Generatieve AI kan het Belgische BBP verhogen met 45 tot 50 miljard euro. Het gebruik van generatieve artificiële intelligentie kan een aanzienlijke economische groei voor België betekenen, met een mogelijke toename van het BBP van 45 tot 50 miljard euro in het komende decennium.
Volgens een studie van het Implement Consulting Group voor Google kan generatieve AI van nut kan zijn voor 64% van de banen in België, wat neerkomt op 3,2 miljoen functies. Bovendien is 76% van de Belgische werknemers van mening dat generatieve AI hun professionele productiviteit zal verhogen.
“Veel Belgen hebben de technologie al omarmd om de voordelen ervan te benutten, dankzij het gebruiksgemak van normale taalprompts. Maar onze beroepsbevolking heeft meer nodig dan alleen digitale bijscholing. Er is een algemene behoefte aan omscholing. Van de Belgische werknemers die aangeven dat AI hun baan volledig of gedeeltelijk zal veranderen, verwacht 30% dat ze binnen de komende vijf jaar zullen moeten omscholen of een soort cursus zullen moeten volgen als gevolg van AI, wat overeenkomt met ongeveer 700.000 werknemers in België”, zegt Thierry Geerts, Country Director van Google België en Luxemburg.
Verschil tussen KMO’s en grote bedrijven
Ondanks de potentiële economische voordelen van generatieve AI blijft er een kloof tussen grote bedrijven en kleine en middelgrote bedrijven (KMO’s). De cijfers tonen aan dat slechts 13% van de Belgische KMO’s AI adopteerden in 2023, in vergelijking met 48% van de grote bedrijven, wat duidt op een behoefte aan vooruitgang op dit gebied. “Hoewel kmo’s trager zijn in AI-adoptie, kan generatieve AI hun integratie versnellen. Het vereist minimale of geen data, waardoor KMO’s het gemakkelijk kunnen gebruiken”, zegt Thierry Geerts.
Generatieve AI kan ook de mens helpen om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan zoals klimaatverandering. Samen met andere digitale oplossingen, zou AI naar verwachting de CO2-uitstoot van België tegen 2050 met 25 tot 30% verminderen. Bovendien biedt het oplossingen voor stijgende gezondheidskosten en het tekort aan arbeidskrachten door cruciale schakels in de ketting te optimaliseren, zoals het automatiseren van administratieve taken en het verbeteren van patiëntenzorg, inclusief betere opsporing van complexe en zeldzame ziekten.
“Geen olie, maar hersenen”
Kortom, generatieve AI biedt tal van mogelijkheden voor innovatie, productiviteit en economische ontwikkeling in België. Het land kan zijn concurrentievermogen versterken door een gunstig beleid te voeren, de vaardigheden van werknemers te verbeteren en innovatie op dit snelgroeiende gebied aan te moedigen. Belgische autoriteiten erkennen het potentieel van generatieve AI om belangrijke maatschappelijke uitdagingen aan te pakken, zoals klimaatverandering en arbeidstekort, terwijl ze economische groei en langetermijn welvaart stimuleren.
“In België hebben we geen olie, maar wel hersenen. Onze beste grondstof bevindt zich 1,70 meter boven de grond, in de hoofden van onze getalenteerde mensen. Met dat in het achterhoofd kunnen we AI zien als een directe bedreiging. Of als een verhoogde intelligentie die ons zal helpen om repetitieve taken achter ons te laten en ons te concentreren op de echte toegevoegde menselijke waarde: creativiteit, analyse en kritisch denken. Volgens mij kan AI de mogelijkheden van onze bedrijven en kmo’s de komende jaren volledig ondersteunen”, aldus Premier Alexander De Croo (Open VLD).