Aandelen kelderden donderdag op brede schaal toen Wall Street de zeer agressieve tarieven van president Donald Trump grotendeels afkeurde, waardoor grote indexen hun grootste dagelijkse verliezen in jaren leden. Verschillende prominente namen werden bijzonder hard getroffen door de laatste tarifontwikkelingen.
Belangrijke feiten
- De Dow Jones Industrial Average daalde met 4%, of 1.680 punten, de S&P 500 zakte met 4,8% en de technologiegerichte Nasdaq kelderde met 6% aan het eind van de dag.
- Dat maakt donderdag het grootste puntenverlies voor de Dow sinds juni 2020 en de grootste dagelijkse procentuele verliezen voor de S&P en Nasdaq sinds respectievelijk juni en maart 2020, tijdens de kortstondige beurscrash tijdens de COVID-19-pandemie.
- Exclusief 2020 is dit de slechtste dag voor de S&P sinds 2011.
- Nadat het om 9:30 uur met 3,1% daalde, verergerde de situatie alleen maar voor de S&P en de bredere markt toen Trump zijn tarieven verdubbelde, waarbij hij weinig speelruimte liet die meer optimistische handelaren hadden gehoopt.
- De angstmeter van Wall Street, de CBOE Volatility Index (VIX), steeg meer dan 35% naar het hoogste niveau sinds augustus, en noteerde een van de 10 grootste eendaagse stijgingen van het afgelopen decennium.
Trump lijkt niet onder de indruk van historische verkoopgolf
“De markten gaan boomen, de aandelen gaan boomen, het land gaat boomen,” vertelde Trump aan verslaggevers donderdagmiddag, zeggend dat de reactie op zijn beleid “heel goed gaat.”
Aandelen die het zwaarst getroffen werden door de tarieven van Trump
Bij de zwaarst getroffen aandelen bevonden zich de “magnificent seven” grote techbedrijven: aandelen van Apple daalden met 9%, Alphabet met 4%, Amazon met 9%, Meta met 9%, Microsoft met 2%, Nvidia met 8% en Tesla met 5%. Ook retailaandelen hadden het moeilijk, aangezien de aandelen van Best Buy, Target en Dollar Tree met 11% of meer daalden, terwijl de aandelen van sportkledingbedrijven Lululemon en Nike elk met meer dan 10% kelderden door de productiefocus van elk bedrijf in China en Vietnam, landen die zwaar zijn getroffen door de laatste tarieven. Aandelen van financiële dienstverleners van American Express (-11%) tot Bank of America (-10%) tot Robinhood (-10%) gingen ook onderuit. Dit zijn de 10 aandelen in de S&P die donderdag het meest daalden op percentagebasis, volgens FactSet:
- Dell Technologies (-19%)
- Western Digital (-18%)
- Best Buy (-18%)
- Zebra Technologies (-17%)
- Microchip Technology (-17%)
- Norwegian Cruise Line (-17%)
- APA Corporation (-16%)
- Ralph Lauren (-16%)
- Williams-Sonoma (-16%)
- Seagate (-16%)
Waarom is Apple zo sterk gedaald?
Aandelen van Apple verloren meer dan enige andere van de magnificent seven, koersend naar hun grootste verlies sinds maart 2020 en zevende slechtste dag van de afgelopen twee decennia. De op Azië gerichte “Liberation Day” tarieven “zouden Apple kunnen opblazen” vanwege de zware niet-Amerikaanse productiemix, legde Rosenblatt analist Barton Crockett donderdag uit. Apple zou alleen al $39,5 miljard aan tarifkosten moeten betalen, wat neerkomt op een flinke 32% winstderving. “Het is moeilijk voor ons om ons voor te stellen dat Trump een Amerikaans icoon opblaast,” schreef Crockett, speculerend dat er mogelijk een uitzondering komt voor Apple, alvorens te benadrukken “het ziet er behoorlijk zwaar uit” voor de iPhone-maker.
Groot Getal
$1,03 biljoen. Dat is ongeveer hoeveel marktwaarde de magnificent seven donderdag verloren, geleid door het verlies van Apple van $311 miljard.
Cruciale quote
Trumps “tarif aankondiging was impactvoller dan verwacht en werd door velen gezien als het worst-case scenario,” schreef Mark Hackett, hoofdmarkstrateeg bij Nationwide, in gemailde opmerkingen.
Warren Buffett en Berkshire Hathaway blijven relatief ongedeerd
Aandelen van Berkshire Hathaway, het conglomeraat onder leiding van de legendarische investeerder Warren Buffett, daalden met minder dan 1,4% op donderdag, de beste prestatie van de dozijn Amerikaanse bedrijven met een marktwaarde van $500 miljard of meer. Berkshire heeft een recordaantal contanten van $335 miljard, en de centibiljardair Buffett waarschuwde vorige maand: “Tarieven zijn eigenlijk — we hebben er veel ervaring mee — ze zijn tot op zekere hoogte een oorlogshandeling.”
Wat Wall Street strategen zeggen over tarieven
De kans op een berenmarkt, waarbij aandelen met 20% of meer dalen, “wordt groter,” waarschuwden UBS-strategen onder leiding van Bhanu Baweja in een donderdagse notitie aan klanten, waarbij een target van 5.300 voor de S&P werd vastgesteld, wat wijst op een verdere daling van bijna 2%. “Er is geen handelboek voor tarieven,” verklaarde Savita Subramanian, topstrateeg voor Amerikaanse aandelen bij Bank of America.
Contra
Amerikaanse staatsobligaties stegen toen beleggers zich richtten op activa die als veiliger worden beschouwd in tijden van economische onzekerheid, en de rendementen voor de benchmark 10-jarige Treasury daalden met meer dan 15 basispunten tot net onder de 4%, het laagste niveau sinds voor de verkiezingen (lagere obligatierentes betekenen waardevollere obligaties).
Dit artikel is geschreven door Derek Saul en vertaald door Forbes.be