Jean-François Rouquette werkte samen met interieurontwerper Hugo Toro om het restaurant PUR’ in het Park Hyatt Paris-Vendôme opnieuw uit te vinden. In de setting die is omgetoverd tot een chef’s residence, onthult Jean-François Rouquette een oprechte en gedurfde keuken, waar de liefde voor het terroir zich mengt met invloeden van elders.
Jean-François Rouquette, de samenwerking tussen u en Hugo Toro lijkt harmonieus te zijn geweest. Hoe uit deze band zich in het ontwerp van PUR’?
We vormen een onverwacht duo, met ieder onze eigen visie en energie. Hugo begreep mijn identiteit en herdefinieerde de ruimtes van het restaurant, als een chefswoning, met een eclectische, avant-gardistische touch. Het kleurenpalet speelt met contrasten. Goud en zilver voegen een vleugje luxe toe aan de natuurlijke tinten van de muren en tapijten. Of het nu over de grote schilderijen of kleine voorwerpen zoals servetringen, kandelaars en messen gaat, heeft Hugo Toro alles tot in het kleinste detail opnieuw ontworpen om een ‘bewoonde’ ruimte met een echte ziel te creëren, waar ik onze gasten op een heel persoonlijke manier kan ontvangen en met ze kan praten. Het decor is een mix van dromerig en authentiek en weerspiegelt onze persoonlijkheden en onze werelden.
Doorheen uw carrière heeft u altijd het belang van het terroir en de natuur in uw keuken benadrukt. Hoe komt dit tot uiting in uw nieuwe kaart bij PUR’?
Ik ben een chef die diep geworteld is in het terroir. Dankzij mijn wortels in Aveyron en mijn carrière in een aantal goede restaurants, voordat ik mijn intrek nam in het Park Hyatt Paris-Vendôme, heb ik de klassiekers onder de knie gekregen. Toch wil ik mijn kinderlijke ziel behouden met een grote nieuwsgierigheid en creativiteit, door een keuken te bieden die respectvol is voor terroirs en producenten, terwijl ik blijf verkennen en creëren. Net als het kader ontworpen door Hugo Toro, is mijn keuken oprecht en leesbaar, met de nadruk op de authentieke smaak en pure producten. Op deze nieuwe kaart proberen we met mijn team emoties te creëren met uitgesproken smaken en nieuwe texturen.
In de loop van uw carrière heeft u veel gereisd. Hoe hebben deze internationale ervaringen uw culinaire aanpak beïnvloed?
Dat reizen zorgde ervoor dat ik kon los komen van de klassiekers en ruimte had voor meer spontaniteit en durf, terwijl ik trouw blijf aan mijn geschiedenis. Mijn inspiraties rond de “kracht van bloemen” en het “reisdagboek” waren allemaal stappen die bijdroegen tot het bestendigen van mijn universum. Vandaag schep ik er genoegen in om met solide klassieke fundamenten te spelen en me daarvan los te maken om mijn creativiteit de vrije loop te laten en voortdurend opnieuw uit te vinden. Ik heb ook het geluk omringd te zijn door een multicultureel team.
U zegt dat u graag begint vanuit een ontwricht universum om tot een ontroerend en krachtig resultaat te komen. Wat bedoelt u met ontwricht universum?
Zoals Jean Cocteau zei, “er bestaat niets gewaagds zonder ongehoorzaam te zijn aan regels”. In deze nieuwe omgeving spelen we met contrasten, of het nu is door ons gedurfde decor, dat eigentijdse en antieke stijlen, licht en schaduw en materialen mixt, of door ons elegante maar stevig gewortelde menu. Dit nieuwe PUR’ restaurant is het resultaat van een ontmoeting tussen enfant terribles met een breed scala aan achtergronden en invloeden, die uitdrukking geven aan de essentie van creativiteit en oprechtheid. In een wereld waar alles snel moet gaan, wil ik het geduld bewaren dat bij het creëren komt kijken, zodat elk gerecht op een uitmuntend niveau gebracht kan worden. De gerechten van PUR’ dragen een echte stempel.
Wat zijn de belangrijkste uitdagingen van de heropening van PUR’?
Er zijn veel uitdagingen bij deze heropening. Allereerst het comfort en de ervaring van onze gasten. In overeenstemming met de sfeer van het Park Hyatt Paris-Vendôme probeerden we een warme en uitnodigende plek te creëren waar ik mijn gasten als een echte gast kan verwelkomen. De open keuken, maar ook de verschillende ruimtes, tafels en intieme hoekjes dragen bij aan deze comfortabele en boeiende sfeer. In de restaurants van de Parijse luxehotels hebben we te maken met een veeleisende clientèle die op zoek is naar nieuwe ervaringen en minder gecodificeerde luxe. Al enkele jaren ondergaat het Park Hyatt Paris-Vendôme een ware transformatie, waarbij het voortdurend streeft naar uitmuntendheid en de essentie van discrete luxe belichaamt, en de nieuwe PUR’ maakt deel uit van deze aanpak. Door de ervaring van een sterrenchef te combineren met de durf van een jonge, gerenommeerde ontwerper, is het doel om van de nieuwe PUR’ een essentiële bestemming te maken voor zowel Parijse fijnproevers als hotelbewoners. Met je voeten op de grond en je hoofd in de sterren!
Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met de Park Hyatt Paris.
LEES OOK :
Yvan’s wordt eerste geautoriseerde verkoper van Rolex Certified Pre-Owned horloges in België
Sani Resort, een prestigieuze plek van onvergetelijke festivals
“De sjaalcultuur is in België niet zo diep geworteld als in andere Europese landen”