Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Deze futuroloog, die eerder al de komst van het internet en de iPhone voorspelde, had zonet opnieuw een verbluffende visie: volgens hem zou menselijke onsterfelijkheid binnen vijf jaar werkelijkheid kunnen worden

Ray Kurzweil is een naam die je vaak tegenkomt als het gaat om futuristische visies en technologische snufjes. Geboren in 1948, heeft deze vooruitziende denker zijn leven helemaal gewijd aan het ontdekken van wat er allemaal mogelijk is op technologisch gebied en met kunstmatige intelligentie. Wat hij ontwikkeld heeft, heeft niet alleen gezorgd voor ontdekkingen die we vandaag als vanzelfsprekend zien, maar heeft ook onze kijk op de toekomst vormgegeven. In een wereld die in een razend tempo verandert, geeft Kurzweil ons interessante inzichten in wat er nog allemaal kan gebeuren.

Achtergrond en carrière van Ray Kurzweil

Kurzweil is echt een alleskunner. Hij studeerde aan het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology (MIT) en wist met zijn vernieuwende blik technologieën te ontwikkelen als optische tekenherkenning en spraaksynthese – toepassingen die nu over de hele wereld gebruikt worden. Zijn werk werd dan ook alom erkend, wat hem de National Medal of Technology and Innovation in de Verenigde Staten opleverde. Tegenwoordig houdt hij zich als hoofdingenieur bij Google bezig met verdere ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI).

Niet alleen op technologisch vlak, maar ook als schrijver weet hij indruk te maken. Zijn boeken zoals “De Singulariteit is nabij” uit 2005 en het aankomende “De Singulariteit is dichterbij” in 2025 duiken diep in de toekomst van mens en machine.

Voorspellingen en ideeën

Zijn voorspellingen hebben keer op keer bewezen dat hij een scherp oog heeft voor wat eraan komt. Zo voorspelde hij al de opkomst van internet en smartphones, twee technologische snufjes die ons dagelijks leven flink hebben veranderd. Ook zag hij dat kunstmatige intelligentie zou doorbreken – een gebied waarin hij zelf volop bezig is.

Een van de opvallende voorspellingen was dat een computer ooit een wereldkampioen schaken zou verslaan, wat in 1997 werkelijkheid werd toen Deep Blue Garry Kasparov wist te verslaan. En misschien wel het meest spraakmakende: hij gelooft dat we tegen 2030 een vorm van onsterfelijkheid zouden kunnen bereiken.

Het idee achter onsterfelijkheid

Volgens Kurzweil gaat het idee van onsterfelijkheid hand in hand met wat hij ziet als een samenkomst van AI, biotechnologie en nanotechnologie. Deze drie pijlers zouden samen ons leven totaal kunnen omvormen. Hij introduceert hierbij het concept van “taux d’échappement de la longévité” (oftewel een soort levensduurverlenging waarbij medische doorbraken elk jaar meer dan één jaar aan onze levensverwachting toevoegen).

Nieuwtjes in wetenschap en technologie

Bedrijven als Neuralink zijn al druk bezig met het ontwikkelen van geavanceerde hersen-machine interfaces, met als doel een soepelere samenhang tussen mens en technologie te creëren. Ondertussen zijn biotechnologen druk in de weer om manieren te vinden om het verouderingsproces te vertragen of zelfs om te keren, wat helemaal past binnen Kurzweils droom van onsterfelijkheid.

Vraagstukken en uitdagingen rond onsterfelijkheid

Toch komen er ook behoorlijk wat haken en ogen kijken bij het streven naar onsterfelijkheid. Zo kunnen demografische problemen zoals overbevolking druk geven op onze natuurlijke hulpbronnen (iets waar we echt bij stil moeten staan). Daarnaast doen er zich ethische vraagstukken voor, zeker als je bedenkt dat er in de toekomst misschien mogelijk wordt om je bewustzijn te digitaliseren.

Ook bestaat het risico dat deze technologische hoogstandjes alleen beschikbaar zijn voor wie de portemonnee er eng in heeft, wat de kloof in de samenleving verder kan vergroten. Daarbij zal er ook op sociaal vlak flink wat veranderen, met name als het gaat om werk- en pensioenregelingen.

Ray Kurzweils ideeën openen interessante perspectieven op de toekomst, maar roepen tegelijkertijd vragen op over hoe we deze technologische wijzigingen in goede banen kunnen leiden. Terwijl we de sprong maken naar een tijd waarin iets uit een sciencefictionfilm werkelijkheid kan worden, is het belangrijk dat we goed nadenken over zowel de kansen als de verantwoordelijkheden die hieraan verbonden zijn (en dat is een hele uitdaging op zich).

Elise Van den Berg
Elise Van den Berg
Ik ben Elise Van den Berg, redactrice bij Forbes.be. Dagelijks breng ik het laatste nieuws, diepgaande bedrijfsanalyses en inspirerende verhalen. Met een passie voor journalistiek en een scherp oog voor economische trends, volg ik de belangrijkste ontwikkelingen in België en daarbuiten op de voet.

Latest article