Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Tarieven veroorzaken opnieuw een daling op de aandelenmarkt: S&P 500 nadert verliezen vergelijkbaar met 2008 en 2020

Beleggers hebben niet de opleving gekregen waar ze op hadden gehoopt na de historische verliezen van donderdag, aangezien aandelen opnieuw aanzienlijk daalden. De markten verwerkten de tarieven van president Donald Trump terwijl China, ’s werelds op een na grootste economie, een vergeldende tarief van 34% op Amerikaanse importen oplegde.

Kernpunten

  • Donderdag was de scherpste dagelijkse daling sinds 2020 voor elk van de drie grote Amerikaanse indexen: de Dow Jones Industrial Average (-4% of 1680 punten, donderdag), de S&P 500 (-5%) en de technologiezware Nasdaq (-6%), en de situatie werd vrijdag nog erger op de markt.
  • De Dow daalde vrijdagmiddag met 4,4%, of ongeveer 1770 punten, waardoor het tweedaags verlies opliep tot ongeveer 3500 punten, terwijl de S&P en Nasdaq elk met ongeveer 5% daalden, wat de daling van de S&P sinds de tariefaankondiging van Trump op woensdag op 9% bracht en de Nasdaq op 11%.
  • Alle drie de indexen zijn met minstens 10% gedaald vanaf hun recordniveaus die een paar maanden geleden werden bereikt, zich in correctiegebied bevindend, terwijl de Nasdaq in een berenmarkt terechtkwam omdat het meer dan 20% onder zijn recordhoogte van december handelde, waarmee het zijn eerste berenmarkt inging sinds 2022.
  • Aandelen daalden naar hun laagste niveaus in enkele maanden, terwijl de Dow en S&P hun laagste intradagprijzen sinds mei bereikten en de Nasdaq zijn goedkoopste niveau sinds april bereikte.
  • Naast de aanhoudende negatieve sentimenten van de woensdag onthulde tarieven van 10% of meer op de meeste importen, reageerden beleggers ook negatief op de door China geleide handelsmaatregelen en Trumps gebrek aan toegevendheid, met de president die vrijdag op sociale media postte dat zijn “BELEID NOOIT ZAL VERANDEREN.”
  • Met name hard getroffen waren de aandelen van Amerikaanse bedrijven die sterk afhankelijk zijn van China voor een aanzienlijk deel van hun inkomsten, zoals aandelen van iPhone-fabrikant Apple, koffieketen Starbucks en Elon Musk’s autobouwer Tesla, die elk minstens 4% daalden.

Fed zegt dat er nog geen noodrenteverlagingen komen

Trump riep op tot onmiddellijke verlaging van de rentetarieven door de voorzitter van de Federal Reserve, Jerome Powell, maar Powell toonde geen bereidheid om dat te doen in een toespraak op vrijdag en zei dat het “te vroeg” is om het volgende monetairbeleidsbesluit te bepalen. Powell waarschuwde wel voor de economische gevolgen van tarieven en zei dat ze “hogere inflatie en trager groei” zullen veroorzaken.

Verrassend feit

Donderdag en vrijdag markeren een van de weinige keren in de moderne geschiedenis dat de S&P met 4,8% of meer daalde op opeenvolgende dagen. In de afgelopen twintig jaar is dit slechts drie andere keren gebeurd: 5-6 november en 19-20 november 2008, op het hoogtepunt van de financiële crisis, en 11-12 maart 2020, aan het begin van de COVID-19-pandemie.

Groot getal

60%. Dat is de kans dat de wereldeconomie in 2025 in een recessie terechtkomt, volgens JPMorgan-economen in een notitie van donderdag aan klanten.

Contra

De verliezen van vrijdag kwamen ondanks een beter dan verwacht banenrapport voor maart, dat werd vrijgegeven voor de opening van de markt. Met 228.000 toegevoegde banen vorige maand was dit veel beter dan de consensusprognoses van economen van 140.000. Het is een “herinnering dat de economische fundamenten sterk waren tot aan de tariefstorm,” schreef EY-Parthenon-econoom Lydia Boussour in een e-mailreactie, eraan toevoegend dat “de neerwaartse risico’s voor de arbeidsmarkt… de afgelopen dagen aanzienlijk zijn toegenomen.”

Olieprijzen zakken naar 4-jarige laagte

De olieprijzen daalden vrijdag omdat recessiezorgen zich vertaalden in angst voor zwakkere consumenten wereldwijd. De internationale benchmark Brent-olieprijzen daalden met 7% tot $65 per vat, het laagste niveau sinds april 2021.

Randgebeuren

De CBOE Volatility Index (VIX), vaak de angstgraadmeter van Wall Street genoemd, stond vrijdag op koers om zijn hoogste niveau sinds oktober 2020 te bereiken, met een stijging van bijna 80% sinds woensdag.

Forbes-enquête toont aan dat Wall Street niet gelukkig is met Trump

Een Forbes-enquête onder 50 invloedrijke personen op Wall Street, waaronder miljardair-investeerders, grote geldbeheerders en economen, vond dat tweederde van de respondenten Trumps economisch beleid tijdens zijn tweede termijn niet ondersteunen, met meer dan 70% die opmerken dat zijn economische beleidsuitvoering niet effectief is geweest.

Belangrijkste kritiek

“Dit is de grootste beleidsfout in 95 jaar,” zei Jeremy Siegel, een professor aan de Wharton School of Business van de Universiteit van Pennsylvania, de alma mater van Trump, vrijdag tegen CNBC.

Dit artikel is geschreven door Derek Saul en vertaald door Forbes.be

Latest article