In de schaduw van de snel evoluerende technologische wereld, vindt een trage evolutie plaats. Hoewel vrouwen traditioneel ondervertegenwoordigd zijn in de technologie-industrie, zijn er tekenen dat dit landschap aan het veranderen is, zij het langzaam. Maar is dit voldoende?
“Slechts 10% van de CEO’s in technologiebedrijven zijn vrouwen”
Laten we de cijfers onder ogen zien: slechts 10% van de CEO’s in technologiebedrijven zijn vrouwen. Dit getal is niet alleen indicatief voor een gebrek aan vrouwelijke leiders, maar ook voor de culturele en structurele hindernissen die nog steeds bestaan binnen de sector.
De groei van vrouwelijk ondernemerschap in IT is echter niet uniform. In steden zoals Hasselt, Antwerpen en Gent zien we hogere percentages van vrouwelijke ondernemers. Het is ook opmerkelijk dat buitenlandse ondernemers in België beter scoren in vrouwelijk ondernemerschap.
Sectoren waar traditioneel meer vrouwen werken, zoals gezondheid, personeelsbeleid en onderwijs, hebben ook hogere percentages vrouwelijke technologieondernemers. Dit suggereert dat er technologiesectoren zijn waar vrouwen niet alleen aanwezig zijn, maar ook floreren. Enkele andere lichtpuntjes: in technologiebedrijven waar artificiële intelligentie of nanotechnologie de dienst uitmaakt, zijn er meer vrouwelijke leiders. Ook spin-offs van onderzoeksinstellingen scoren hoger dan gemiddeld, met dank aan imec, ULB, UCLouvain en UHasselt.
Ondanks deze positieve signalen is de financiering nog steeds een groot struikelblok. Slechts 8% van de investeringen gaat naar technologiebedrijven met een vrouw aan het roer. Dit is een ontnuchterend feit dat wijst op de aanhoudende vooroordelen en hindernissen waar vrouwelijke ondernemers mee te maken hebben. Maar ook hier is er gelukkig vooruitgang, de laatste vijf jaar haalden vrouwelijke CEO’s meer kapitaal op dan in de 35 jaar daarvoor.
De technologie-industrie staat op een kruispunt. Met elk jaar dat voorbijgaat, missen we opportuniteiten, en de impact hiervan kan niet worden onderschat. Vrouwen brengen nieuwe perspectieven, innovaties en leiderschapsstijlen die essentieel zijn voor de diversiteit en veerkracht van de sector. Terwijl we stilstaan bij de vooruitgang, moeten we ook de lange weg erkennen die nog voor ons ligt. De sector moet actief streven naar een inclusieve cultuur die niet alleen vrouwen verwelkomt, maar ook hun groei bevordert. Het is aan ons allen, beleidsmakers, ondernemers en investeerders, om ervoor te zorgen dat deze evolutie zich voortzet, zodat de volgende generatie vrouwen zich niet alleen in de technologie-industrie kan begeven, maar deze kan leiden. Zo kunnen we niet alleen de ongelijkheid aanpakken, maar ook onze technologische vooruitgang stimuleren. Dat zijn we aan onszelf verplicht.