Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Eco-resort en golfclub Naxhelet: het visionaire duurzaamheidsproject van de familie Jolly

Visionairen Françoise en Bernard Jolly wisten in de afgelopen vijftien jaar het geweldige eco-resort Naxhelet onder te brengen in een voormalig boerderijkasteel in Wanze. En met hun kinderen tegenwoordig in het bedrijf, lijkt die duurzame droom nog lang voort te bestaan.

In 2005 besluit het ambitieuze ondernemersduo Françoise en Bernard Jolly, toen nog biologische boeren, een gedurfde uitdaging aan te gaan: het opzetten van een golfclub en horeca-infrastructuur in een regio met een rijk maar onderbenut toeristisch potentieel. Ze transformeren oude boerderijgebouwen tot een hotelcomplex, geheel volgens de milieuvriendelijke principes die de familie Jolly zo belangrijk vindt. Om de lokale economie te stimuleren en de regionale expertise en materialen te benutten, betrekken ze uitsluitend Belgische bedrijven bij hun project. Het is ook hun respect voor het milieu dat alle betrokken partijen wist te overtuigen om in 2012 hun vastgoedproject van start te laten gaan en het in 2014 succesvol te openen.

Waarom net een golf- en horecadomein hier in Wanze? Françoise: “We hebben altijd al een grote liefde voor deze plek. Naxhelet was toen nog een verlaten boerderij, maar het had echt een sprookjesachtige uitstraling, zoals Doornroosje. We zochten naar een nieuwe bestemming voor het pand en kwamen een studie van Deloitte tegen die aangaf dat er behoefte was aan een golfbaan in deze regio. We dachten: waarom niet? Daarbij was het vanzelfsprekend om duurzaamheid centraal te stellen.”

Naxhelet domein – © Maurine Toussaint
Hotelkamer © Maurine Toussaint

De investeringen haalde Bernard Jolly uit de aandelen die hij had bij Artal. Hij vond dit te ver van zijn eigen regio liggen en besloot de opbrengst te herinvesteren in Waalse bedrijven. Daarnaast is Jolly actief als voorzitter van Compagnie du Zoute, de familieholding van de familie Lippens, waarmee hij via zijn vader familiaal is verbonden.

Miniatuurdorp

Ondanks de vele projecten en verwezenlijkingen zette de familie Jolly met Naxhelet hun duurzame droom verder. Om steeds meer in overeenstemming te zijn met hun waarden, blijven ze Naxhelet en het omringende ecosysteem uitbouwen. Het resort en golfclub werkt op een systeem van synergie tussen de verschillende delen van het domein, een soort miniatuurdorp. Ze hebben onder meer hun eigen kassen, kippenhok, landbouwgrond, een boerderij en een bakkerij aan de ingang van het domein. En wat niet ter plaatse wordt geproduceerd, is 100% lokaal en biologisch. De landbouwactiviteiten van het domein willen ze in de toekomst graag uitbreiden met een wijngaard, een wijnmakerij en nog meer activiteiten.

naxhelet
© Maurine Toussaint

Respect voor het milieu zit diep verankerd in de identiteit van Naxhelet. Van het golfparcours en de massageolie in de wellness (100% lokaal) tot de groenten op je bord, alles draait om ecologie en de korte keten. Zo kunnen ze een overvloed producten van eigen kweek aanbieden, ook in hun restaurant POLLEN en club house Aromates. Dat wordt opgemerkt: enkele maanden na de opening van het (nieuwe) restaurant POLLEN op het domein Naxhelet werd het door door de culinaire gids 2024 van Gault&Millau bekroond met een eerste koksmuts en maakt zijn entree in de gids die “vriendelijke bediening en een goed geïnformeerde sommelier” benadrukt. Daarnaast waren ze ook de eerste in Wallonië die met hun golfbaan het GEO-label kreeg (een garantie voor eco-verantwoordelijkheid). “Vorig jaar en het jaar daarvoor hebben we hier de Ladies European Tour gehouden, wat betekent dat dus wel degelijk mogelijk is om grote competities te organiseren en toch duurzaam te zijn”, aldus Françoise.

Eten bij POLLEN © Maurine Toussaint

Een gezamenlijke droom

Ondertussen zijn ook twee van de kinderen van Françoise en Bernard erin gestapt: Clémentine en Charles-Édouard Jolly. “Mijn zoon is verantwoordelijk voor de agrovoedingswereld, met aandacht voor de wijngaard, de bakkerij en de groenteteelt van Terre du Val, terwijl Clémentine samen met mij de volledige horeca-operaties van Naxhelet, POLLEN en Aromates, orkestreert. Mijn man zit in de Raad van Bestuur. Het is echt heel fijn om zo samen te werken met de familie. En met de eerste kleinkinderen die geboren zijn, hopen we het verhaal van Naxhelet nog heel lang voort te zetten.”

Naxhelet golf © Maurine Toussaint

“Sociale verantwoordelijkheid betreft niet alleen mensen, maar ook de aarde en het milieu. Het gaat niet alleen om het bewerken van het land, maar ook om het vinden van een echte betekenis en impact voor onze kinderen en kleinkinderen. We zijn zeer overtuigd van onze filosofie en merken nu, 15 jaar later, dat de jeugd tegenwoordig duurzaamheid ook heel hoog heeft staan. Misschien waren wij de eersten die zo dachten, maar nu is het gelukkig meer vanzelfsprekend geworden. We zijn dan ook heel blij dat we de goede richting zijn ingeslagen. Als veel mensen het op deze manier doen, denk ik dat we echte pioniers van verandering kunnen zijn, en dat vinden wij heel belangrijk.” 

Daphne Dorgelo
Daphne Dorgelo
Daphne Dorgelo (1996) gaat voor Forbes wekelijks aan de slag met artikels over luxe lifestyle, leadership, innovatie, trends en - natuurlijk - inspirerende Belgische ondernemers. De liefde voor journalistiek en media was al van jongs af aan duidelijk. Nadat ze een bachelor Nieuws en Informatie in Nederland afrondde, dreef een master Journalistiek aan de KU Leuven in Antwerpen haar zes jaar geleden naar de Belgische diamantstad. Ze schrijft nu acht jaar als freelancer voor uiteenlopende bladen, waarvan vier jaar bij Belgische lifestyle magazines zoals L'OFFICIEL, Fifty & Me en ELLE.

Latest article