Thuisbezorgers zoals Kazidomi, Foodbag en Crowd Cooks vinden thuisgastronomie opnieuw uit, elk met hun eigen bedrijfsmodel, groeistrategieën en streven naar duurzaamheid. Wat staat er op het menu? Hun uitdagingen, oplossingen en toekomstperspectieven.
Winnende strategieën
In een snel veranderende markt moeten dit soort bedrijven verschillende bedrijfsmodellen en differentiatiestrategieën toepassen om competitief te blijven. Foodbag zet bijvoorbeeld in op een 100% Belgische aanpak, met maaltijdpakketten op basis van lokale recepten en producten van Belgische producenten. “Wij bieden kant-en-klare maaltijden aan, speciaal ontworpen voor de Belgische markt, met lokale ingrediënten”, legt oprichter Stéphane Ronse uit. Deze strategie onderscheidt Foodbag van buitenlandse bedrijven die actief zijn op de Belgische markt. Wat het bedrijfsmodel betreft, gebruikt Foodbag een systeem van vooraf bestellen om voedselverspilling tot een minimum te beperken. “We bestellen precies wat onze klanten willen, wat garant staat voor ultraverse producten”, legt Stéphane Ronse uit. Dankzij deze ‘just on time’-aanpak kan het bedrijf winstmarges behouden en de kosten laag houden.
Crowd Cooks biedt bereide, evenwichtige maaltijden die geschikt zijn voor gezinnen. Talina Sterneberg, medeoprichter van Crowd Cooks, verklaart: “Wij garanderen maaltijden met een nutriscore die meestal tussen A en B ligt.” Het bedrijf is van plan om het aanbod uit te breiden van 12 naar 20 maaltijden per week, evenals een nieuw webplatform waarmee klanten hun maaltijden beter kunnen plannen. Deze inspanningen helpen om klantenloyaliteit op te bouwen en het gemiddelde mandje te vergroten. Bij Crowd Cooks is het model gebaseerd op wekelijkse abonnementen, met een gemiddelde prijs van 69,90 euro per week voor zes maaltijden. De winstmarge na productie en levering is ongeveer 28%. “Dankzij ons model kunnen we groeien zonder zware investeringen, dankzij outsourcing”, zegt David Garlot, medeoprichter van Crowd Cooks. Dankzij dit flexibele model kan het bedrijf zich goed aanpassen aan veranderingen in de markt.
Kazidomi, gespecialiseerd in de e-commerce van voedingsproducten, levert je boodschappen en onderscheidt zich door haar inzet voor gezondheid en duurzaamheid, het aanbieden van biologische producten en het schrappen van meer dan 200 schadelijke additieven. “We willen een uniek alternatief bieden op de Belgische markt,” zegt oprichter en CEO Emna Everard. Kazidomi is ook van plan om haar productassortiment uit te breiden en te blijven innoveren om concurrerend te blijven. Deze focus op duurzaamheid en gezondheid versterkt de aantrekkingskracht van het bedrijf op consumenten die begaan zijn met hun welzijn en het milieu. Kazidomi biedt een jaarabonnement met kortingen op producten. Om de marges te maximaliseren ontwikkelt Kazidomi haar eigen merk naast merken van derden. “We hebben ook groeistrategieën voor de lange termijn, zoals geografische uitbreiding en het opkopen van andere spelers,” voegt Emna Everard toe. Hierdoor kan het bedrijf zijn marges verhogen en tegelijkertijd zijn klanten kwaliteitsproducten bieden.
Lees ook: “Het voordeel van e-commerce is dat er geen grenzen zijn”
Logistiek beheersen
Het beheer van de toeleveringsketen is een grote uitdaging voor bedrijven die voedsel bezorgen. Emna Everard legt uit dat “het niet eenvoudig is om een duurzame toeleveringsketen te handhaven en tegelijkertijd concurrerend te blijven”. Duurzame alternatieven voor plastic kunnen bijvoorbeeld twee keer zoveel kosten. Om dit aan te pakken werkt Kazidomi nauw samen met haar logistieke partners om haar processen te optimaliseren.
Bij Foodbag is de laatste kilometerlevering een belangrijk punt. Stéphane Ronse legt uit dat het bedrijf oplossingen onderzoekt om het vervoer duurzamer te maken. “We testen nieuwe manieren om in stadscentra te leveren om onze impact op het milieu te verminderen”, zegt hij. Ook Crowd Cooks werkt samen met Shippr om zijn leveringen te beheren, zodat het bedrijf zich kan richten op de klantervaring zonder zware investeringen.
Duurzaamheid en sociale verantwoordelijkheid
Duurzaamheid is een belangrijke pijler voor alle drie de spelers. Bij Crowd Cooks is duurzaamheid ingebouwd in het bedrijfsmodel, met papieren zakken voor leveringen en 100% recyclebare dienbladen. “We werken samen met de Saint Vincent de Paul vereniging om niet-geleverde maaltijden te herverdelen onder mensen in nood”, verklaart David Garlot.
Foodbag wil zijn vloot elektrificeren om zijn impact op het milieu te verminderen. “We doen er alles aan om onze ecologische voetafdruk te minimaliseren”, zegt Stéphane Ronse. Tot slot neemt Kazidomi als Bcorp-gecertificeerd bedrijf concrete stappen om zijn impact te verminderen, zoals het compenseren van koolstofemissies en het gebruik van gerecyclede of composteerbare materialen voor verpakkingen.
Toekomstperspectieven
De toekomstperspectieven voor de voedselbezorgingsmarkt in België zijn veelbelovend. Foodbag is van plan te blijven innoveren om klanten meer gemak te bieden. “We bereiden enkele belangrijke innovaties voor om ons te onderscheiden van de concurrentie,” zegt Stéphane Ronse, zonder er verder over uit te weiden. Kazidomi van zijn kant zet in op productinnovatie en een uitstekende klantenservice om concurrerend te blijven. “We willen een belangrijke speler in de sector blijven door te innoveren en een kwaliteitsservice aan te bieden,” zegt Emna Everard. Tot slot is Crowd Cooks van plan zijn aanbod uit te breiden en zijn webplatform te ontwikkelen om de klantenbinding te verbeteren. “We willen onze klanten meer gemak bieden en tegelijkertijd ons streven naar duurzaamheid handhaven”, besluit David Garlot.
Met innovatieve bedrijfsmodellen, gedurfde groeistrategieën en een streven naar duurzaamheid geven deze bedrijven de richting aan voor de maaltijdbezorgingssector in België. Ze bewijzen dat het mogelijk is om gemak, kwaliteit en duurzaamheid te combineren en toch competitief te blijven. Samen geven ze vorm aan de toekomst van eten thuis!