In 2019 begon Ray, een Belgisch skincare merk, met een startkapitaal van 30.000 euro. Zes jaar later is de omzet gestegen naar 3 miljoen euro, en het bedrijf is vastbesloten om in 2025 de grens van 5 miljoen te bereiken. Ray, opgericht door apotheker Hilde Nys en haar zoon Thomas Kindermans, heeft met hun focus op gezonde en duurzame producten een sterke positie veroverd in de concurrerende beautysector.
“We maken heel goede producten dankzij onze doorgedreven verticale integratie”, vertelt Thomas. “We doen zowel de ontwikkeling als productie zelf en verkopen rechtstreeks aan de klant via onze webshop en vier eigen winkels. Zo staan we dicht bij de klant en kunnen we snel inspelen op feedback.” Een voorbeeld hiervan is de lancering van hun nieuwe gamma voor een acnegevoelige huid, dat op 10 september werd geïntroduceerd.
Deze strategie heeft Ray geholpen om zijn omzet te laten groeien, maar ook om trouw te blijven aan de kernwaarden van het bedrijf. Oprichtster Hilde is ooit begonnen met het merk in haar apotheek in de Veldstraat in Gent omdat ze zich verantwoordelijk voelt voor de gezondheid van haar klanten, ook op vlak van cosmetica. “We maken onze producten zo gezond mogelijk. De EU heeft de strengste regels ter wereld voor cosmetica, maar wij gaan nog verder door hormoonverstoorders, allergenen en huidirriterende stoffen volledig te vermijden.”
Van apotheek naar retail
“Ray was eerst enkel verkrijgbaar online en in de apotheek, maar via social media kregen we veel vragen over de huidverzorging en de huid in het algemeen, en mensen wilden vaak naar de apotheek komen om advies te krijgen van mijn moeder. De stap naar retail en dus onze eigen winkelsl was dus een heel logische keuze.” Ray’s groei is niet alleen beperkt tot omzetcijfers. Het personeelsbestand is uitgebreid van 4 naar 21 werknemers en het merk heeft zijn bereik vergroot door steeds meer winkels te openen, in Gent, Antwerpen, Leuven en Brugge, en heeft een vijfde winkel op de planning. “Retail is zeker niet dood”, legt Thomas uit. “Onze winkels zijn een belangrijk marketinginstrument. We merken dat wanneer we ergens een winkel openen, de online vraag naar Ray in die omgeving toeneemt.”
Dit retailmodel helpt Ray niet alleen bij directe verkoop, maar ook bij merkbekendheid en klantenbinding. “Onze winkels fungeren als fysieke belevingsruimtes waar klanten persoonlijk advies krijgen, net zoals in de apotheek”, zegt Hilde.
Dynamiek van een familiebedrijf
Ray is uniek omdat het geleid wordt door moeder en zoon. “We zijn zeer complementair”, zegt Thomas. “Mijn moeder is verantwoordelijk voor R&D en productie, terwijl ik me richt op het commercialiseren van het merk. We hebben duidelijke afspraken over onze werkgebieden en veel vertrouwen in elkaar.” Thomas is voormalig advocaat in banking en finance. Hij maakte dus een bijzondere carrière switch naar de beautywereld.
Ondanks hun gedeelde werkfocus, blijft de balans tussen werk en privé behouden door hun gezamenlijke passie voor het bedrijf. “Zelfs buiten de werkuren gaat het vaak over Ray, maar dat voelt nooit als een last”, lacht Thomas. “We vinden het allebei ontzettend leuk.”
Uitbreiding met behoud van kwaliteit
De snelle uitbreiding van Ray heeft zijn uitdagingen, vooral als het gaat om het beheren van een groeiend team. “We proberen mensen aan te werven die al ervaring hebben en de vaardigheden bezitten om een merk te laten groeien”, vertelt Thomas. “Onze rol als manager is eerder die van een facilitator. Wanneer er problemen opduiken, helpen wij hen om knopen door te hakken.”
Ondanks de groei blijft de focus op productkwaliteit. Ray verhuisde recent van een kleine productie in de apotheek naar een moderne productiefaciliteit in Nazareth. “In de Veldstraat konden we maximaal 1200 stuks per dag produceren, maar in onze nieuwe fabriek kunnen we tot 1600 stuks per uur produceren”, zegt Hilde. “Dit geeft ons de ruimte om te blijven groeien zonder concessies te doen aan kwaliteit.”
Financiële stabiliteit
Een van de meest opmerkelijke aspecten van Ray is dat het bedrijf volledig “bootstrapped” is. “We hebben geen extern kapitaal opgehaald, dus we moeten heel voorzichtig omgaan met ons budget”, legt Thomas uit. “Onze winkel in Gent ging bijvoorbeeld al na drie dagen open met een budget van minder dan 10.000 euro. We leren door te doen en passen snel aan op basis van klantfeedback.”
Voor de toekomst zijn de ambities van Ray duidelijk: uitbreiding naar nieuwe markten, zowel binnen als buiten België, en een wereldwijde bekendheid. “We denken dat dit mogelijk is, zelfs met eigen middelen.” Maar ze beseffen ook dat dit zeer doordacht moet gebeuren. Daarom doen ze het op eigen tempo. “Het is niet onze ambitie om Ray te verkopen”, benadrukt Thomas. “We willen het bedrijf graag op de lange termijn uitbouwen. Nog een keer een bedrijf van nul opbouwen, spreekt ons weinig aan.”