Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

De voorspelling van Elon Musk wordt al werkelijkheid. We staan aan de vooravond van een grote crisis

Elon Musk, de visionaire man achter bedrijven als Tesla, SpaceX en Neuralink, heeft onlangs gevraagd: we moeten wakker worden voor een energiecrisis die de hele wereld kan raken. Musk, die vaak als eerste trends signaleert (alsof hij een voorsprong op de toekomst heeft), gelooft dat dit wellicht één van zijn meest dringende waarschuwingen is gezien de technologische uitdagingen. Dit komt juist nu dat technologische sneltreinvaart onze vraag naar elektriciteit flink doet exploderen.

Een enorme stijging in energievraag

Het draait bij Musk vooral om de monstersprong in de vraag naar stroom. Verschillende factoren spelen hierop in en elk draagt op z’n eigen manier bij. Zo staat er allereerst de razendsnelle opmars van kunstmatige intelligentie (AI), waarvan men meent dat de rekenkracht elke zes maanden verdubbelt (dat vergt natuurlijk meer energie).

Ook de groei van elektrische voertuigen (EV’s) speelt een belangrijke rol. In landen zoals China wordt verwacht dat de verkoop van elektrische auto’s in 2024 met maar liefst 40% zal toenemen. Dit betekent dat we snel moeten schakelen naar een wereld waarin oplaadpunten en distributie beter geregeld moeten zijn.

Als derde punt kun je de opmars van manipulatie van de cryptovalutamarkt zoals Bitcoin noemen. Het delven (mining) van deze munten vergt soms meer stroom dan een heel land – zo is het weer. Al deze factoren samen kunnen onze huidige energievoorziening flink onder druk zetten.

Hoe dit onze energievoorziening beïnvloedt

Wat betekent dit allemaal voor onze energievoorziening? Denk aan de moderne datacenters die we nodig hebben voor alles van cloud computing tot streaming. Deze reuzenhonden verbruiken enorme hoeveelheden energie om te blijven draaien. Ook de druk om verbrandingsmotoren wereldwijd een plaats te geven aan elektrische alternatieven, zorgt voor extra belasting op ons stroomnet.

Musk waarschuwt dat als we niet snel stappen ondernemen, deze situatie zomaar onhoudbaar kan worden. Hij pleit ervoor dat we onze elektrische infrastructuur flink opkrikken (denk bijvoorbeeld aan meer transformatoren en een grotere productie- en distributiecapaciteit) en investeren in hernieuwbare energie zoals zonne- en windenergie.

Slimme oplossingen en technologische snufjes

Wat kunnen we doen om deze dreiging tegen te gaan? Musk stelt voor om overheden en bedrijven de schouders eronder te laten zetten voor grootschalige projecten die draaien op hernieuwbare energie, gezien de ecologische voordelen van EV’s. Dit betekent flinke investeringen en nieuwe methoden om minder afhankelijk te zijn van oude energiebronnen.

Daarnaast moeten we inzetten op technologische vernieuwingen voor betere energieopslag en efficiënter gebruik. Denk aan verbeterde batterijen, slimme energiesystemen en manieren om energieverspilling tot een minimum te beperken (voor wie graag zuiniger wil omgaan met stroom).

Het is tijd om in actie te komen

De boodschap van Musk is glashelder: er is nog hoop op een duurzame toekomst, maar dat vraagt wel om snelle en duidelijke veranderingen in hoe we met energie omgaan. Wachten kan leiden tot een situatie waarbij elk aspect van ons dagelijks leven – van industrie tot gezondheidszorg en andere basisdiensten – in de knel komt.

Nu rest het overheden, bedrijven en onszelf om deze waarschuwing serieus te nemen en in actie te komen, voordat het te laat is. Samen kunnen we de touwtjes in handen nemen en zorgen voor een stabiele en duurzame energievoorziening voor iedereen.

Elise Van den Berg
Elise Van den Berg
Ik ben Elise Van den Berg, redactrice bij Forbes.be. Dagelijks breng ik het laatste nieuws, diepgaande bedrijfsanalyses en inspirerende verhalen. Met een passie voor journalistiek en een scherp oog voor economische trends, volg ik de belangrijkste ontwikkelingen in België en daarbuiten op de voet.

Latest article