Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Groen licht voor de verbouwing van de Proximus-torens

Er is een stedenbouwkundige vergunning toegekend voor de gemengde verbouwing van de Proximus-torens in de noordelijke wijk van Brussel. Maar het valt nog af te wachten of vastgoedontwikkelaar Immobel het project zal verderzetten of niet.
In theorie is het vastgoedontwikkelaar Immobel, dat momenteel in de schijnwerpers staat in het stadscentrum met zijn reconversieproject van het voormalige Muntcentrum (OXY), dat dit ambitieuze project in Brussel, naar plannen van Neutelings Riedijk Architects en Jaspers-Eyers Architects, gaat afronden.
Het project, waarvoor de regionale overheid zopas het licht op groen zette, bestaat erin een van de twee kantoortorens om te bouwen tot 272 wooneenheden en 93 studentenkamers. De noordelijke toren blijft het hoofdkantoor van Proximus, maar de hele site krijgt een facelift om tegen 2030 een verticaal stadsdorp te worden.
Extra faciliteiten zullen het gebied aanzienlijk verbeteren, waaronder een auditorium, een gymzaal, een medisch centrum en een centrum voor volwassenenonderwijs. De 23e en 24e verdieping worden omgevormd tot een dakterras met een voetgangersbrug die de twee torens met elkaar verbindt en toegankelijk is voor het publiek. De basis van de torens wordt ook uitgebreid met een groen dak dat toegankelijk is voor de bewoners.
In navolging van Befimmo’s ZIN (voormalige WTC-torens), zal dit andere emblematische project een belangrijke fase inluiden in de revitalisering van de noordelijke wijk, door deze te transformeren van een traditioneel kantoorgebied in een meer multifunctionele wijk.
Het project, ondersteund door Immobel en ontworpen door Neutelinks-Riedijk (NL) en Jaspers-Eyers (B), zal de bestaande torens omvormen tot een verticale stadswijk.

Marnix Galle, voorzitter van Immobel, beeld tryptique.be
Marnix Galle, voorzitter van Immobel, beeld tryptique.be

Immobel: stoppen of doorgaan?

Maar volgens de laatste berichten is het nog steeds niet bevestigd dat Immobel, dat vanwege inflatie en de bijbehorende effecten op de kostprijs van nieuwbouw de budgetten van zijn vele lopende ontwikkelingen moest verhogen, de stap zal zetten. Zoals haar voorzitter, Marnix Galle, enkele maanden geleden al verklaarde, zijn de verwachte winstmarges van de beursgenoteerde onderneming namelijk aanzienlijk afgenomen sinds ze de wedstrijd voor de reconversie van de torens, uitgeschreven door de historische eigenaar en voormalige bewoner, won.
Het contract voorziet in een mogelijke exit in het derde kwartaal van dit jaar, maar deze terugtrekking gaat gepaard met een aanzienlijke boete van zo’n 50 miljoen euro. Er zou dan een koper moeten worden gevonden, ongetwijfeld op basis van de nu verworven vergunning, die goud waard is.
Marnix Galle, ontkent maandag dat hij besloot de handdoek in de ring te gooien en verzekert ons dat hij en zijn teams er alles aan doen om het project dat nu op tafel ligt tot een goed einde te brengen: “We zetten ons samen met onze teams volledig in voor dit project en hopen op een positief resultaat. Naast de financiële beperkingen spelen er nog veel meer zaken, maar meer kan ik er in dit stadium niet over zeggen“, verklaart hij. Een definitieve beslissing wordt in de zomer verwacht.

 

 

Latest article