President Donald Trump heeft woensdagmiddag een nieuwe invoertarief van 25% op alle auto’s en vrachtwagens die de Verenigde Staten worden ingevoerd, aangekondigd. Dit kan mogelijk de handelsoorlog van de Verenigde Staten met andere landen doen escaleren, voorafgaand aan Trumps geplande wederkerige tarieven die op 2 april van kracht worden.
Hoofdpunten:
- Trump verklaarde vanuit het Witte Huis dat hij een uitvoerend bevel zou tekenen dat zal leiden tot enorme groei in de auto-industrie. Hij vertelde dat consumenten lagere prijzen zullen zien terwijl bedrijven meer Amerikaanse fabrieken bouwen.
- Hij noemde het tarief “het begin van bevrijdingsdag” en kondigde aan dat het op 2 april in werking zou treden. Vanaf 3 april zal de VS beginnen te innen, en het tarief blijft gedurende zijn hele ambtstermijn van kracht.
- Op de vraag naar de reactie van de drie grote autofabrikanten—General Motors, Ford en Stellantis—zei Trump dat ze “enthousiast” waren, indien ze al grote fabrieken en vestigingen in de VS hebben.
- Trumps perschef, Karoline Leavitt, had eerder op woensdag al laten doorschemeren dat Trump het tarief zou aankondigen, maar ze gaf geen details voordat de persconferentie begon.
- Trump had eerder deze week al gehint op de komst van autotarieven en tegen journalisten gezegd: “We gaan auto’s aanpakken, wat jullie al lang wisten… We zullen dat waarschijnlijk binnen enkele dagen aankondigen.”
Wat te verwachten
Trump hintte ook op tarieven voor ingevoerde farmaceutische producten en hout, hoewel hij geen specifieke details verstrekte.
Opmerkelijk feit
Toen Trump werd gevraagd of adviseur Elon Musk—CEO van Tesla—hem advies had gegeven over het autotarief, zei Trump dat hij nooit met Musk over de kwestie had gesproken omdat “hij een belangenconflict zou kunnen hebben.” Trump voegde daaraan toe: “Elon is geweldig, hij heeft me nog nooit om een gunst gevraagd in het bedrijfsleven, wat dan ook.”
Achtergrond
Het invoeren van tarieven is een belangrijk element geweest van Trumps presidentschap tot nu toe. Hij heeft gedreigd met wederkerige tarieven—of tarieven die dezelfde heffingen zouden opleggen aan invoer als de equivalente Amerikaanse goederen ondervinden wanneer ze dat land binnenkomen. Deze tarieven gaan begin volgende maand van kracht. Eerder deze maand heeft hij al 25% tarieven op staal en aluminiumproducten uit alle landen ingesteld. Trump voerde ook een algemeen tarief van 20% in op goederen uit China. Verschillende landen, waaronder Canada, Mexico en de Europese Unie, hebben gereageerd door tegenmaatregelen te nemen tegen Amerikaanse goederen, wat een handelsoorlog tussen de VS en veel van haar bondgenoten begon. De aandelenmarkt heeft negatief gereageerd op de tarieven, waarvan er veel zijn ingevoerd, vervolgens teruggedraaid of gepauzeerd, en sommige economen hebben gewaarschuwd dat de onzekerheid rond de tarieven de VS in een recessie zou kunnen brengen.
Wat is bevrijdingsdag?
Trump heeft 2 april—de dag waarop hij zegt dat de wederkerige tarieven van kracht zullen worden—gedoopt als Bevrijdingsdag, hoewel hij in de laatste dagen flexibiliteit heeft getoond in de uitvoering ervan. Op maandagmiddag zei Trump dat hij “veel landen mogelijk uitzonderingen zal geven” en zijn plannen “wederkerig zijn, maar we kunnen nog vriendelijker zijn dan dat,” waarmee hij aangeeft dat de VS mogelijk geen echt wederkerige tarieven zal invoeren. 2 april is ook de dag waarop vrijstellingen van zijn 25% tarief op bepaalde goederen uit Mexico en Canada aflopen.
Hoe reageert de markt?
Aandelen van Amerikaanse autobedrijven daalden kort nadat Trump de tarieven bevestigde. Het aandeel van General Motors en Stellantis daalde beiden met bijna 5% in de after-hour handel van 17:15 uur EDT—rond het tijdstip waarop Trump het tarief aankondigde—tot 17:40 uur EDT. In dezelfde periode daalde Ford Motors slechts 1,8%, steeg Tesla bijna 1% en zakte Rivian minder dan 1%.
Dit artikel is geschreven door Molly Bohannon en vertaald door Forbes.be