Op de hielen gevolgd door grote rivaal OpenAI, heeft Google net Gemini 2.5 gelanceerd met twee nieuwe functies: een samenwerkingshulpmiddel genaamd ‘Canvas’ en een optie om je teksten om te zetten in audiopodcasts. Een kleine revolutie?
Terwijl de race naar kunstmatige intelligentie (AI) intensiveert, introduceert Google Gemini 2.5 om te concurreren met de recente ontwikkelingen van ChatGPT, met name GPT-4.5 en de vernieuwde beeldgenerator. Deze nieuwe versie van Gemini, momenteel in een experimentele fase maar toegankelijk voor abonnees, belooft de mogelijkheden van AI te vermenigvuldigen.
Gemini 2.5 positioneert zich als het meest geavanceerde taalmodel van Google tot nu toe. Al beschikbaar op smartphones en het web, onderscheidt het zich door een verbeterd vermogen om te redeneren en informatie te verifiëren voordat het op vragen van gebruikers antwoordt. Een aspect dat de algehele efficiëntie van AI zou kunnen transformeren.
Een ‘interactieve ruimte’ voor creatie
In navolging hiervan heeft het bedrijf uit Mountain View twee nieuwe functies gelanceerd die de Gemini-ervaring verrijken. Complexe prompts zijn niet meer nodig voor het creëren en bewerken van documenten. Met ‘Canvas’ is het voldoende om een tekstgedeelte te selecteren om een zin te herformuleren of gerichte, gepersonaliseerde wijzigingen aan te brengen. Net zoals in een klassieke teksteditor, maar dan in directe samenwerking met AI. De gebruiker kan een alinea markeren en AI vragen om deze te wijzigen, bijvoorbeeld door de toon te veranderen, in te korten of de opmaak te variëren. Het document dat op Gemini is gecreëerd, kan in enkele seconden worden overgezet naar Google Docs.
Hulp bij coderen
Canvas wordt ook een praktische assistent voor coderen. Terwijl Gemini al code kon genereren, biedt het nu een realtime visualisatie van het resultaat. Een voorbeeld? Maak een aanmeldformulier en vraag Gemini om de HTML-code te genereren, en met een eenvoudige klik op ‘Preview’ krijg je een weergave. Elke nog zo kleine wijziging wordt onmiddellijk weergegeven. Dit maakt ontwikkeling veel eenvoudiger en toegankelijker.
Van schrift naar spraak
Tegelijkertijd introduceert Google ‘Audio Overview’, een tool waarmee je documenten kunt omzetten in audiobestanden of zelfs podcasts. Deze functie, afkomstig van het NotebookLM-hulpmiddel, maakt het luisteren naar lange documenten aangenamer en dynamischer dankzij ‘virtuele hosts’ die een conversatie simuleren. Verbazingwekkend.
In enkele maanden tijd hebben systemen voor kunstmatige intelligentie (AI) gigantische vooruitgang geboekt. Sinds de herfst van 2024 is het mogelijk om natuurlijke, vloeiende en ritmische gesprekken te voeren met AI-diensten zoals Mistral, ChatGPT of Gemini. Deze nieuwigheden zijn des te aangenamer omdat er geen Google-account meer nodig is om de AI te gebruiken.