Ultimate leadership coach Ilse Jaques richt zich op leiders die niet tevreden zijn met middelmaat, maar uitblinken in eindeloze ambitie. Ze werkt met ondernemers, CEO’s, managers en executives die streven naar ultieme prestaties in elk aspect van hun persoonlijke en professionele leven. Als internationaal erkende high-performance coach helpt Ilse hen om hun grenzen te verleggen en een impact uit te oefenen die verder reikt dan ze zich ooit hadden kunnen voorstellen.
Met haar unieke methodologie helpt ze leiders niet enkel om hun prestaties te verbeteren, maar ook om mentale vrijheid en vervulling te bereiken. “Succes is onbeperkt voor wie groei een infinite game is en vervulling het hoogste goed. Want excelleren is geen gave, het is een state of being en een houding van onverschrokken winnaars”, benadrukt ze.
Ilse Jaques, u richt zich tot de “1%”. Kunt u uitleggen wie die doelgroep precies is?
De 1% omvat dat uitzonderlijke deel van de bevolking dat niet enkel grote ambities koestert maar ook de bereidheid en moed heeft om tegen de stroom in te navigeren. De ambitieuze leiders voelen zich vaak aangetrokken tot onze filosofie en methodologie omdat ze resoneren met een diepere missie en visie. Zij zijn de pioniers en “disruptors”, de mensen die constant op zoek zijn naar groei, niet alleen in hun carrière, maar ook op persoonlijk en intellectueel vlak.
U stelt vast dat veel leiders “stuck in succes” ervaren. Kunt u uitleggen wat u daar precies mee bedoelt?
“Stuck in succes” verwijst naar een paradox waar veel succesvolle personen mee te maken krijgen. Het is de situatie waarin iemand ogenschijnlijk alles heeft om succesvol te zijn — een bloeiend bedrijf, financiële welvaart, erkenning in zijn of haar vakgebied — en toch een gevoel van stagnatie ervaart. Dit resulteert in een verscheidenheid aan ineffectieve patronen. Zo kunnen deze mensen bijvoorbeeld vaak gefocust zijn op het behouden van wat ze hebben bereikt, uit angst om het te verliezen, waardoor ze het risico vermijden om verder te groeien of nieuwe uitdagingen aan te gaan.
Dit kan leiden tot een mentale gevangenis, waarin hun oorspronkelijke passie en zin voor innovatie verdwijnen en worden vervangen door de drang om te beschermen wat ze bereikt hebben. Ondanks materieel succes voelen ze zich leeg of zelfs verloren, omdat ze niet de diepere vervulling, betekenis en drive ervaren die ze ooit nastreefden. Het is essentieel voor leiders om zichzelf regelmatig opnieuw uit te dagen en te blijven zoeken naar manieren om hun werk en leven betekenisvol te maken, in plaats van alleen maar vast te houden aan hun huidige status quo.

Hoe selecteert u uw cliënten?
Onze selectie begint met onze directe communicatiestijl, die al een natuurlijk filter vormt. Degenen die aangetrokken worden tot onze boodschap, voelen vaak al een klik met onze kernwaarden. Vervolgens screenen we verder via diepgaande gesprekken om wederzijdse verwachtingen te begrijpen en vast te stellen of er een authentieke match is. Dit proces zorgt ervoor dat onze samenwerking zowel productief als vervullend is voor beide partijen.
Welke methodologie past u toe?
Onze methodologie is sterk geworteld in de transformatie van de interne conversaties van onze cliënten. We werken aan het herschrijven van de interne werelddialogen — gesprekken die we met onszelf voeren en die vaak voortkomen uit diepgewortelde overtuigingen en beperkingen — om zo een fundament te leggen voor duurzame gedragsverandering. Het gaat verder dan het oplossen van bestaande problemen; we faciliteren een diepgaande evolutie die persoonlijke groei en leiderschapskwaliteiten versterkt. Hierbij maken we gebruik van innovatieve mentale technieken, onder meer geïnspireerd door elite trainingsprogramma’s zoals die van de Navy SEALs, om mentale helderheid en emotionele veerkracht op te bouwen.
Tegen welke uitdagingen botsen leiders vaak aan?
Veel leiders zijn genieën in hun sector, maar investeren zonder intellectuele vervulling of lopen vast in hun drang naar het ultieme. Sommigen blijven op het level van operationele perfectie, wat dan weer ten koste gaat van hun bredere visie en verdieping van hun menselijke connecties. Ze kunnen blind zijn voor de noodzaak om hun teams te empoweren en vertrouwen op hun eigen capaciteit om alles te beheersen, terwijl ze eigenlijk moeten leren delegeren en vertrouwen opbouwen. Zoals ik al zei raken ze soms ook gevangen in een cyclus van zelfbescherming, waarin ze hun successen proberen te handhaven zonder risico’s te nemen voor verdere groei. Ze plafonneren als het ware succes tot het bekende. Dit leidt tot een stagnatie die zowel hun intellectuele als emotionele welzijn kan aantasten.
Beïnvloedt uw coaching ook hun professionele leven?
De impact van ons werk strekt zich uit naar alle facetten van het leven van onze cliënten. Zodra ze leren om met interne dialogen en negatieve patronen om te gaan, zien we ongeëvenaarde verbeteringen in hun persoonlijke relaties, fysieke gezondheid en algehele tevredenheid. Professioneel worden ze effectievere leiders die niet alleen hun organisatie maar ook hun teams naar hogere niveaus van prestaties en creativiteit brengen. De veranderingen leiden altijd tot een positievere en productievere organisatiecultuur, en dat dankzij de top-down transformatie die we realiseren. Het ripple effect is dan ook van onschatbare waarde.
Wat is volgens u de sleutel om een succesvolle leider te zijn?
Alles begint met de bereidheid om continu te groeien en jezelf uit te dagen. Succesvolle leiders begrijpen dat echte kracht ligt in de verfijning van hun interne werelddialogen en het vermogen om consistent te handelen vanuit hun diepste waarden en overtuigingen. Het gaat erom een impact creëren, niet enkel door financiële prestaties maar ook door positieve invloed uit te oefenen op de levens van anderen. De sleutel is om vervulling en zinvolle impact in elk aspect van hun leven te laten doordringen. Van elk plafond een nieuwe vloer te maken.
Dit artikel is opgesteld in nauwe samenwerking met Ilse Jaques.