Saxo Bank heeft vorig jaar een grote stap gezet in het toegankelijker maken van beleggen voor Belgische beleggers. Met hun nieuwe prijsstrategie, waarbij de transactiekosten tot wel 70% zijn verlaagd, profileren zij zich als de voordeligste broker in België. Dit betekent dat zowel beginnende als ervaren beleggers kunnen profiteren van lagere kosten en veel meer mogelijkheden om hun portefeuilles te diversifiëren.
Forbes België sprak met Eddy Van Geyte, CEO van Saxo Bank België, over de nieuwe prijsstrategie, de impact van transactiekosten op lange termijn en hoe Saxo zich onderscheidt in een concurrerende markt.
Hoe beïnvloeden transactiekosten het rendement van een portefeuille op lange termijn?
Stel dat je 10.000 euro belegt en 25 jaar lang een brutorendement van 7% per jaar behaalt. Met jaarlijkse kosten van 0,3% zou het eindbedrag 50.595 euro zijn. Als de jaarlijkse kosten daarentegen 2% bedragen, blijft er slechts 33.863 euro over. Dat is een verschil van 16.732 euro – een enorm bedrag op de lange termijn. Het vergelijken van kosten loont dus zeker de moeite, want er kunnen grote verschillen zijn tussen brokers en banken. Als de ene broker bijvoorbeeld 2 euro per transactie vraagt, en een grootbank 30 euro, dan maakt dat op termijn een groot verschil. Beleggers zien vaak alleen het directe rendement, zonder de invloed van kosten mee te nemen.
Hoe ziet die balans transactiekosten en direct rendement er nu bij Saxo uit?
Dat verschilt per activatieklasse. Voor Europese aandelen kun je bijvoorbeeld al vanaf €2 per transactie handelen, terwijl dit voor Amerikaanse aandelen begint bij $1 per transactie. Dit geldt ook voor ETF’s, opties en beleggingsfondsen – de kosten zijn afhankelijk van het specifieke product. Daarnaast werken we met drie rekeningniveaus: bronze, silver en gold. Als je in het silver-account valt – met een portefeuille groter dan €200.000 – ontvang je nog eens 10% korting op de tarieven. Voor meer gedetailleerde informatie over de kostenstructuur kun je het beste de productpagina’s raadplegen.
Zijn er dan andere kosten verbonden aan het openen, beheren of sluiten van een rekening?
Nee, we rekenen geen bewaarloon aan en er zijn geen kosten verbonden aan het openen, beheren of sluiten van een rekening. De instapkosten voor niet-beursgenoteerde beleggingsfondsen bedragen zelfs 0%, met uitzondering van enkele gevallen op verzoek van de fondsbeheerder. Dankzij de huidige technologie is het niet langer gerechtvaardigd om hoge kosten te rekenen. Wij hanteren drie niveaus voor klantrekeningen: bronze, silver en gold. Beleggers die meer dan 200.000 euro investeren (silver) krijgen nog eens 10% extra korting.
Waarom hebben jullie besloten om jullie transactiekosten te verlagen?
Kosten zijn een vaak onderschat element bij beleggen. We hebben vastgesteld dat het democratiseren van beleggen een extra push kon gebruiken. Belgische beleggers die op kosten wilden letten, konden voorheen alleen terecht bij buitenlandse brokers, waarbij ze zelf de fiscale administratie moesten regelen. Bij Saxo bieden we nu zowel lage tarieven, als het gemak en de geruststelling dat alle belastingen en taksen voor jou worden geregeld.
Hoe lukt het jullie – ten op zichtte van andere banken en brokers – om die 70% minder transactiekosten te rekenen?
Wij focussen ons volledig op beleggen, inclusief het afwikkelen van beurstransacties en de fiscale administratie die daarbij hoort. Door de integratie van BinckBank en Saxo en onze internationale schaalgrootte, kunnen we schaalvoordelen doorgeven aan onze klanten in de vorm van lage transactiekosten.
Welke voordelen biedt deze prijsstrategie voor zowel beginnende als ervaren beleggers?
Het besparen op kosten is de eerste stap naar een beter rendement voor beleggers. Minder kosten maken het ook mogelijk om een portefeuille voordeliger te diversifiëren, wat het risico van beleggen vermindert. Uit onderzoek blijkt dat beleggers die hun portefeuille spreiden over verschillende activaklassen, regio’s, sectoren en valuta op lange termijn een beter rendement behalen.
Zijn er bepaalde soorten beleggers die meer voordeel hebben van lagere transactiekosten dan anderen?
Ja, vooral actieve beleggers en degenen die hun portefeuille goed willen spreiden profiteren. Spreiding is essentieel voor iedereen die zijn risico wil beperken. Ook beleggers die met grotere bedragen werken, hebben voordeel bij lagere transactiekosten.
Welke andere verborgen kosten kunnen een impact hebben op het rendement van beleggers?
Beleggers starten eigenlijk al met verlies door de fiscale kosten. De fiscus int beurstaksen van 0,12%, 0,35% of 1,32% (met een plafond), en daarnaast rekent de bank of broker transactiekosten aan. Bovendien kunnen er wisselkosten, instapkosten en lopende kosten zijn, evenals prestatievergoedingen. Alle kosten die je kunt vermijden, verbeteren het resultaat van je portefeuille op de lange termijn.
Hoe onderscheiden jullie je van andere grote banken en brokers op het gebied van kosten en dienstverlening?
De kosten spreken voor zich: voor de tariefverlaging waren we al zeer concurrentieel, zeker in vergelijking met traditionele online brokers en grootbanken. Met de 70% verlaging strijden we nu met binnen- en buitenlandse lowcost brokers. Daarnaast hebben we rekeningniveaus toegevoegd – silver en gold – met nog scherpere tarieven en extra voordelen. Wat ons onderscheidt, is dat we ook zorgen voor alle belastingen en taksen die bij beleggen komen kijken, wat veel buitenlandse brokers niet doen. Verder bieden we een breed productaanbod met toegang tot de 125 belangrijkste beurzen ter wereld, en ondersteuning voor zowel beginnende als ervaren beleggers.
Hebben jullie plannen om in de toekomst nog meer kostenvoordelen te bieden?
De tariefverlaging heeft ons geen windeieren gelegd. Samen met de ondersteuning op fiscaal vlak heeft Saxo een unieke positie in de Belgische, en zelfs mondiale beleggingswereld. Als we in de toekomst nog meer synergievoordelen kunnen behalen, zullen we deze zeker delen met onze klanten.
Dit artikel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Saxo Bank.
LEES OOK:
Sani Resort, een prestigieuze plek van onvergetelijke festivals
Het authentieke en verfijnde Québec – een bestemming met een discrete luxe om te ontdekken
De groei van het Gentse glaswerkmerk Paveau bevestigt de vraag naar duurzame en eenvoudige producten