Wereldleiders en regeringsfunctionarissen hebben scherpe kritiek geuit op de beslissing van president Donald Trump om ingrijpende “reciproque tarieven” in te voeren, wat volgens de president een reactie was op handelsbarrières die op Amerikaanse exporten werden geplaatst. Ze waarschuwden dat de escalerende mondiale handelsoorlog rampzalige gevolgen kan hebben voor de wereldeconomie.
Belangrijke Feiten
- De Franse president Emmanuel Macron riep bedrijven in de Europese Unie op om hun investeringen in de Verenigde Staten op te schorten als reactie op Trumps tariefplan. Macron pleitte voor “collectieve solidariteit” en zei: “Welk signaal geven we af door grote Europese spelers miljarden euro’s te laten investeren in de Amerikaanse economie, terwijl de VS ons treft met tarieven?”
- De Deense minister van Buitenlandse Zaken Lars Rasmussen bekritiseerde ook Trumps tarieven en zei dat Trump fout zat door de handelsoorlog te beginnen. Hij werkt aan een “evenredige” reactie en herhaalde dat niemand als winnaar uit dit conflict zal komen.
- De Britse premier Keir Starmer verklaarde dat er “duidelijk” een economische impact zou zijn van Trumps acties en dat hij zal “vechten voor de beste deal voor Groot-Brittannië”, maar dat “niemand wint in een handelsoorlog en dat het niet in ons nationale belang is.”
- Het Chinese ministerie van Handel uitte zijn “standvastige oppositie” tegen de tarieven en waarschuwde voor “doortastende tegenmaatregelen” zonder specifieke details te geven.
- Beijing, wiens export naar de VS nu met 54% wordt getarifeerd, beschreef de heffingen als “unilaterale pesterijen” en waarschuwde dat er “geen winnaar in een handelsoorlog” zal zijn.
- Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, verklaarde dat “de wereldeconomie massaal zal lijden” door deze tarieven en dat “de gevolgen rampzalig zullen zijn voor miljoenen mensen wereldwijd.”
- De EU-leider zei dat de EU bereid is om met Washington te onderhandelen, maar ook “voorbereidingen treft voor verdere tegenmaatregelen om onze belangen en bedrijven te beschermen als onderhandelingen mislukken.”
- De Duitse minister van Economie Robert Habeck bekritiseerde de Amerikaanse president tijdens een persconferentie en zei dat “Trump onder druk zal bezwijken” als de Europese landen samenkomen en zich verzetten.
- De waarnemend president van Zuid-Korea, Han Duck-soo, vertelde zijn kabinetscollega’s dat “een wereldwijde handelsoorlog werkelijkheid is geworden,” terwijl de Japanse premier Shigeru Ishiba Washington aanspoorde om de maatregelen tegen zijn land terug te draaien en in twijfel trok of de heffingen “in lijn zijn met de WTO-regels en de Japan-VS handelsovereenkomst.”
- De Canadese premier Mark Carney zei dat de maatregelen “rechtstreeks miljoenen Canadezen zullen treffen” en dat hij zich met tegenmaatregelen zal verzetten, zeggende: “Het is essentieel om doelgericht en krachtig te handelen, en dat is wat we zullen doen.”
Hoe Hebben Andere Landen Gereageerd?
Hoewel verschillende landen tegenmaatregelen hebben bedreigd in reactie op de tarieven, zijn sommige anderen, zoals Australië, het VK en Mexico, voorzichtiger geweest in hun reactie. De Australische premier Anthony Albanese, die volgende maand herverkiezing wil, zei dat het 10% tarief op exporten uit zijn land “niet de daad van een vriend” was, maar sloot tegenmaatregelen uit. In plaats daarvan schetste hij een plan om de industrieën en sectoren die door Trumps tarieven worden getroffen, financieel te ondersteunen. De Britse premier zou opgelucht hebben gereageerd dat zijn land slechts met een tarief van 10% werd getroffen, wat de helft is van de 20% die op de Europese Unie werd geheven. Op donderdag vertelde de Britse leider zakelijke functionarissen in het land dat zijn regering kalm en met koel hoofd op de tarieven zal reageren, terwijl andere regeringsfunctionarissen tegenmaatregelen uitsloten. Voor de aankondiging van Trump, zei de Mexicaanse president Claudia Sheinbaum dat haar regering niet “oog om oog zou reageren met tarieven,” maar werkt aan een plan om haar economie te versterken. Na de invoering van een 46% tarief op exporten uit Vietnam door het Witte Huis, drong de regering van het land er in een verklaring op aan dat de VS de status van Vietnam als een ontwikkelingsland dat “ernstige en langdurige oorlogsgevolgen” overwint, in overweging neemt. De Zwitserse president Karin Keller-Sutter benadrukte in een verklaring het belang van internationaal recht en zei dat Zwitserland snel haar volgende stappen zou bepalen. De Indiase regering streefde naar een handelsakkoord dit jaar en bestudeert de impact van het 27% tarief dat op het land is geheven. Taiwan bestempelde zijn 32% tarief als “diep onredelijk.”
Welke Landen Ontbreken Op De Tarievenlijst?
Ondanks dat de leiders van zowel Canada als Mexico opmerkingen maakten over de kwestie, ontbraken beide landen op de lijst van Trumps reciproke tarieven. De twee Noord-Amerikaanse buren worden echter niet gespaard gelaten, aangezien de president hen eerder had getroffen met 25% tarieven en het Witte Huis bevestigde dat deze heffing van kracht blijft. Een ander land dat ontbreekt op de lijst is Rusland, maar de perssecretaris van het Witte Huis, Karoline Leavitt, beweerde dat bestaande sancties tegen Moskou “elke zinvolle handel” met het land uitsluiten.
Achtergrond
Sprekend vanuit de Roosfragment van het Witte Huis tijdens een evenement getiteld “Maak Amerika Wederom Rijk,” kondigde Trump “reciproque tarieven” aan tegen meer dan 180 landen. De president voerde aan dat de heffingen noodzakelijk waren om tarieven en handelsbelemmeringen die op Amerikaanse exporten door deze landen werden geplaatst, tegen te gaan. Hij beweerde dat de tarieven een “gereduceerd tarief” waren in vergelijking met wat de doelwitten voor Amerikaanse goederen in rekening brengen, hoewel hij niet verduidelijkte hoe hij precies het tarief van een land berekende. Rapporten suggereren dat het Witte Huis het handelsdeficiet van deze landen met de VS gebruikte om hun “tarief” te bepalen. Het minimumtarief voor landen op de lijst is 10%.
Groot Getal
34%. Dat is het reciproke tarief dat is opgelegd aan China en minister van Financiën Scott Bessent bevestigde dat deze heffing bovenop de eerder aangekondigde 20% tarieven voor alle Chinese goederen komt, wat het totale tarief op 54% brengt. Exporten uit Vietnam, India, Taiwan, Japan en Zuid-Korea zullen tarieven van respectievelijk 46%, 26%, 32%, 24% en 25% ondervinden.
Dit artikel is geschreven door Siladitya Ray en vertaald door Forbes.be.