Ondernemen is eenvoudiger dan vroeger, mede dankzij de brede beschikbaarheid van geld. Toch worden andere factoren, zoals creativiteit, steeds belangrijker. “Kapitaal is niet langer de doorslaggevende factor. Daardoor moet de private-equitysector zich opnieuw heruitvinden”, zegt ondernemer Jürgen Ingels.
Techondernemer en investeerder Jürgen Ingels heeft een fraai palmares opgebouwd. Hij richtte het fintechbedrijf Clear2Pay op, dat hij later verkocht aan FIS, de Amerikaanse leider in betaaltechnologie. Na die exit speelde hij een sleutelrol in de groei van bedrijven zoals Silverfin en Guardsquare. Vandaag leidt hij Smartfin, een durfkapitaalfonds in de technologiesector. “Ondernemen is niet voor iedereen weggelegd, het moet in je bloed zitten”, zegt hij. “Maar je kunt wel leren om beter te worden.” Zijn ondernemersgeest manifesteerde zich al op jonge leeftijd. Als tiener organiseerde hij concerten omdat hij niet mocht uitgaan en later verkocht hij cursussen aan medestudenten tijdens zijn universitaire jaren. Zelfs op vakantie laat het ondernemen hem niet los. “De eerste drie dagen amuseer ik me, maar daarna begin ik al na te denken over de import- en exportmogelijkheden van mijn vakantiebestemming.”
“Succesvol ondernemen is een combinatie van geluk, financiële kennis, ervaring en geduld”
Volgens Ingels is succesvol ondernemen een combinatie van geluk – op het juiste moment op de juiste plaats zijn –, financiële kennis en ervaring. “De succesvolste ondernemers zijn vaak degenen die het al voor de tweede of derde keer doen”, vertelt hij. “Dankzij hun ervaring boeken ze sneller vooruitgang” Daarnaast benadrukt hij het belang van geduld. “Veel jonge ondernemers willen binnen drie jaar tijd zo ver staan als Elon Musk. Zo werkt het niet. Je moet jezelf de tijd gunnen om de juiste stappen te zetten. Rond je 40e of 45e heb je de grootste kans op succes.”
Meer kapitaal beschikbaar
Het ondernemersklimaat is niet meer te vergelijken met de beginjaren van Ingels’ loopbaan. “Ondernemers maken nu veel sneller de sprong naar het buitenland. Alles is internationaler geworden.” Het verzamelen van het nodige kapitaal is ook minder een drempel. Hij herinnert zich dat hij tijdens de oprichting van Clear2Pay vrienden op café om geld vroeg, met de waarschuwing dat ze het waarschijnlijk nooit zouden terugzien. “Tegenwoordig kun je op je zolderkamer met een creatief idee en zonder veel kapitaal de wereld veroveren.” Ingels vindt dat er nu te veel incubatoren zijn. “Soms worden ondernemers te veel gepamperd. Veel initiatieven krijgen geld, maar gaan binnen drie tot vijf jaar failliet.”
Hoewel het op sommige vlakken eenvoudiger is geworden om te ondernemen, ziet hij dat andere factoren nu zwaarder wegen. Creativiteit is er daar een van. “De technologiewereld verandert fundamenteel”, legt hij uit. “Vroeger had je een idee, dat je uitwerkte tot een minimum viable product. Vervolgens omringde je je met medewerkers voor sales, customer support, hr, marketing, enzovoort. Na verloop van tijd groeide het bedrijf uit tot een organisatie met 200 medewerkers die verschillende functies vervulden. Dat was het model.”
Vandaag ziet hij creatieve geesten die met gelijkgezinden topbedrijven bouwen om wereldproblemen aan te pakken. “Hun boekhouding, backoffice en CRM zijn geautomatiseerd, en hun product is zo goed dat ze geen salesafdeling nodig hebben. HR is overbodig omdat ze maar met tien man zijn. Zulke bedrijven slagen erin om in drie jaar een omzet van dertig miljoen euro te realiseren met een winstmarge van tachtig procent. Dit verandert de hele industrie. Er zijn minder mensen nodig omdat veel ondersteunende functies verdwijnen.”
Private equity heruitvinden
Omdat deze bedrijven zelf snel geld generen, is kapitaal niet langer de belangrijkste factor. In de private-equitywereld – waarin Ingels actief is – zullen de grote fondsen die miljarden beheren minder relevant worden. “Het gaat veel meer om de toegevoegde waarde die je biedt aan bedrijven dan puur het geld”, zegt hij. “Ze hebben bijvoorbeeld ondersteuning nodig voor internationalisering of het realiseren van omzetgroei.” Ingels heeft twee van die bedrijven in zijn portefeuille: het Luikse Hex-Rays dat software ontwikkelt voor reverse engineering en het Vlaamse Crazy Games. “Dit gamingplatform is met een klein team snel gegroeid en is internationaal actief. Dergelijke initiatieven zie je vooral in de technologiewereld, maar dit zal ook naar andere sectoren doorsijpelen.”
Maar wat gebeurt er met de mensen die overbodig worden door deze technologische vooruitgang? Volgens Ingels zal de technologische evolutie sneller verlopen dan de arbeidsmarkt zich kan aanpassen. «Binnen één of twee generaties kan dit een grote revolutie teweegbrengen in onze manier van werken. Sommigen zullen enorm rijk worden, terwijl anderen zonder werk komen te zitten. Dit kan leiden tot twee mogelijke uitkomsten: ofwel ontstaat er een sociale revolutie, zoals we nu al in Engeland zien, ofwel grijpt de overheid in met maatregelen zoals een belasting op robotica of een vorm van basisinkomen waarbij mensen worden ingezet om steden te verfraaien.»
Tijd besparen
Op zijn 52e staat Ingels naar eigen zeggen op een kruispunt in zijn carrière. Hij begint stilaan zijn bestuursmandaten af te bouwen om het stokje door te geven aan de volgende generatie. Toch wil hij zijn visie blijven verwezenlijken door slimme investeringen te doen. “De komende vijftien jaar wil ik Smartfin uitbouwen tot een van de succesvolste technologiefondsen in Europa. Voor alle duidelijkheid, daar zijn we nog niet, maar je moet ambitie hebben.” Ingels blikt tevreden terug op zijn carrière. “Wat me trots maakt, is dat je een idee in je hoofd hebt en dat vervolgens kunt realiseren. Na de verkoop van Clear2Pay zeiden veel mensen dat ik geluk had. Daarom ben ik trots dat ik het nog een paar keer heb kunnen doen en dat het geen lucky shot was.” Daarnaast is Ingels trots op het boek dat hij voor zijn kinderen schreef: 50 lessen voor ondernemers. “Ik heb al veel mensen tijd bespaard door ze mijn beginnersfouten niet te laten maken.”