Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Ecco Nova voortrekker van duurzame crowdfunding in België

De laatste jaren is crowdfunding sterk gegroeid, waardoor particulieren projecten die ze veelbelovend vinden rechtstreeks kunnen steunen. In België springt één platform eruit: Ecco Nova richt zich uitsluitend op de financiering van groene en ethische projecten, onder meer op het gebied van hernieuwbare energie.

Ecco Nova werd ongeveer acht jaar geleden opgericht door Pierre-Yves Pirlot en Quentin Sizaire en zag zijn activiteiten aanzienlijk groeien, waarbij bijna 100 miljoen euro werd opgehaald bij een gemeenschap van 13.000 leden voor meer dan 120 projecten in België en Nederland. Pierre-Yves Pirlot, Managing Partner van Ecco Nova: “We hebben een gestage groei gekend, met meer dan 50% vorig jaar. Ecco Nova is winstgevend, met kapitaal in handen van particuliere aandeelhouders en de oprichters, waardoor we in de Top 3 van crowdfundingplatforms staan naast Look&Fin en WinWinner, maar de onbetwiste leider zijn voor duurzame projecten dankzij onze duidelijke en transparante criteria.

Quentin Sizaire en Pierre-Yves Pirlot, Ecco Nova
Quentin Sizaire en Pierre-Yves Pirlot, Ecco Nova

Gebruiksaanwijzing

Pierre-Yves Pirlot verduidelijkt de missie en doelstellingen van het platform: “Bij Ecco Nova zijn we ervan overtuigd dat elke investering een positieve impact moet hebben op duurzaamheid en op de portefeuille. Ons doel is om iedereen in staat te stellen om op een concrete en transparante manier deel te nemen aan de energie- en ecologische transitie.” Sinds de oprichting in 2016 onderscheidde  Ecco Nova zich door haar focus op duurzame projecten, zoals de bouw van zonneparken, energie-efficiëntie in gebouwen en initiatieven op het gebied van de circulaire economie, waarbij ze meer dan 100 projecten financierden en bijna 35 miljoen euro ophaalde.

Deze toegankelijkheid stimuleert brede participatie, diversifieert beleggingsportefeuilles en draagt tegelijkertijd bij aan projecten die het milieu en de maatschappij ten goede komen. Voor elk project geeft Ecco Nova gedetailleerde informatie over het budget, de doelstellingen, het tijdschema en de mogelijke milieueffecten, zodat beleggers verzekerd zijn van maximale transparantie.

Ecco Nova heeft afgelopen maart ook een nieuw aanbod voor co-investering in vastgoed gelanceerd, waardoor investeerders samen met ervaren ontwikkelaars kunnen deelnemen. Dit innovatieve model biedt meer flexibiliteit door een jaarlijks renteschema te vermijden en in plaats daarvan investeerders aan het einde van het project te belonen op basis van de daadwerkelijke prestaties. Het beoogde rendement voor dit type belegging wordt geschat op 12% tot 15% per jaar, wat hoger is dan traditionele obligatiebeleggingen.

Cijfers die voor zichzelf spreken

De cijfers getuigen van de groeiende populariteit van duurzame crowdfunding in België met Ecco Nova, dat sinds zijn oprichting in vijf jaar tijd bijna 100 miljoen euro ophaalde en een succespercentage van 100% behaalde. “Deze resultaten illustreren de interesse van investeerders en de kwaliteit van de projecten die we selecteren”, zegt Pierre-Yves tevreden. Een van de opmerkelijke projecten is Les Terrasses de Namur.

Ecco Nova
© Ecco Nova

Het project, geleid door Devlop Bomel Land & Devlop Bomel Dev SRL, omvat de afbraak van een voormalig klooster en de bouw van 46 energie-efficiënte appartementen van hoge kwaliteit (PEB A) met een prachtig uitzicht over het Naamse landschap. Het project wordt gedeeltelijk gefinancierd door een crowdfundingcampagne op het platform Ecco Nova, waarbij investeerders een streefrendement van 13% wordt geboden, aangepast aan de financiële prestaties van het project en de datum van voltooiing.

Ecco Nova
© Ecco Nova

Wat het aantal gefinancierde projecten betreft, steunde Ecco Nova 124 initiatieven, met minder dan 1% incidentie in termen van opgehaalde bedragen, verduidelijkt Pierre-Yves. KMO’s vertegenwoordigen ongeveer 4%, hernieuwbare energie 40% en onroerend goed 55% van de opgehaalde bedragen. Geografisch gezien zijn de meeste operaties en opgehaalde fondsen (ongeveer 90%) geconcentreerd in België, met de rest verdeeld over Luxemburg en Nederland.

Lokale kwesties

Crowdfunding voor duurzame projecten is vooral populair in België, een land waar het milieubewustzijn toeneemt. “We zien een echte bewustwording bij de Belgen. Ze willen steeds meer dat hun geld wordt gebruikt om duurzaamheid en winstgevendheid te combineren”, zegt Pierre-Yves. Gent, Brussel en Luik behoren tot de top 3 van steden die zich het meest inzetten voor deze aanpak.

De weg die voor ons ligt is echter niet zonder valkuilen. Hoewel het regelgevend kader steeds gunstiger wordt, moet het nog worden aangepast om de opkomst van dit type financiering te vergemakkelijken. “Het is essentieel dat regelgevers de specifieke kenmerken van duurzame crowdfunding begrijpen en de wetgeving hierop aanpassen. Dit zal investeerders beschermen en tegelijkertijd groene innovaties steunen”, voegt hij toe.

In België legt de wetgeving inningsplafonds en strikte informatievereisten voor investeerders op. Ecco Nova werkt daarom nauw samen met de autoriteiten om dit kader te navigeren en gunstige aanpassingen te bevorderen.

Op weg naar oneindigheid en duurzaamheid…

Met het oog op de toekomst wil Ecco Nova zijn leiderschap in België versterken en groeimogelijkheden in Europa verkennen. “We zijn ervan overtuigd dat het duurzame crowdfundingmodel tot over onze grenzen kan worden uitgebreid. We zijn al internationale partnerschappen aan het ontwikkelen om onze expertise op grotere schaal te verspreiden”, besluit Pierre-Yves. Deze uitbreiding omvat de opkomende publieke markten die worden gefaciliteerd door de nieuwe Europese goedkeuring, gericht op de participatieve financiering van burgerprojecten geleid door gemeenten, provincies of publieke entiteiten. Het platform is ook van plan zijn model uit te breiden naar andere soorten projecten en geografische markten, met behoud van zijn oorspronkelijke waarden en missie. Initiatieven zoals de crowdlisting van beursgenoteerde bedrijven, zoals de holding Newtree Impact, die momenteel fondsen werft, of de financiering van coöperaties zoals het Bellum Faguetum wijndomein, laten zien dat het platform in staat is om te innoveren.

Ecco Nova benadrukt dat crowdfunding een belangrijke rol kan spelen bij het bevorderen van een duurzame en verantwoordelijke toekomst, door iedereen in staat te stellen een actieve bijdrage te leveren. Voor investeerders en projectpromotors biedt het platform een manier om milieu-initiatieven te realiseren en tegelijkertijd positieve waarde te genereren voor de maatschappij en de investeringsportefeuilles van mensen.

Marine Dehossay
Marine Dehossay
Na het schrijven voor verschillende media, waaronder het Luikse webzine Boulettes Magazine, de papieren uitbreiding Sirop, B2B magazine PUB en ELLE Belgique, heeft deze reclamespecialiste van opleiding zich nu gevestigd bij Forbes. Haar favoriete onderwerpen? Kleine ondernemingen, sociale netwerken, lifestyle, leiderschap, innovatie, trends en alle Belgische persoonlijkheden (of niet) die een positieve impact zullen hebben in België. Haar waarden? Creativiteit, duurzaamheid en vrouwen in de kijker zetten!

Latest article