Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Fiona du Monceau : talent, ervaring én traditie

Fiona du Monceau krijgt de verantwoordelijkheid voor patient evidence binnen UCB. Ze moet de ontwikkelingen van nieuwe moleculen in hun laatste fase begeleiden. Daarmee neemt ze nieuwe operationele verantwoordelijkheden op in een organisatie waarmee ze niet alleen door oude familiebanden innig is verbonden. Tot voor kort was ze vicevoorzitter van de raad van bestuur.

UCB scoort de laatste tijd goede punten met nieuwe medicamenten die het op de markt brengt in Europa en de VS. Het nieuwe Bimzelx werd gelanceerd voor de behandeling van psoriasis, maar heeft intussen goedkeuringen voor andere, bijkomende huidaandoeningen. Daarmee zou UCB een nieuwe blockbuster in handen hebben: een medicament dat kan zorgen voor een jaarlijkse omzet van een miljard dollar. Naast Bimzelx lanceerde UCB nog een aantal nieuwe medicijnen én kan het rekenen op bestaande geneesmiddelen, onder andere voor de behandeling van reuma en osteoporose. Fiona du Monceau was eerder al betrokken bij de lancering van dat osteoporosemedicament als venture partner binnen UCB.

Fiona du Monceau heeft niet alleen daarom zeer goede troeven in handen om haar nieuwe taak tot een goed einde te brengen. Ze had hiervoor ExeVir mee opgestart als early stage investeerder en als chief operating officer. De start-up – een spin-out van VIB – heeft een nieuwe techniek in handen om sneller vaccins tegen besmettelijke ziekten zoals covid of dengue te ontwikkelen. Fiona du Monceau heeft tijdens die opstart onder andere een financiering van 85 miljoen euro binnengehaald. Na de overstap naar UCB blijft ze actief in de raad van bestuur van ExeVir. Intussen heeft ze meer dan 20 jaar ervaring met operationele verantwoordelijkheden, ook in grote bedrijven als UCB Ventures, GlaxoSmithKline en Eli Lily. Ze was ook consultant voor de farmasector voor McKinsey. Ze behaalde een masterdiploma in management aan de Solvay Business School (ULB) en een MBA aan de Harvard Business School.

Haar onberispelijke curriculum vitae combineert Fiona du Monceau de Bergendal met een familiale achtergrond die ver teruggaat in de Belgische economische geschiedenis. Haar overstap naar het operationele niveau in UCB had dan ook consequenties voor haar rol in de raad van bestuur van UCB. Zij blijft wel actief in de raad van bestuur van het investeringsvehikel Financière de Tubize (FdT). Dat is de grootste aandeelhouder in UCB en het verenigt de nakomelingen van de stichter van UCB Emmanuel Janssen. Zij en haar familie maken daar integraal deel van uit.

Fiona du Monceau’s familiale achtergrond gaat ver terug in de Belgische economische geschiedenis.

Financière de Tubize had eind vorig jaar 36,24% van UCB in handen nadat het in de loop van het voorbije jaar nog meer dan een miljoen extra aandelen had aangekocht. De aankoopprijs was blijkbaar een buitenkans. De beurskoers van UCB is intussen met 33% gestegen. Als referentieaandeelhouder vaardigt FdT verschillende leden van de raad van bestuur van UCB af. Gewoonlijk neemt iemand van FdT ook de rol van vicevoorzitter op zich. Tot maart van dit jaar was het Fiona du Monceau die op die stoel zat. In die hoedanigheid heeft ze trouwens een tijdje opgetreden als ad interim-voorzitter nadat Stefan Oschmann onverwacht ontslag nam om persoonlijke redenen. Intussen hanteert Jonathan Peacock de voorzittershamer bij UCB.

Een familieverhaal

Moeder: Evelyn Janssen

Vóór Fiona was het haar moeder Evelyn du Monceau, met meisjesnaam Janssen, die 37 jaar lang in de raad van bestuur van UCB had gezeten. Evelyn Janssen maakt deel uit van de familie van de stichters en toplui van UCB en Solvay. Nu ze een operationele verantwoordelijkheid krijgt in het bedrijf, neemt Fiona ontslag uit de raad van bestuur en daar neemt haar achterneef Charles-Antoine Janssen haar plaats in als vicevoorzitter. Dat is de oudste zoon van Daniel Janssen, jarenlang topman van Solvay en UCB, bestuurder in Generale Bank en Sofina, en actief in het VBO. Charles-Antoine Janssen is daarnaast de medeoprichter van impact investeringsfondsen Kois en Impact Expansion. Zowel Fiona, als haar moeder, maar ook Charles-Antoine en zijn broer Edouard (cfo van D’Ieteren) zijn bestuurders in Financière de Tubize.

Vader: Diego du Monceau

Diego du Monceau de Bergendal is de vader van Fiona. Hij was lange tijd de voorzitter van de raad van bestuur van ING België. Hij begon zijn carrière als bankier in de VS en Londen onder andere bij Merrill Lynch. Later kreeg hij de verantwoordelijkheid voor Zuidwest-Europa bij Swiss Bank Corporation. Hij was ook directeur van JP Morgan Luxembourg en zat in de raad van bestuur van een resem banken en holdings. Diego is de zoon van Yves du Monceau (een ondernemer en PSC-politicus) en Raymonde Vaxelaire, een mede-erfgename van de winkelketen Au Bon Marché. Die maakt later deel uit van de GIB Group samen met GB en Inno. Diego du Monceau was ook een tijd actief in GIB, waar hij onder andere verantwoordelijk was voor Brico en Quick. Na een moeilijke periode kwam de groep in 2000 in handen van Carrefour.

Broer: Tanguy du Monceau

Tanguy du Monceau studeerde voor bio-ingenieur en heeft een master in finance. Hij is de uitbater van de familieboerderij. Hij kwam in de actualiteit omdat hij met zijn bedrijf Canbe als eerste in België op een legale manier hennep had geoogst voor de productie van cannabisolie. Tanguy was ook medeoprichter van CO2Logic, een consultingkantoor dat bedrijven helpt met duurzaamheidsprojecten en de vermindering van de CO2-uitstoot. Dat kantoor is intussen verkocht aan het Zwitserse South Pole.

Latest article