamaster Aqua Terra Worldtimer

Omega presenteert in zijn Seamaster-collectie drie nieuwe Omega Seamaster Aqua Terra Worldtimer modellen: een titanium editie en twee opvallende modellen in roestvrij staal. De drie horloges (43 mm) kregen allemaal het unieke Worldtimer-display mee met in het midden een voorstelling van de aarde gezien vanaf de Noordpool. De 24-uursaanduiding rond de topografische kaart is verdeeld in dag- en nachtsecties. Rondom de buitenste ring cirkelen de namen van wereldwijde bestemmingen, waaronder Omega’s thuisstad Bienne in Zwitserland. Londen is rood gekleurd om de Greenwich Mean Time – tegenwoordig beter bekend als Universal Time Coordinated (UTC) –
te benadrukken voor een betere leesbaarheid. De drie modellen worden aangedreven door het Omega Co-Axial Master Chronometer-kaliber 8938 en het horloge zelf is licht gebogen (niet voor het blote oog zichtbaar) om de kromming van de aarde na te bootsen. Leuk weetje!

Latest article