Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Thomas Guenter, 30 Under 30 : “Het voelt als een ongelooflijke erkenning”

Op 22 november werd Thomas Guenter samen met 29 andere jongeren geselecteerd voor de eerste Belgische 30 Under 30 lijst. Vandaag blikt hij voor Forbes België terug op zijn parcours, en vooral op wat de toekomst brengt.

Na zijn studies handelsingenieur en rechten aan de Universiteit Gent, werkte Thomas Guenter als consultant bij Boston Consulting Group (BCG). In 2024 richtte hij het adviesbureau Finhouse op. Dankzij zijn korte financiële filmpjes verzamelde hij op één jaar tijd meer dan 100 000 volgers op sociale media en werd hij de vaakst gevraagde keynote spreker van het land. Zijn eerste boek, Personal finance met Thomas Guenter, werd al meer dan 10 000 keer verkocht.

Thomas, heb je veel reacties gehad op je selectie voor de Forbes 30 Under 30?

Absoluut, ik heb veel positieve reacties ontvangen toen mijn nominatie werd bekendgemaakt. Hoewel ik al een behoorlijk bereik heb op sociale media, merkte ik dat dit nieuws een ander soort engagement uitlokt. Daar waar mijn video’s en posts gewoonlijk likes en comments worden ontvangen, hebben veel mensen me nu een persoonlijk berichtje of een e-mail gestuurd om hun enthousiasme te delen en mij proficiat te wensen. Het voelt als een ongelooflijke erkenning en een bijzondere mijlpaal, niet alleen voor mij, maar ook als een belangrijke stap voor Forbes België. Ik ben ervan overtuigd dat de lancering van Forbes in België jonge mensen die twijfelen om te starten met ondernemen kan aanzetten tot actie. Het evenement zelf was ook bijzonder inspirerend, met zoveel jonge, ambitieuze personen bij elkaar. De keynote van Fabien Pinckaers, CEO en oprichter van Odoo, liet een blijvende indruk na. Ik denk dat iedereen die erbij was, zowel genomineerden als gasten, nog gemotiveerder naar huis is gegaan. De erkenning via Forbes 30 Under 30 is een aansporing om een nog grotere impact na te streven. Veel van de genomineerden gaven in hun speeches aan dat de nominatie motiveert om er nog extra voor te gaan. Bij mij is dat ook het geval. Laat ons de lat hoog leggen!

Waar komt je passie voor financiën vandaan? Kreeg je de smaak te pakken tijdens je studies?

Je zult het niet verwachten, maar mijn interesse in financiën is niet altijd aanwezig geweest. Zoals bij veel mensen waren financiën thuis niet echt een gespreksonderwerp en mijn ouders zijn ook geen beleggers. Ik groeide op met de overtuiging dat mijn ouders alles goed deden, maar naarmate ik ouder werd, begon ik te beseffen dat er vroeger dan je denkt zaken zijn waarbij je je ouders kunt helpen in plaats van andersom, waaronder financiële zaken.

Als student was ik vooral gefocust op mijn studies. Ik wist al in mijn tweede jaar aan de UGent dat ik na mijn studies wou starten in strategy consulting, ik wou grote bedrijven en overheden adviseren bij hun moeilijkste beslissingen, zoals McKinsey, BCG en Bain doen. Pas toen ik als strategy consultant mijn eerste loon ontving, besefte ik dat ik niet echt wist wat ik ermee moest doen. Ondanks mijn economische en juridische scholing vond ik het moeilijk om praktisch aan de slag te gaan. Er was weinig nuttige informatie beschikbaar online.

Dat leidde ertoe dat ik zelf uitdokterde wat te doen, en ik deelde die inzichten via een financiële blog die ik startte in 2021. De grote groei van mijn bereik kwam echter pas toen ik een account aanmaakte op verschillende sociale media kanalen en korte filmpjes begon te maken. Hierdoor kon ik mijn ideeën en kennis delen met een breder publiek, wat mijn passie voor finance verder heeft aangewakkerd. Het is uniek om te zien hoe ik nu duizenden Belgen kan helpen met mijn tips en tricks. In feite deel ik de tips, inzichten en antwoorden op vragen die ik zelf had als young professional en kan ik ertoe bijdragen dat een deel van het spaargeld in België terechtkomt in interessantere producten.

Omdat geld op een spaarrekening laten staan verlieslatend is?

Inderdaad. Als je op korte termijn kijkt, weet je precies wat er op je spaarrekening staat, maar naarmate de tijd verstrijkt, verliest die spaarrekening aan waarde, vooral op de lange termijn. Als je je geld gewoon op de spaarrekening aanhoudt zonder actie te ondernemen, daalt je koopkracht en word je armer. Aan de andere kant, wanneer je belegt, heb je geen directe garantie op rendement, maar de kans dat je koopkracht op lange termijn stijgt, is veel groter.

Wat bedoel je precies met lange termijn?

De standaardrichtlijn is dat je, vanaf je een tijdshorizon hebt van twintig jaar of meer, je volledig richting aandelen kunt richten. Aandelen leveren gemiddeld hogere rendementen op, maar brengen ook meer volatiliteit met zich mee. Het is als belegger vooral belangrijk om naar die lange termijn te kijken en niet te veel te focussen op kortetermijn-fluctuaties. Voor mensen die bijvoorbeeld voor hun kinderen willen sparen, is het belangrijk om geduldig te zijn en uiteindelijk een mooi totaal of gemiddeld rendement te behalen, zonder zich zorgen te maken over rendementen in specifieke jaren.

Wat kunnen mensen die geen kennis hebben over beleggen het beste doen?

Mijn boek (NVDR: Personal finance met Thomas Guenter) zou een uitstekende start moeten zijn voor zowel beginners als mensen die al wat meer ervaring hebben. In het boek schets ik concrete stappen die iedereen, ongeacht hun achtergrond in financiën, kan nemen op het vlak van sparen, beleggen, vastgoed, enzoverder. Met de schaarse tijd en middelen die mensen hebben, wil ik hen helpen om hun geld effectiever te laten renderen. Als belegger hoef je niet te werken voor geld of je tijd te ruilen voor geld, maar kun je je geld voor jou laten werken.

Tot slot, volgend jaar vier je je dertigste verjaardag. Heb je al plannen voor daarna?

Amai, ik word dertig inderdaad! Tijd vliegt. De komende jaren hoop ik een bijdrage te blijven leveren aan de financiële educatie in België, bijvoorbeeld door middel van video’s op mijn sociale mediakanalen en door middel van vervolgboeken. Naast educatie wil ik via mijn eigen fonds ook een bijdrage leveren aan de diversificatie en het rendement van het vermogen van een grote groep Belgen. Mijn ondernemersverhaal is altijd al een verhaal geweest van Follow your Customer. Toen ik startte met het maken van video’s, kreeg ik vragen van mensen die vroegen of ze een gesprek met mij konden boeken, en dat leidde tot het opzetten van mijn financiële coachingdiensten. Al snel kreeg ik ook de vraag of ik kon komen spreken bij bedrijven en organisaties, en voor ik het wist gaf ik elke week twee of drie keynotes, iets dat ik trouwens super graag doe. Ook kapitaalkrachtige families vroegen mij om hun nieuwe adviseur of family officer te worden en hen te helpen bij hun investeringen op de beurs en in niet-beursgenoteerde bedrijven (private equity en venture capital). Mijn activiteiten ontwikkelden zich dus altijd vanuit het simpelweg beantwoorden aan de vraag naar bepaalde diensten. Dat brengt mij bij de volgende logische stap: mensen vragen mij soms of ze hun geld bij mij kunnen plaatsen, omdat ze zelf niet willen beleggen. Dit inspireerde me om zelf een fonds op te richten. Beleggen in beursgenoteerde aandelen lukt relatief gemakkelijk via ETF’s, dus richt ik mij op investeringen in niet-beursgenoteerde bedrijven. Daar kan ik het meeste voor het verschil zorgen.
Via mijn private equity en venture capital fonds (Finhouse Global Fund) zal ik alle interessantste investeringsmogelijkheden die ik tegenkom als multi-family officer bundelen op een fiscaal vriendelijke, kostenefficiënte manier en toegankelijk maken voor een breder publiek. De minimale inleg van mijn fonds is 100.000 euro. In het huidige regelgevende kader is het moeilijk om lager te gaan. Ik kijk er enorm naar uit om de komende jaren een impact te hebben via educatie en door middel van mijn eigen fonds.

 

Latest article