Rijke Belgen zijn over het algemeen optimistisch over de toekomst, maar velen van hen zijn nog niet begonnen met het plannen ervan… Slechts een derde (33%) van de rijke mensen heeft een compleet plan opgesteld voor de overdracht van hun vermogen aan hun kinderen, volgens een onderzoek uitgevoerd door Quintet Private Bank, het moederbedrijf van de Belgische vermogensbeheerder Puilaetco, en BlackRock, de grootste vermogensbeheerder ter wereld.
Hun onderzoek “The Rise of Generational Wealth: 2024 Quintet/BlackRock European Wealth Insights” werd online uitgevoerd onder vermogende mensen in België (114 personen met minstens 1 miljoen euro aan activa of investeerbaar vermogen, NDLR), Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk.
Van de ongeveer 600 respondenten gaf 80% aan van plan te zijn hun vermogen aan hun kinderen over te dragen. Een derde van de ondervraagden (34%), die nog niet met pensioen zijn, heeft echter nog geen financieel plan opgesteld voor hun oude dag.
Multigenerationele rijken voorzichtiger…
De helft van degenen die begonnen zijn met plannen, geeft aan nog geen compleet plan te hebben opgesteld. Onder deze respondenten zijn vooral de multigenerationele rijken, degenen die een aanzienlijk erfgoed hebben geërfd, duidelijk vaker begonnen met het opstellen van een pensioenplan dan hun eerste-generatie tegenhangers, zo observeren Quintet Private Bank en BlackRock.
De ideale leeftijd om het onderwerp vermogen met hun kinderen/erfgenamen te bespreken, is gemiddeld 24 jaar. Volgens de Belgische respondenten is de gemiddelde ideale leeftijd 23 jaar.
Voor de respondenten die kinderen/erfgenamen hebben, vonden deze gesprekken gemiddeld plaats toen de erfgenamen 21 jaar oud waren, aldus de respondenten.
… en optimistischer over hun financiële toekomst
Verder moet worden opgemerkt dat bijna acht op de tien rijken (78%) verwachten dat hun persoonlijke vermogen zal toenemen in de komende vijf jaar, wijzend op de verwachte prestaties van hun beleggingsportefeuilles en hun vermogen om hun vermogen succesvol te beheren. Het vertrouwen hierin is beduidend hoger bij Britse respondenten dan bij hun Belgische, Duitse en Nederlandse tegenhangers.
Het positieve vooruitzicht voor de toekomst is bovendien sterker aanwezig bij multigenerationele rijken dan bij hun eerste-generatie tegenhangers.
Wat betreft beleggingsstrategieën, investeert meer dan de helft van de Europese grote fortuinen die hun vermogen de komende vijf jaar willen vergroten, momenteel in aandelen en/of onroerend goed om hun financiële doelen te bereiken. Degenen die er de voorkeur aan geven hun vermogen eerder te behouden, hebben daarentegen veel minder vaak dit type belegging in hun portefeuilles.