Ze zijn amper 28 en 23 jaar, maar in het dynamische landschap van startups duikt hun naam steeds vaker op: Tijl Coenen en Nathan De Troyer. De twee ondernemers achter het start-up event Slush delen hun inspirerende verhaal en hun visie voor de toekomst van startups in België.
Vorig jaar beslisten Tijl en Nathan Slush, het wereldwijde startup- en technologie-evenement dat jaarlijks in Helsinki plaatsvindt, naar België te halen. Het event heeft als doel om startups en tech talenten te verbinden met grote internationale investeerders en media. Het biedt startups de gelegenheid om hun ideeën te pitchen, waardevolle netwerken te bouwen en inspiratie op te doen van toonaangevende sprekers uit de tech-industrie. Met een unieke combinatie van innovatiesessies, keynotes, en netwerkevenementen, speelt Slush een cruciale rol in het faciliteren van groei en innovatie in de wereldwijde startup-scene. Na een eerste editie in Leuven vindt het event dit jaar op 5 november plaats in Gent.
“F*ck it, let’s unite Belgique”
Hun initiatief om Slush in België te organiseren groeide snel uit boven de verwachtingen: de studentengerichte start-upbeurs evolueerde naar een breed opgezet evenement dat veel aandacht van start-ups en investeerders trok. Met het succes kwam ook de noodzaak het versnipperde technologische landschap van België te verenigen. “Het is heel belangrijk dat we als één ageren, want het Waalse en Brusselse ecosysteem zijn even waardevol als het Vlaams. Op termijn willen we internationale investeerders en startups naar hier trekken, maar dus naar België als één land, niet als één regio. Dit jaar luidt onze slogan dan ook ‘F*ck it, let’s unite Belgique’”, vertelt Tijl.
Ondanks hun jonge leeftijd, hebben Tijl en Nathan er een indrukwekkend parcours op zitten. Tijl studeerde economie en artificiële intelligentie in Leuven. Na zijn studies werkte hij voor een software-startup in Berlijn en later voor Deliverect in Gent, waar hij de Duitstalige markten leidde. In april stopte hij met zijn baan om samen met Nathan een nieuwe vzw op te richten voor evenementen en om zijn eigen software-startup te lanceren.
Nathan studeerde computerwetenschappen aan de Kulak en in Leuven, waar hij nu ook aan een postgraduaat werkt. Hij nam deel aan studentenorganisaties en organiseerde eerder een trip naar Stockholm om het startup-ecosysteem te verkennen. Daarnaast deed hij ervaring op bij het Plug and Play Tech Center.
Voor de jonge ondernemers, is er geen enkele reden dat Belgische start-ups niet succesvol zouden zijn. “Op het vlak van onderwijs zit België in de top van Europa. Maar we merken dat we nog voorbeelden missen. En we zien ook vooral dat hoe vroeger ondernemers erin komen, hoe beter het is, want het is vaak niet de eerste startup die slaagt, maar de tweede of de derde. Hoe sneller ze in de ondernemerswereld terechtkomen, hoe meer ervaring ze kunnen opdoen.”
Ondanks minimale publieke financiering bloeit Slush België dankzij partnerschappen en sponsoring, gedreven door de inzet van een brede basis van vrijwilligers. Hun toewijding aan een betaalbare ticketstrategie waarborgt toegankelijkheid, met als doel toekomstige ondernemers en investeerders te inspireren.
Slush’D vindt op 5 november 2024 plaats in het Wintercursus in Gent.
Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Ghent Slush’D.