Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Elon Musk heeft honderden werknemers ontslagen en moet ze nu opnieuw aannemen: het ging om nucleaire wapenspecialisten

De recente massale ontslagen bij het Departement van Energie in de Verenigde Staten hebben voor de nodige onrust gezorgd. Niet alleen de betrokken werknemers zitten er met hun kleren aan, maar het heeft ook gevolgen voor de werking van belangrijke nucleaire operaties in het land (denk aan de complexe organisatie achter deze activiteiten).

Wie zit erachter?

Binnen deze hele rompslomp speelt het Departement van Overheidsdoeltreffendheid (DOGE), onder leiding van Elon Musk, een opvallende rol. Hoewel Musk bekend staat om zijn vernieuwende ideeën, roept zijn betrokkenheid in zulke overheidszaken natuurlijk vragen op over hoe hij invloed uitoefent op gevoelige systemen (je kunt je voorstellen dat dit voor veel discussie zorgt). Daarnaast is er het Departement van Energie, onder leiding van minister Chris Wright, dat direct geraakt wordt door de ontslagen. Het departement kent ook de National Nuclear Security Administration (NNSA), geleid door interim-chef Teresa Robbins, die toezicht houdt op het beheer en de veiligheid van het Amerikaanse nucleaire arsenaal.

Ook Daryl Kimball, uitvoerend directeur van de Association of Arms Control, laat duidelijk weten dat hij niet tevreden is over hoe DOGE de herstructurering aanpakt (hij vindt namelijk dat er te weinig aandacht is voor wat deze afdelingen eigenlijk betekenen).

Wat betekenen de ontslagen?

Er zijn zo’n 1.000 banen in het Departement van Energie op de schop gegaan en nog eens 300 banen binnen de NNSA verdwenen. Deze beslissingen zijn genomen zonder dat er uitgebreid is gekeken naar welke belangrijke taken deze medewerkers vervulden. Dit heeft flink wat opschudding veroorzaakt in de organisatie van nucleaire programma’s.

Zo heeft de Pantex-fabriek in Texas – de plek waar kernkoppen in elkaar worden gezet – een personeelsreductie van 30% doorgemaakt. In sommige gevallen verloren werknemers zelfs hun toegang tot e-mailaccounts voordat ze officieel te horen kregen dat ze ontslagen waren (een aanpak die bij velen voor verbijstering zorgde).

Wat zeggen de betrokkenen?

De wijzigingen roepen allerlei vragen op over de veiligheid van het land. Het wegvallen van deskundigen op het gebied van nucleaire wapens en het beheer van radioactief afval roept zorgen op over de integriteit van het Amerikaanse nucleaire arsenaal. Teresa Robbins heeft zelfs al een paar beslissingen moeten terugdraaien – maar 28 medewerkers zijn desondanks niet opnieuw aangenomen.

Ook wordt er getwijfeld over de mogelijkheid dat Elon Musk toegang krijgt tot gevoelige overheidssystemen, waaronder die met betrekking tot nucleaire wapens. Chris Wright stelt wel dat noch Musk noch DOGE toegang hebben tot geheime informatie over atoomtechnologie. Toch zorgt Musk’s band met president Trump en zijn groeiende invloed op overheidszaken voor verhitte discussies over wat dit kan betekenen voor de nationale veiligheid (een onderwerp waar iedereen zich wel eens vraagtekens bij zet).

Wat leren we hiervan?

De opgezette situatie laat zien hoe riskant het kan zijn om personeel op zo’n vluchtige manier in te krimpen binnen overheidsinstanties met gevoelige taken. Het is van groot belang dat men goed in kaart brengt wie welke taken vervult, voordat er zulke harde keuzes worden gemaakt, om zo de werking van nationale diensten op een zo goed mogelijke manier te blijven garanderen (een les die hopelijk in de toekomst ter harte wordt genomen).

Deze reeks gebeurtenissen zet aan tot nadenken over hoe we in de toekomst beter kunnen omgaan met dit soort reorganisaties en welke stappen er nodig zijn om belangrijke functies op zware afdelingen goed te beschermen tegen te impulsieve beslissingen.

Bron van de info: The Verge

Elise Van den Berg
Elise Van den Berg
Ik ben Elise Van den Berg, redactrice bij Forbes.be. Dagelijks breng ik het laatste nieuws, diepgaande bedrijfsanalyses en inspirerende verhalen. Met een passie voor journalistiek en een scherp oog voor economische trends, volg ik de belangrijkste ontwikkelingen in België en daarbuiten op de voet.

Latest article