Nu de paasvakantie net voorbij is in Vlaanderen en op het punt staat te beginnen in het Franstalig onderwijs, richten we ons op de tweede verblijven langs de Belgische kust. Ongeveer 42% van het woonbezit is bestemd voor dergelijke tweede verblijven of vakantiehuizen, wat deze regio uniek maakt in België. De uitgaven van deze seconde bewoners stimuleren de lokale economie aanzienlijk, aangezien ze volgens een recente studie van toeristenbureau Westtoer in 2024 maar liefst 1,7 miljard euro hebben uitgegeven, goed voor 43% van de totale toeristenbestedingen.
In 2023 konden de tweede verblijvers rekenen op ongeveer 106.400 individuele vakantiehuizen waar geen huisvesting is gevestigd. Dat zijn er 14.702 meer dan in 2013 (+16%). Ze kozen vooral voor de badplaats Knokke-Heist, die alleen al bijna 24.000 van deze woningen herbergt (23.981). Gevolgd door Middelkerke (17.443), Koksijde (17.193), daarna Oostende (10.693), Nieuwpoort (10.075), De Panne (8.874), De Haan (8.420), Blankenberge (6.574), Bredene (2.367) en ten slotte Zeebrugge (780).
Deze woningen zijn voornamelijk appartementen (76%), gevolgd door studio’s en villa’s. Ze hebben gemiddeld twee slaapkamers en kunnen gemiddeld iets meer dan 5 personen huisvesten.
Belgen op de eerste plaats
Niet verrassend zijn het vooral Belgen die kiezen voor een tweede verblijf aan zee, aangezien 94% van deze woningen aan hen toebehoort. Van hen is driekwart afkomstig uit Vlaanderen, 13% uit Wallonië en 6% uit Brussel, volgens dit onderzoek van Westtoer onder 3.200 eigenaren van vakantiehuizen aan de Belgische kust. De overige 6% heeft een buitenlandse eigenaar: 2% zijn Duitsers, 1,5% komt uit Luxemburg, 1,1% steekt de Franse grens over en 1% woont de rest van het jaar in Nederland.
Gemiddeld geeft een tweede verblijver 67 euro per persoon per nacht uit, wat gemiddeld 11 euro meer is dan de gemiddelde dagelijkse uitgaven van huurders van vakantiehuizen. Dit besteden ze vooral aan restaurants, dagelijkse boodschappen, winkelen en terras- of cafébezoeken. Een tweede verblijf vertegenwoordigt ook een jaarlijkse gemiddelde kost van ongeveer 8.000 euro.
Vakantiehuizen vertegenwoordigden 18,4 miljoen overnachtingen aan de Belgische kust vorig jaar: 6 miljoen door huurders en 12,4 miljoen in het kader van persoonlijk gebruik, ook wel gebruik als tweede verblijf genoemd. Van de 27,3 miljoen jaarlijkse overnachtingen aan zee door alle categorieën mensen, is bijna de helft (46%) afkomstig van tweede verblijven.
Het hele jaar door aanwezig
Tweede verblijvers zijn trouwe en actieve bezoekers van de kust, aangezien ze er het hele jaar door komen. Tijdens drukke periodes in de zomervakantie is meer dan 60% van deze vakantiehuizen bezet. Deze woningen worden ook regelmatig gebruikt buiten de zomermaanden om.
Gemiddeld is een vakantiehuis aan de Belgische kust dan ook 87 nachten per jaar bezet, waarvan 74 kunnen worden toegeschreven aan tweede verblijvers. Gedurende de overige 13 nachten wordt het tweede verblijf gratis uitgeleend aan familie of vrienden of verhuurd. Slechts een kleine minderheid (7%) van de eigenaren van tweede verblijven verhuurt hun vakantiehuis wanneer ze het zelf niet gebruiken, voornamelijk om de kosten te dekken.
Een investering op lange termijn
Tot slot valt op te merken dat negen op de tien eigenaren hun vakantiehuis hebben gekocht, de overige 10% heeft het gekregen of geërfd. Ze rechtvaardigen een dergelijke aankoop door de behoefte om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur en de wens om meer tijd door te brengen met familie en vrienden. Voor een op de drie eigenaren wordt het vakantiehuis beschouwd als een investering op lange termijn.
Bijna een op de vier eigenaren (23%) overweegt zelfs om zich later definitief aan de Belgische kust te vestigen.