De start van het Welsh Tube-project betekent een flinke sprong vooruit voor het openbaar vervoer in Zuid-Wales. Het project, dat volgens planning in 2026 afgerond wordt, wil het dagelijks leven van forenzen soepeler maken (minder stress, sneller op tijd) en tegelijkertijd de koolstofuitstoot verlagen en de drukte in de steden verminderen. Met een investering van meer dan 1 miljard pond (ongeveer 1,15 miljard euro) belooft dit initiatief de manier waarop mensen door de regio reizen flink te veranderen.
Route en verbindingen
Het netwerk wordt over heel Zuid-Wales uitgerold, waarbij Cardiff straks netjes verbonden is met andere grote steden zoals Merthyr Tydfil, Aberdare, Rhymney, Treherbert en Coryton (handig voor werk of vrije tijd). Het beslaat maar liefst 105 mijl (ongeveer 170 kilometer), wat zorgt voor een stevige basis voor de mobiliteit in de streek. Dankzij dit uitgebreide netwerk krijgt de lokale economie een zetje en wordt Zuid-Wales een aantrekkelijker plek om te wonen en werken.
Details en gebruikservaring
Het systeem bestaat uit 36 trams die op vaste, frequente tijden rijden – op de drukste trajecten komt er eens in de vijf minuten een trein (dus korte wachttijden). Het netwerk telt zes lijnen met vaste aantallen ritten, zoals 12 treinen per uur in Pontypridd, zes ritten per uur tussen Cardiff en Caerphilly, en vier ritten per uur in beide richtingen in de andere gebieden van de Valleien van Wales.
Wat dit systeem extra tof maakt, is de focus op moderne snufjes en gebruiksgemak. Zo komt er een contactloos betaalsysteem (vergelijkbaar met de Londense Oyster Card) dat het reizen voor iedereen – jong en oud – makkelijker en sneller maakt.
Geld en groen
Het Welsh Tube-project is één van de grootste infrastructurele projecten in Wales en trekt ook de aandacht van andere Europese landen (een mooie stimulans om slim en groen te vervoeren). Door elektrische treinen in te zetten en files terug te dringen, neemt de uitstoot van koolstof af, wat het een aantrekkelijke alternatief maakt voor de privéauto.
Met een vernieuwende aanpak profileert het Welsh Tube-project zich als een echte pionier in duurzaam openbaar vervoer. Naast de korte termijn voordelen van betere verbindingen en minder drukte, wordt er ook een stevige basis gelegd voor toekomstige vernieuwingen in de vervoerssector.
De verbeterde reismogelijkheden moedigen bewoners aan om anders naar hun dagelijkse routes te kijken en mogelijk over te stappen op groenere opties. Het project kan de manier waarop we reizen flink veranderen en levert positieve sociale, economische en ecologische resultaten op die reiken tot ver buiten Zuid-Wales (een mooie stap vooruit voor iedereen!).