Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

De vraag van 22 miljard: Wat te doen met je geld na de vervaldatum van de staatsbon?

In de zomer van 2023 investeerden 540.000 Belgen in de staatsbon van de overheid. 22,5 miljard euro werd geïnvesteerd, een monsterbedrag dat sinds de vervaldag begin september vrij beschikbaar is. Dat drijft diverse financiële spelers ertoe met verleidelijke aanbiedingen om een deel van dit geld naar zich toe te trekken.

Wat doet u met uw geld wanneer de staatsbon van zomer 2023 afloopt? Deze vraag heeft u zichzelf wellicht al gesteld, of anders uw bankier wel. Verschillende financiële spelers willen maar wat graag een deel van de buit van 22 miljard euro binnen halen. Het gigantische succes van de staatsbon was grotendeels te danken aan de fiscale voorkeursbehandeling van 15% in plaats van de gebruikelijke 30% roerende voorheffing. Dat eenmalige fiscale voordeel, dat de overheid zichzelf gunde en zo de klassieke banken een loer draaide, valt nu weg. Het Federaal Agentschap van de Schuld zet het rendement van de nieuwe staatsbon op één jaar op netto 1,925% (bruto is dat 2,75%). De staatsbon op 10 jaar krijgt een coupon van netto 1,96% na inhouding van 30% roerende voorheffing. Bruto bedraagt de coupon 2,80%. 

Wilt u uw vrijgekomen kapitaal opnieuw voor een jaar vastleggen, en hoe? Wie op korte termijn denkt aan investeringen zoals een woning of auto, kan het beste overwegen om een termijnrekening met vaste rente te openen. Wie zijn geld voor langere termijn kan missen, doet er goed aan even rustiger rond te kijken. 

Banken vechten met procenten

De concurrentie om de staatsbonmiljarden is hevig, met banken die al vroeg in actie kwamen met commerciële aanbiedingen. De vier grootste banken in België, Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC Bank en ING hebben intussen al verschillende initiatieven genomen, en ze komen met verscheidene stuntpromoties, waarmee ze elkaar proberen de loef af te steken. Ook Deutsche Bank en Beobank mengden zich in de strijd en ook de kleinere spelers doen mee. VDK Bank introduceerde nieuwe kasbons met looptijden van één tot tien jaar en brutorendementen van 3 tot 2%. De kasbon van één jaar biedt netto 2,10%. 

Is een kasbon of termijnrekening op 1 jaar met een nettorendement van zo’n 2% dan de beste optie om het vrijgekomen geld in te herbeleggen? De inflatie flirt nog steeds met 3 procent. Met een belegging aan 2% netto verlies je dus in realiteit zo’n 1% aan koopkracht op één jaar.

Ook verzekeraars werpen zich in de strijd

Het valt op dat naast banken ook andere financiële spelers zich manifesteren. AG Insurance bijvoorbeeld heeft zijn zinnen gezet op de vrijkomende miljarden euro’s en verhoogt de gewaarborgde rente op een van zijn populairste spaarverzekeringen. Dit aanbod geldt alleen voor nieuwe klanten. De spaarverzekering, onder de namen Future Invest Bon en AG Invest+, biedt een gegarandeerd brutorendement van 2% over acht jaar en een maand. Daarnaast kan er jaarlijks een winstdeelname komen, afhankelijk van de onderliggende beleggingen van de verzekeraar. AG Insurance biedt nieuwe klanten in de eerste twee jaar een gegarandeerde rente van 3,50% , daarna 2,25%. Er is geen 30% roerende voorheffing op deze spaarverzekering, maar wel een premietaks van 2% en instapkosten van 3%. Het nettorendement over de eerste twee jaar komt daarmee op 2,875%, volgens AG Insurance.

AG Insurance is niet de enige verzekeraar die probeert te profiteren van de staatsbonmiljarden. Ethias introduceerde twee nieuwe spaarverzekeringen met een jaarlijks brutorendement van 3,10 of 3,20%, afhankelijk van de looptijd. Patronale Life verhoogde ook de gewaarborgde rente op haar tak21-spaarverzekering, en sectorgenoot Baloise kondigde nieuwe acties aan. Verzekeraar NN Insurance Belgium NV wil ook een deel van de koek naar zich toetrekken. Evert van Meeuwen, Portfolio Manager bij NN: “Er zijn heel wat interessante mogelijkheden in de verzekeringssector om het geld van de staatsbon vanaf september onder te brengen. Het afgelopen jaar hebben de meeste NN-portefeuilles aan een relatief defensief profiel zelfs betere prestaties geleverd dan de netto 2,81% die in september met de staatsbon zal behaald worden. Met een investering in een tak 23 beleggingsverzekering geniet je van verschillende voordelen. Je kan zelf je risiconiveau kiezen, je geld blijft beschikbaar en daarnaast dien je ook geen roerende voorheffing te betalen wat bij de staatsbon wel het geval is. Aangezien het om een levensverzekering gaat krijg je ook interessante opties rond successie- en vermogensplanning aangeboden. Het kapitaal is wel niet gegarandeerd en er zijn risico’s aan deze investering verbonden. Een makelaar kan mensen het beste bijstaan in hun keuze met persoonlijk advies”, licht Evert Van Meeuwen toe.

De concurrentie om de staatsbonmiljarden is hevig.

Wat doen de centrale bankiers?

Belangrijk hierbij is de strategie van de centrale banken te volgen. Als zij hun beleidsrentes verlagen, wordt lenen bij de bank mogelijk weer goedkoper. Omgekeerd kunnen rentedalingen bij de centrale banken leiden tot minder interest op spaarproducten. Dat roept de vraag op of het opportuun is om uw geld louter op monetaire producten te plaatsen. Zeker wie kiest voor een korte looptijd, zoals een termijnrekening van een jaar. Na dat jaar moet u uw kapitaal opnieuw plaatsen, waarschijnlijk tegen een lagere rente. In het financiële jargon noemen ze dit de opportuniteitsval. Misschien zijn obligatiefondsen of aandelenfondsen dan betere opties. Als u uw geld langer kunt missen, zijn er meer mogelijkheden dan alleen de staatsbon. Denk aan fondsen met een mix van aandelen en obligaties, volgens uw beleggersprofiel en eventueel met kapitaalbescherming. In tegenstelling tot termijnrekeningen is het rendement bij fondsen niet gegarandeerd. Maar bij een langere termijn kunt u doorgaans een hoger gemiddeld rendement behalen. Op zoek naar een langere looptijd en een vaste rente? Dan is een tak21-spaarverzekering een goed idee. Dit is een verzekeringscontract dat een gekende rente oplevert en potentieel een winstdeelname kan genereren. In ieder geval, hoog tijd om uw huiswerk te maken.

Latest article