Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Drie lessen in “mentale hardheid” die we kunnen leren van twee atleten, die de Atlantische Oceaan over roeiden

en
Mark Travers

Als het gaat om extreme sporten en recordbrekende prestaties, zijn de verhalen van individuen, die de grenzen van het menselijk potentieel verleggen, zowel fascinerend als inspirerend. Deze pioniers tarten niet alleen fysieke grenzen, maar ze tonen ook buitengewone mentale veerkracht en vastberadenheid.

Onder hen zijn Charlotte Harris en Jessica Oliver – die bekend staan als “Team Wild Waves“. Dit dynamische duo vestigde in 2022 het wereldrecord als snelste vrouwelijke duo dat de Atlantische Oceaan over roeide, met een afstand van 3.000 mijl in slechts 45 dagen, 7 uur en 25 minuten.

Terwijl ze zich voorbereiden op hun volgende gedurfde uitdaging – 2.800 mijl roeien over de Stille Oceaan van Californië naar Hawaï – rijst de vraag: wat maakt zulke opmerkelijke prestaties psychologisch mogelijk? Door hun reis en met inzichten uit psychologisch onderzoek leren we wat er nodig is om uit te blinken en schijnbaar onmogelijke doelen te bereiken.

1. Vertrouw op het proces om geweldig te worden, geniet ervan en pas je eraan aan

Psychologen suggereren dat extreme en alternatieve atleten andere persoonlijkheidskenmerken vertonen dan meer traditioneel geschoolde atleten. Volgens onderzoek zijn deze extreme atleten gereserveerder, zelfverzekerder en vaker op zoek naar gevaar dan traditionele atleten.

Dit suggereert dat ze eerder op zoek gaan naar nieuwe en intense ervaringen, goed gedijen in spontane omgevingen en zich snel aan veranderende situaties aanpassen. Deze eigenschappen stellen hen in staat om de buitenwereld anders waar te nemen, waardoor ze flexibel blijven en reageren wanneer ze geconfronteerd worden met onzekerheid en gevaar.

Harris en Oliver belichamen deze eigenschappen perfect. Nadenkend over hun ervaringen, deelden ze: “Goed zijn en het goed doen (winnen!) is onze motivatie geweest. En niet te vergeten, we hebben meer plezier dan elk ander team op het water. We moeten plezier hebben, anders winnen we niet.”

“Ons doel als team is om flexibel te zijn zonder te veel na te denken” legden ze uit. Ze gaven aan dat hun coaches, samen met vrienden, familie en partners zoals Ryde, die hetzelfde gevoel delen, deze overwinningen mogelijk maken.

Dit perspectief is wat hen onderscheidt van hun concurrenten: ze zien de oceaan als hun speeltuin – een uitgestrekte vlakte waar elke golf een kans biedt om uit te blinken en van te genieten. Hoewel winnen een belangrijk doel is, wordt de reis zelf gevierd als een weg naar avontuur.

Hoewel fysieke dapperheid onmiskenbaar cruciaal is bij het breken van wereldrecords, is het de mentale instelling die succesvolle atleten vaak onderscheidt. Deze mentaliteit vereist het vermogen om je aan te passen, flexibel te zijn en plezier uit het proces zelf te halen.

2. De kracht van zelfbevestiging gebruiken

Uit onderzoek blijkt dat zelfbevestigingen en mantra’s een integrale rol kunnen spelen bij het verleggen van atletische grenzen. Ze bevorderen prestaties en helpen atleten om zich aan te passen aan tegenslagen. Deze affirmaties helpen atleten om geconcentreerd te blijven, vertrouwen op te bouwen en snel van fouten te herstellen. Maar hoe atleten zichzelf bevestigen, is uiteindelijk persoonlijk – en kan een kritieke factor zijn die goede atleten van geweldige atleten onderscheidt.

Voor Harris en Oliver spelen zelfbevestigende mantra’s een transformerende rol in hun parcours. Ze vertelden: “We hebben een gezegde: ‘Het is wat het is. F*** it. Lessen geleerd. We denken dat dat heel belangrijk is… Als er iets misgaat of als het niet volgens plan verloopt, zijn we heel erg van: ‘Oké, verander, ga verder. Deze mantra is in alle aspecten van ons leven doorgedrongen.”

Lessen in mentale hardheid
© JAMES BAKER

Hun aanpak is een fantastisch voorbeeld van hoe het bevestigen van jezelf en je capaciteiten je in staat stellen om terug te komen van tegenslagen op het pad naar grootsheid. Jezelf eraan herinneren dat misstappen geen mislukkingen of obstakels zijn, maar eerder kansen om meer te leren over wat er nodig is om je doelen te bereiken, is de sleutel om schijnbaar onmogelijke prestaties haalbaar te maken.

Dit soort perspectief voedt niet alleen het fysieke uithoudingsvermogen, maar versterkt ook de mentale veerkracht. Met deze mantra’s herinner je jezelf eraan en bevestig je het feit dat je een formidabele, competente deelnemer bent in elke uitdaging die je aangaat, zelfs als de zee letterlijk of figuurlijk ruw wordt.

3. Tegenslagen omarmen als een kans om te groeien

In de psychologie worden mindsets met betrekking tot vaardigheden, competentie en prestaties ingedeeld in twee types: vast en groei. Mensen met een vaste mindset geloven dat hun vaardigheden aangeboren en onveranderlijk zijn, terwijl mensen met een groeimindset geloven dat hun vaardigheden in de loop van de tijd ontwikkeld en verbeterd kunnen worden. Volgens onderzoek zijn een hoge groei- en lage vaste mindset het meest bevorderlijk voor uitmuntendheid en succes in sport.

Terugkijkend op hun Atlantische reis zeiden Harris en Oliver: “We hebben veel tijd doorgebracht met ons te ergeren aan het weer. Mensen bleven maar zeggen: ‘Oh, weet je, het weer zal jullie goed gezind zijn. Het kwam maar niet en dat frustreerde ons enorm. Uiteindelijk dachten we: laten we de controleerbare zaken onder controle houden. Eet je goed? Rust je goed uit? Zorg je goed voor jezelf? Groei je zoveel mogelijk? En dan doet de rest er niet toe.”

Lessen in mentale hardheid
© JAMES BAKER

Ook al zullen sommige dingen altijd buiten onze controle liggen, het belang om te begrijpen dat de meest fundamentele aspecten van onze reis binnen onze controle liggen, kan niet genoeg worden benadrukt.

Harris en Oliver benadrukten hoe belangrijk het is om zo te blijven denken: “Wanneer een van ons moe, chagrijnig of niet betrokken bij het gesprek is, zeggen we ‘LT’. Niets meer, niets minder. LT staat voor Lage Tolerantie. De ander maakt dan een harde stop, zonder vragen te stellen.”

Je capaciteiten als vaststaand beschouwen, kan bij tegenslagen hindernissen opwerpen. Uitdagingen kunnen onoverkomelijk aanvoelen wanneer je gelooft dat je huidige vaardigheden en omstandigheden zo goed zijn als maar kan; dit ontmoedigt subliminaal je eigen vooruitgang. Als je echter erkent dat je vaardigheden en competenties groeien bij elke stap die je zet in de richting van een doel, kun je tegenslagen veranderen in waardevolle kansen voor vooruitgang.

Deze groeimindset stelt mensen in staat om of het nu gaat om een hobby, een baan of een droom hun moeilijkheden met een constructieve houding tegemoet te treden. Veerkrachtig zijn bij uitdagingen helpt ons vooruit en obstakels worden een springplank naar persoonlijke ontwikkeling en succes. Het omarmen van deze mindset geeft zowel atleten als gewone mensen de kracht om elk obstakel te zien als een kans om sterker te worden, zich aan te passen en op hun reis naar grootsheid te gedijen.

Latest article