Met een gemeenschap van 2.500 tot 3.000 Belgen is Monaco een bestemming bij uitstek voor prestigieuze vastgoedinvesteerders en high-net-worth individuals (HNWI).
Om de uitdagingen van deze specifieke markt beter te begrijpen, sprak Forbes België met Jérémy Van den Eynde. Afgestudeerd in de rechten aan de ULB en King’s College in Londen, werkte hij vijf jaar in Luxemburg als advocaat in private equity voordat hij investeringsfondsen verliet om een carrière in vastgoed in Monaco na te streven.
In juli 2023 nam deze vastgoedfanaat een belang over in een makelaarskantoor dat al 50 jaar actief was in het prinsdom, waar hij samenwerkte met Alex Romano Faraldi, een lokale makelaar met bijna 200 miljoen euro aan transacties op zijn naam. “Het imago van het makelaarskantoor is vernieuwd, waardoor het een nieuw elan heeft gekregen, terwijl het zijn bestaande klantenkring en troeven heeft uitgespeeld. Nu de wereld zich in een ongekend tempo ontwikkelt en macro- en micro-economische factoren voortdurend veranderen, is het ons doel om een bredere, internationalere klantenkring te bereiken, wat wordt weerspiegeld in onze nieuwe agentschapsnaam met Engelse wortels: Findr.“, verklaart hij.
Onbeschaamde groei
Het prinsdom Monaco, met zijn 2,02 km² het op één na kleinste land ter wereld na Vaticaanstad, trotseert de wereldwijde economische turbulentie en vertoont een onbeschaamde vastgoedgroei. In 2023 werd in de nieuwbouwsector voor het tweede jaar op rij meer dan een miljard euro verkocht, waarbij de gemiddelde prijs per appartement 37,1 miljoen euro bedroeg, bijna drie keer zo hoog als in 2022. Op de herverkoopmarkt blijven de prijzen stijgen, ondanks een lichte daling van het aantal transacties. In 2023 steeg de gemiddelde wederverkoopprijs met 4,1% tot 5,7 miljoen euro, bijna het recordniveau van 2019. De prijs per vierkante meter bedroeg in 2023 51.418 euro, dicht bij de piek van 52.000 euro in 2021. “De markt biedt nog steeds mogelijkheden binnen redelijkere budgetten, afhankelijk van de oppervlakte en de locatie. Alles hangt af van de wensen van de klant”, tempert Jérémy.
Schaarste, stabiliteit en veiligheid
De stevigheid van de Monegaskische vastgoedmarkt wordt allereerst verklaard door het schaarste-effect vanwege de beperkte omvang van het grondgebied, maar ook door de vele voordelen die Monaco biedt, waaronder politieke stabiliteit en een ongeëvenaard veiligheidsniveau. Naast dit alles en de gunstige fiscale omstandigheden voor zijn inwoners, vormen de vastgoedbezittingen in Monaco vaak de belangrijkste pijler van de beleggingsstrategieën van HNWI-eigenaren en worden vaak op lange termijn aangehouden, wat hun beschikbaarheid op de markt beperkt. Als gevolg hiervan blijven de prijzen stabiel en blijven ze zelfs stijgen, terwijl extreme schommelingen die tot een speculatieve zeepbel zouden kunnen leiden, worden vermeden. Tot slot wordt de stabiliteit van de markt ook verklaard door de geringe gevoeligheid voor rentestijgingen. “In tegenstelling tot vele vastgoedmarkten lijkt de renteverhoging slechts een relatief effect te hebben gehad in het prinsdom”, benadrukt Jérémy Van den Eynde. De meeste inwoners van de dwergstaat zijn HNWI’s en willen onroerend goed in hun vermogen opnemen zonder financiering, wat de impact van de renteverhoging vermindert.
Door de groeiende vraag naar appartementen wil Monaco zijn grondgebied uitbreiden. De wijk “Anse du Portier – Mareterra“, nieuw gebouwd aan zee, leverde het prinsdom zes hectare grondgebied op.
Jérémy Van den Eynde voorspelt dat de vastgoedmarkt in Monaco in 2024 zal blijven groeien, zoals de eerste cijfers laten zien. “De vraag blijft sterk ondanks de economische uitdagingen, dankzij de veerkracht van het vorstendom en zijn aantrekkingskracht op internationale investeerders”, besluit hij.