Elon Musk wilde volgens zijn plan de Amerikaanse administratie efficiënter maken, maar de maatregelen lopen nu op een grote bom. In een poging flink te besparen – vooral bij het Departement van Landbouw – treden nu onverwachte problemen op. Doordat invasieve dieren zoals reuzenslakken en Aziatische kevers nu de kop opsteken (wat de balans in de natuur echt verstoort), dreigen zowel het milieu als de economie flinke te lijden.
Efficiëntie en misstappen bij doge
Volgens Elon Musk werkt het team van DOGE wel heel hard, met verhalen over werkweken van 120 uur. Maar achter die schijn van toewijding gaan er ook serieuze fouten schuil. Zo is er per ongeluk geheime informatie gelekt en verliepen nucleaire veiligheidscontroles niet naar behoren (dat is echt geen kleinigheidje). Deze misstappen doen twijfelen aan hoe goed die zogenaamd efficiënte aanpak werkelijk werkt.
Snijden in de landbouwafdeling
In februari werden er maar liefst 6.000 werknemers ontslagen bij het USDA – en dat betrof ook ervaren mensen zoals inspecteurs en biologen. Hierdoor lijdt de voedselveiligheid en bescherming van de Amerikaanse landbouw zwaar onder het wegvallen van deze vakmensen (die belangrijk zijn om problemen op te sporen en snel in te grijpen). De kans dat schade aan gewassen onopgemerkt blijft, is daardoor aanzienlijk toegenomen.
Problemen bij de grenscontroles
Niet alleen de landbouw, maar ook de grenscontroles hebben de klap gevoeld. Vooral bij teams van Plantenbescherming en Quarantaine ging het mis. Honderden inspecteurs verloren hun baan, waardoor belangrijke havens zoals die in Los Angeles en Miami nu respectievelijk met 35% en 60% minder personeel werken (wat leidt tot rommelige keuringen en langere wachttijden voor goederen). Hierdoor kan niet alleen de handel vertragen, maar kunnen schadelijke soorten ook onopgemerkt het land binnenkomen.
Experts geven waarschuwing
Verschillende vakmensen hebben al meerdere keren gewaarschuwd voor de gevolgen van deze personeelsverlagingen. Zo zegt Derek Copeland (voormalig trainer bij het National Dog Detection Training Center) dat “de reductie van personeel het vermogen van het land om grote biologische bedreigingen te signaleren, aanzienlijk beperkt.” Ook Mike Lahar, een specialist in douaneregelgeving, merkt op dat “een enkele fout bij de opsporing van een plaag hele gewassen kan verwoesten.” Deze opmerkingen maken duidelijk dat er snel naar een oplossing gezocht moet worden.
Wettelijke warboel en onzekerheid
De Trump-administratie probeerde de bezuinigingen te verantwoorden met efficiencywinsten, maar inmiddels hebben twee federale rechters bevolen dat sommige van de ontslagen werknemers moeten terugkeren naar hun functies. Het Witte Huis reageerde op deze besluiten door ze “absurd en ongrondwettelijk” te noemen. Ondertussen kondigde het USDA een pauze aan van 45 dagen op het ontslaan van personeel – al is er geen garantie dat die banen na die periode weer veiliggesteld worden.
Gevolgen voor economie en samenleving
De effecten zijn inmiddels overal merkbaar. Joe Hudicka, een veteraan in de toeleveringsketen, ziet al tekorten en stijgende prijzen in voedsel opdoemen. Kit Johnson waarschuwt bovendien dat minder inspecteurs kunnen leiden tot een “landbouwramp” doordat invasieve soorten zich ongehinderd verspreiden.
Op de langere termijn kunnen de gevolgen flink doorpakken: er komt meer werkloosheid door de verloren banen, de voedselveiligheid staat op het spel en zelfs internationale spanningen kunnen oplopen door kwetsbare toeleveringsketens. Deze ketens hebben al genoeg te verduren met uitbraken van vogelgriep en handelsproblemen met China (dingen die nu nog lastiger worden). Het is dus hoog tijd dat er snel naar oplossingen wordt gezocht zodat verdere problemen voorkomen kunnen worden en de stabiliteit van zowel de nationale veiligheid als de economie behouden blijft.