Investeren wint terrein in België en ook algemener in Europa. Er zijn namelijk 113 miljoen investeerders over het hele continent, wat neerkomt op 34% van de volwassenen. Dit succes is mede te danken aan vrouwen en jongeren uit Generatie Z en de millennials, oftewel de 25-44-jarigen, volgens een studie van BlackRock, een van de grootste vermogensbeheerders ter wereld, uitgevoerd in 14 landen, waaronder België.
In heel Europa geeft 29% van de vrouwen aan dat ze investeren, wat een stijging van 11% op jaarbasis betekent (26% in 2022). Bij mannen ligt dat percentage op 47%, tegen 46% een jaar eerder. Hier bedraagt de jaarlijkse toename “slechts” 4%.
Bovendien investeert nu iets minder dan de helft (46%) van de Europese 25-34-jarigen, wat een stijging van 13% op jaarbasis betekent. In totaal zijn er in de afgelopen 12 maanden 11 miljoen nieuwe investeerders bijgekomen in Europa.
En in België?
Ook in België zijn vrouwen en millennials de drijvende kracht achter de groei van investeringen. Het aantal vrouwen dat investeert is met 10% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar (van 23% in 2022 naar 25% in 2024), terwijl er bij mannen een daling van 2% was (van 43% in 2022 naar 42% in 2024).
In totaal heeft een derde van de Belgen een investering (33%), met 112.181 extra investeerders tussen 2022 en 2024 (+3%). Daarnaast geeft 16% van de ondervraagden aan heel waarschijnlijk te gaan investeren of meer te gaan investeren in de komende 12 maanden.
Jonge investeerders, van 18 tot 34 jaar, zullen naar verwachting 51% van de nieuwe investeerders uitmaken voor het komende jaar, tegenover 29% van de huidige investeerders. Vrouwen zouden 46% van de nieuwkomers vertegenwoordigen, tegenover 38% van de huidige investeerders.
De redenen van het succes
Waar is dit investeringssucces aan te danken? Volgens BlackRock zijn er meerdere factoren. Ten eerste zijn de toegangsdrempels tot investeringen verlaagd door digitale kanalen. Verder hebben lage rentevoeten en recentelijk hogere tarieven in combinatie met hoge inflatie spaartegoeden onder druk gezet. Miljoenen Europeanen hebben zich daarom tot de kapitaalmarkten gewend voor betere financiële vooruitzichten op lange termijn.
Wat blokkeert
Voor niet-investeerders is het grootste obstakel een gebrek aan geld (65%). Een derde van de ondervraagden (33%) gaf ook aan dat een gebrek aan kennis over investeren een probleem was.
Opnieuw beïnvloedde de leeftijd de reden die mensen aangaven aanzienlijk. De meerderheid (56%) van Generatie Z en Millennials noemt een gebrek aan kennis of begrip als belangrijkste reden om niet te investeren, terwijl bij 35-plussers het gebrek aan geld als belangrijkste reden werd genoemd.
Deze resultaten onderstrepen de noodzaak voor meer financiële educatie, aldus BlackRock, die eraan herinnert dat het in veel Europese landen mogelijk is om met slechts één euro te investeren. Digitale investeringsapps bieden toegang tot een breed scala aan kosteneffectieve beleggingsmogelijkheden.
Hoe investeren ?
ETF’s, ofwel in de beurs verhandelde fondsen, nemen een belangrijk deel van deze investeringen voor hun rekening. Ongeveer 517.800 Belgen, of 16% van de Belgische investeerders, bezitten ze. Het aantal nieuwe ETF-investeerders dat in België wordt verwacht in de komende 12 maanden (204.613) zou deze basis met 40% moeten verhogen.
De overgrote meerderheid van Generatie Z en Millennials (80% van de 18-34-jarigen) die ze bezitten, gebruikte digitale platforms om te investeren. Het Europese gemiddelde ligt op 75%.
België loopt achter op deze cijfers, aangezien 67% van de Belgische respondenten toegang heeft tot ETF’s via een digitaal platform, tegenover 32% die dit doet via een persoonlijke adviseur (een onafhankelijke financieel adviseur of een adviseur van hun bank), iets hoger dan het Europese gemiddelde (30%).
Volgens Yoni Jennes, medeverantwoordelijke van Wealth bij BlackRock in België en Luxemburg, “transformeert de opkomst van digitale platforms en eenvoudige op ETF’s gebaseerde investeringsaanbiedingen spaarders in investeerders en democratiseert het de toegang tot financiële markten, wat uiteindelijk ten goede komt aan de lange termijngroei van de Belgische economie”.