Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

De tien rijkste Belgen

De eerste ranglijst van miljardairs werd opgesteld in 1918 door Bertie Charles “B.C.” Forbes zelf. In die tijd stond oliebaron John D. Rockefeller bovenaan de lijst, met een vermogen van 1,2 miljard dollar; wat vandaag de dag neerkomt op zo’n 25 miljard dollar. Sinds 1987 publiceert Forbes jaarlijks de bijgewerkte lijst van miljardairs wereldwijd, uitgedrukt in Amerikaanse dollars. 

Deze lijst is gebaseerd op de gedocumenteerde activa (typisch de totale waarde van de aandelen van de bedrijven waarin ze aandelen hebben) van elk van zijn leden, en houdt ook rekening met een reeks andere factoren, zoals hun schulden. Deze waardering wordt zorgvuldig voorbereid en onderzocht door een team van meer dan 50 journalisten over de hele wereld. De schommelingen van de financiële markten hebben een belangrijke impact op de beurswaarden van bedrijven, en bijgevolg op onze waarderingen; het is daarom cruciaal om een actueel beeld te behouden van de aandelenwaarden. 

Om een correct beeld te garanderen, is een team van analisten verantwoordelijk voor het bijwerken van deze waarderingen tot een maand voor de publicatie van de ranglijst. We hebben vergelijkbare criteria aangenomen om de lijst van de tien grootste fortuinen van België op te stellen. De klassieke wereldranglijst van Forbes telt momenteel de duizend rijkste mensen ter wereld – die overigens slechts drie Belgen bevat. 

Aangezien we ons richten op individuen en niet op families, is het belangrijk om te benadrukken dat dit een onderschatting is. Dus, met uitzondering van Alexandre Van Damme, is er geen spoor van de andere familiale aandeelhouders van de brouwerijgigant AB InBev. Hetzelfde geldt voor de Colruyt-groep, Boël of Janssen (UCB, Solvay). De naam van degene die bovenaan de lijst staat, zal degenen die bekend zijn met de Forbes-lijst niet verbazen; het is Eric Wittouck, die met een vermogen van 8 miljard dollar verreweg de rijkste Belg is. De voormalige suikerbaron staat ruim voor op Nicolas D’Ieteren (3,6 miljard dollar) en Fernand Huts (3,3 miljard dollar), die respectievelijk op de tweede en derde plaats staan. Wat kunnen we leren van deze Belgische ranglijst? Met 88 jaar is de titel van oudste op de lijst voor investeerder Pierre Van der Mersch. Aan de andere kant van de leeftijdspiramide vinden we Fabien Pinckaers. Op 45-jarige leeftijd is de oprichter, CEO en hoofdaandeelhouder van het softwarebedrijf Odoo de jongste miljardair van het land. De gemiddelde leeftijd van de leden is ongeveer 66 jaar. 

Het gezamenlijke vermogen van de tien grootste fortuinen van het land bedraagt meer dan 35 miljard dollar. Deze vele miljarden geven hen macht die echter niet vrij is van verantwoordelijkheden; door hun bedrijven te beheersen, zijn ze verantwoordelijk voor veel banen en inkomsten van vele gezinnen. Ze domineren een breed scala aan sectoren, variërend van technologie tot financiën, tot detailhandel. Ze zijn soms rijk geworden door innovatie, verstandige investeringen of gewoon door geluk. Anderen zijn erfgenamen van vermogens die al generaties lang binnen de familie circuleren. Desondanks bestaat bijna de helft van deze ranglijst uit ondernemers die hun fortuin zelf hebben opgebouwd, dankzij hun zakelijk inzicht en doorzettingsvermogen. Het resultaat van hun talent en arbeid heeft zich vertaald in bloeiende bedrijven, en de bijbehorende fortuinen. “Succes is een gevolg, geen doel”, schreef Gustave Flaubert al.

Eric Wittouck

Leeftijd: 77 jaar
Vermogen: 8 miljard dollar
Bron: investeringen 

De titel van rijkste man van het land gaat naar Eric Wittouck, die zijn fortuin heeft gemaakt met suiker en – ironisch genoeg – met diëten. Geboren in 1946, is hij de zoon van André-Michel Wittouck en Hélène Sherbatow, een Russische prinses die in 1920 met haar ouders vluchtte voor de Russische revolutie

Suiker is al generaties lang een familieverhaal bij de Wittoucks: Paul, de grootvader van Eric, richtte verschillende suikerraffinaderijen op voordat hij die van Tienen in 1894 kocht. Dankzij deze raffinaderij werden hij en zijn broer Frantz snel een van de grootste suikerproducenten op het continent. Een eeuw later neemt Eric Wittouck, na het overlijden van zijn ouders, in de jaren 1980 de controle over de raffinaderij over met enkele van zijn neven, waaronder Guy Ullens de Schooten Whettnall. Ze brachten alles onder controle van de Luxemburgse holding Artal. In 1987 verkochten ze Sucre de Tirlemont aan het Duitse bedrijf Südzucker, voor een gigantisch bedrag dat dicht bij een miljard euro lag. Met de opbrengst van de verkoop namen ze via Artal vele belangen in verschillende bedrijven. Een van de beroemdste operaties was de massale investering in 1999 van bijna 735 miljoen euro in het Amerikaanse dieetproductenbedrijf WW International, beter bekend onder de naam Weight Watchers, overgenomen van de beroemde Amerikaanse ketchupfabrikant H.J. Heinz.

 In de jaren 2000 kocht Wittouck de aandelen van Artal over van zijn neven, om de enige aandeelhouder en eigenaar te worden. 

Weight Watchers onderging vervolgens een metamorfose onder controle van Wittouck, die het enigszins kwijnende bedrijf omvormde tot een onderneming gewijd aan gezonde voeding en levensstijlverandering. Om deze nieuwe richting verder te promoten, ging hij een partnerschap aan met de zeer populaire Amerikaanse televisiester Oprah Winfrey, die 10% van de aandelen ontving voor haar waardevolle diensten. Dankzij hun samenwerking kende het bedrijf snel een exponentiële groei, voortdurend zijn waarde vermenigvuldigend. Wittouck bleef via Artal de meerderheidsaandeelhouder van WW International tot in 2018, toen hij begon met het over de jaren verkopen van zijn aandelen in het bedrijf, voordat hij zich volledig terugtrok uit WW International in 2023. Naast Weight Watchers bezit of bezat Artal belangen in wereldberoemde bedrijven zoals Alibaba, Apple, Goldman Sachs, Google, IBM, LinkedIn en Wells Fargo. Artal zou meer dan 2 miljard euro aan dividenden hebben uitgekeerd in 2022, hoewel Wittouck dit zelf ontkent. Dit bedrag komt bovenop de bonus van 2,5 miljard euro die hij ontving van de verkoop van zijn belang in Blue Buffalo Pet, een bedrijf van biologisch hondenvoer. Tegelijkertijd blijft hij zeer divers investeren. Zo kocht hij aandelen in Jumbotail, een van de grootste digitale groothandelaren in India voor levensmiddelen en boodschappen. Eric Wittouck heeft ook onlangs geïnvesteerd in verschillende biotechnologiebedrijven en heeft via het Amerikaanse bedrijf Meow Wolf belangen verworven in het veld van high-tech immersive technologieën. 

Wat zijn privéleven betreft, Wittouck trouwde in 1979 met Brigitte Waiwir, met wie hij vijf kinderen heeft. Dit eerste huwelijk eindigde in 2001, toen het paar scheidde. In 2014 trouwde Wittouck in tweede huwelijk met de Japanse Mayu Amano, directeur van The High Life Monaco, een evenementenbureau actief in het liefdadigheidswerk in Japan en Monaco. Het paar woont overigens in het Vorstendom. Eric Wittouck is een zeer discrete persoonlijkheid, die graag ver van de schijnwerpers leeft. Hij is een filantroop die belangrijke donaties doet aan vele liefdadigheidsinstellingen. Ook hierbij geeft hij de voorkeur aan een discrete aanpak.

Nicolas D’Ieteren

Leeftijd: 49 jaar
Vermogen: 3,69 miljard dollar
Bron: auto – distributie 

Nicolas D’Ieteren is de erfgenaam, de belangrijkste aandeelhouder en de huidige voorzitter van de raad van bestuur van de D’Ieteren Groep.

Het was Jean-Joseph D’Ieteren, een voorouder van Nicolas D’Ieteren, die in 1805 de firma D’Ieteren oprichtte, die destijds een koetsbouwer was en de officiële leverancier van het hof. Bijna 150 jaar later, na de Tweede Wereldoorlog, begon de firma D’Ieteren met de activiteit waarvoor ze vandaag de dag bekend staat: Pierre D’Ieteren, de grootvader van Nicolas, sloot een deal met het Duitse merk Volkswagen om de exclusieve importeur en distributeur in België te worden, een deal die nog steeds standhoudt. In tussentijd is de Volkswagen Groep de grootste autofabrikant ter wereld geworden, met de overname van merken zoals Audi, Porsche, Skoda, Seat, Bentley, Lamborghini en Bugatti. 

D’Ieteren is ook de exclusieve importeur van deze merken in België. Naast de import van voertuigen, investeert D’Ieteren Group, de familieholding die onder andere D’Ieteren Auto bezit, ook in vele andere bedrijven. Zo verwierf D’ieteren Group in de jaren 1980 belangen in het autoverhuurbedrijf Avis Europe, voordat het in 2002 al zijn aandelen verkocht aan het Amerikaanse moederbedrijf voor 415 miljoen euro. 

In 1999 diversifieerde D’ieteren verder door aandelen te verwerven in Belron, de wereldleider in de reparatie van autoruiten, beter bekend onder de commerciële naam Carglass. Geleidelijk aan kocht de groep meer en meer aandelen van Belron, totdat ze meer dan 90% van het bedrijf in handen hadden. In 2018 verkocht D’Ieteren 40% van Belron aan een internationaal investeringsbedrijf (maar bleef meerderheidsaandeelhouder met ongeveer 54% van de aandelen die door de groep worden gehouden). 

In 2016 kocht de D’Ieteren Groep 41% van de aandelen van Moleskine Srl, een Italiaanse fabrikant van notitieboekjes. Snel daarna lanceerden ze een verplicht openbaar bod op de resterende aandelen van het bedrijf, waardoor ze de drempel van 95% van de aandelen overschreden, waardoor ze een squeeze out konden uitvoeren om volledige controle over Moleskine te verkrijgen. De laatste belangrijke acquisitie van D’Ieteren Group was in de TVH Groep, waar ze in 2021 eigenaar werden van 40% van TVH Parts voor ongeveer 1,2 miljard euro, de onderdelendivisie van het bedrijf Thermote & Vanhalst, dat zich specialiseert in heftrucks en industriële, agrarische en bouwmachines. Na zijn afstuderen in financiën en management aan de Universiteit van Londen, begon Nicolas D’Ieteren zijn carrière door projecten te beheren bij Bentley Duitsland en Porsche Oostenrijk. Hij was ook financieel directeur van een divisie van Total UK tot 2005. Sinds 2005 is hij algemeen directeur van een privé-investeringsfonds dat investeert in jonge bedrijven. Het was in 2017 dat Nicolas D’Ieteren uiteindelijk voorzitter werd van de raad van bestuur van D’Ieteren Group, na zijn legendarische vader Roland D’Ieteren, die 42 jaar aan het hoofd van de groep stond. Roland D’Ieteren overleed in 2020 aan de gevolgen van het coronavirus, op 78-jarige leeftijd. Zijn vader had de eerste banden met Volkswagen gesmeed, en Roland was een notoire vriend van Ferdinand Piëch, de voormalige voorzitter van de Volkswagen Groep. Nicolas controleert sinds zijn benoeming ongeveer 32% van de aandelen van de familiegroep, ofwel zo’n 2,7 miljard euro. Hij controleert zijn belang via Nayarit Participations, een dochteronderneming van de familieholding Tepic Invest. Tepic is vernoemd naar de Mexicaanse stad waar Roland D’Ieteren zijn carrière bij Volkswagen begon. Grote autoliefhebber, Nicolas D’Ieteren houdt ervan om met de klassieke auto’s uit zijn privécollectie te racen, met name met iconische Porsche-collectieauto’s. De privécollectie van de D’Ieterens is te zien in hun persoonlijke museum, de D’Ieteren Gallery aan de rue du Mail in Elsene, dat sinds het einde van de jaren 1960 het fysieke hoofdkantoor van D’Ieteren is.

Fernand Huts

Leeftijd: 74 jaar
Vermogen: 3,3 miljard dollar
Bron: logistiek 

Geboren in een familie met diepe wortels in de landbouw van Hesbaye, toonde Fernand Huts al vroeg interesse in de wereld buiten de boerderijvelden van zijn familie. Zijn grootvader, die in de jaren ’30 naar Antwerpen verhuisde, legde de eerste stenen van wat een familietraditie van ondernemerschap zou worden, door de baas te worden van de Trouwnatie. In deze familiecontext groeide Fernand op, waar hij onder meer de basisprincipes van zaken en handel leerde. 

Na zijn middelbare school aan het Sint-Jan Berchmanscollege in Antwerpen, verhuisde Fernand naar Leuven om rechten te studeren aan de Katholieke Universiteit Leuven. 

De professionele carrière van Fernand Huts begon in de staalindustrie in Eeklo, maar het was de oprichting van zijn eerste bedrijf, Het Veldboerke, gespecialiseerd in biologische producten, die het begin markeerde van zijn ondernemersavontuur. Hoewel deze eerste poging eindigde, was het slechts het begin van een reeks succesvolle ondernemingen. 

In 1981 voegde Huts zich bij Katoen Natie, destijds een familiebedrijf met een honderdtal werknemers. Onder leiding van Huts kende het bedrijf een exponentiële groei, zowel organisch als door fusies en overnames, gekenmerkt door voorzichtige diversificatie en geografische uitbreiding, met operaties die nu over de vijf continenten verspreid zijn. 

Hij ondernam een reeks strategische overnames die Katoen Natie transformeerden in een wereldwijde logistieke kracht. De overname van Seaport Terminals in 1986 markeerde de intrede van het bedrijf in de havenlogistieke sector, aanzienlijk uitbreidend zijn actieterrein. In 2015 werd een belangrijke mijlpaal bereikt met de overname van 100% van Indaver, een leider in afvalbehandeling, waarmee het engagement van Katoen Natie voor duurzaamheid en innovatie in hulpbronnengebruik werd aangetoond. 

Onder leiding van Fernand Huts is Katoen Natie uitgegroeid tot een bedrijf dat miljarden euro’s waard is, duizenden mensen over de hele wereld in dienst heeft en een breed scala aan logistieke diensten biedt, van het hanteren van chemische producten tot oplossingen voor de kunstsector. Fernand Huts staat niet alleen bekend om zijn zakelijke successen. Verkozen tot manager van het jaar in 1987 door het tijdschrift Trends voor zijn onconventionele managementbenaderingen, maakte hij ook indruk met zijn sterke standpunten over bedrijfscultuur en leiderschap. 

Naast zijn zakelijke activiteiten, waagde Huts zich in 1995 in de politiek, waarbij hij zijn ondernemersgeest naar de VLD bracht, voordat hij zich in 1999 terugtrok uit de partij om zich volledig op zijn zaken te concentreren. Hij is ook de auteur van vijf boeken, die vaak thema’s van geschiedenis en cultureel erfgoed verkennen, waar hij gepassioneerd over is. Deze passie voor kunst gaat verder dan een eenvoudige hobby; het is een ware roeping die hem heeft gemaakt tot een van de meest invloedrijke mecenas in België. Zijn persoonlijke collectie omvat historische en hedendaagse kunstwerken, die zijn diepe interesse in geschiedenis en cultuur weerspiegelen. Via de door hem opgerichte stichting ondersteunt Huts actief artistieke en culturele instellingen, financiert nationale en internationale tentoonstellingen, en neemt deel aan het behoud van het Belgische artistieke erfgoed. 

Nu woont hij voornamelijk in zijn landgoed ‘Updown House’ in Engeland, waar Huts een leven leidt tussen het beheren van zijn imperium en zijn persoonlijke leven, naast zijn vrouw en zonen. Laatste wapenfeit van Fernand Huts: de aankoop van het skelet van een bijna vier meter hoge tyrannosaurus rex, genaamd Trinity.

Alexandre Van Damme

Leeftijd: 62 jaar
Vermogen: 3,3 miljard dollar
Bron: bier – investeringen 

Alexandre Van Damme, geboren in 1962 in België, is een magnaat in de bierindustrie en een van de belangrijkste erfgenamen van het nationale juweel dat de biergigant AB Inbev is. Onder toezicht van Van Damme is het familiebedrijf uitgegroeid tot de multinational die het vandaag is. 

Na zijn studies in management aan de Solvay Business School, begint zijn professionele carrière in het familiebedrijf, geleid door zijn grootvader. De grootvader van Alexandre, Albert Van Damme, stond aan het hoofd van de brouwerij Piedboeuf, die onder andere het bekende Jupiler brouwde. In 1988 werden de brouwerijen Piedboeuf en Artois gefuseerd om de Interbrew-groep te vormen, waarvan Alexandre Van Damme in 1992 manager werd. In 2004, onder leiding van Van Damme, fuseerde Interbrew opnieuw, dit keer met het Braziliaanse bedrijf AmBev. Zo werd Inbev geboren, dat na deze fusie de grootste brouwer ter wereld werd. Het was in 2008, na de overname van de Amerikaanse groep Anheuser-Busch voor 52 miljard dollar, dat de naam AB Inbev ontstond. AB Inbev, inmiddels verreweg de grootste brouwer ter wereld, zag zijn beurswaarde exponentieel groeien, tot het in 2019 de grens van 160 miljard dollar overschreed. Gezien zijn belangrijke belangen in de groep, was Alexandre Van Damme op dat moment verreweg de rijkste man van België. 

Het was de Covid-19-pandemie die de reus AB Inbev hard trof. Een enorme afname van bierbestellingen deed de operaties van de groep kelderen, waardoor ook de beurswaarde van AB Inbev kelderde. In zes maanden tijd verloor het aandeel meer dan 60% van zijn waarde, van 90 euro naar 38 euro in maart 2020. Sindsdien is het aandeel gestabiliseerd en fluctueert het tussen 50 en 60 euro, nooit meer de grens van 65 euro overschrijdend in 4 jaar tijd. Deze financiële klap voor de groep had uiteraard gevolgen voor zijn aandeelhouders, waarvan Alexandre Van Damme de belangrijkste is. 

Naast zijn rol in AB Inbev heeft Alexandre Van Damme zijn interesses gediversifieerd in andere sectoren, waaronder investeringen in de fastfoodketen Burger King en in het Belgische investeringsbedrijf Ackermans & van Haaren. Deze investeringsbeslissingen hebben zijn reputatie als een scherpzinnige investeerder versterkt, in staat om zakelijke kansen te detecteren en te kapitaliseren in verschillende industrieën. Naast zijn zakelijke successen staat Alexandre Van Damme ook bekend om zijn significante bijdrage aan de kunst- en cultuursector in België. Hij investeert in de restauratie van historische monumenten en de ondersteuning van musea, waarmee hij zijn toewijding aan het behoud van het Belgische culturele erfgoed bevestigt. Op persoonlijk vlak staat Alexandre Van Damme, paradoxaal genoeg, bekend om zijn discretie en filantropische inzet. Hij leeft ver van de publieke aandacht in Chéserex, Zwitserland.

Gérald Frère

Leeftijd: 72 jaar
Vermogen: 3,2 miljard dollar
Bron: investeringen 

Gérald Frère is de zoon van Nelly Depoplimont en wijlen Albert Frère, die lange tijd de reputatie had de rijkste Belg te zijn. Sinds het einde van zijn studies is hij actief binnen de familiale investeringsholdings, namelijk CNP (Compagnie Nationale à Portefeuille) en GBL (Groep Brussel Lambert).

Onder zijn leiding heeft GBL een opmerkelijke groei gekend, met een beurskapitalisatie die ongeveer 15 miljard euro bereikte in 2023. Het portfolio van GBL, dat divers en strategisch is samengesteld, omvat significante belangen in sleutelsectoren zoals energie, industrie en financiële diensten, met gerenommeerde bedrijven zoals TotalEnergies en Pernod Ricard. Naast zijn functies bij GBL, bekleedt of bekleedde Gérald Frère bestuursposities bij Loverval Finance, Stichting Administratiekantoor Bierlaire, Domaines Frère-Bourgeois, Suez-Tractebel, Royale Belge, Pernod Ricard en RTL Group. Hij was ook regent bij de Nationale Bank van België. Na het overlijden van Albert Frère in 2018 werd de familieholding Frère-Bourgeois verdeeld tussen Gérald en Ségolène. Gérald kreeg toen 75% van de controle over NPM en 25% over GBL toegewezen, en zijn zus Ségolène, het omgekeerde.

Catheline Perier D’Ieteren

Leeftijd: 80 jaar
Vermogen: 3,08 miljard dollar
Bron: auto – distributie 

Catheline Périer-D’Ieteren, is de zus van Roland D’Ieteren en erfgename van de autodistributiegroep D’Ieteren, zij aan zij met haar neef Nicolas, die op de tweede plaats van deze ranglijst staat. De familie Perier-D’Ieteren controleert ongeveer 25% van de groep via een familieholding, SPDG.

Catheline Périer-D’Ieteren studeerde af in kunstgeschiedenis en archeologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB). In 1968, begon ze haar academische carrière aan het Museum van Mariemont als adjunct-secretaris. Als professor aan de Université Libre de Bruxelles (ULB) heeft ze internationale academische bekendheid verworven als expert op het gebied van restauratie en conservering van kunstwerken. Ze heeft ook in vele wetenschappelijke raden gezeteld voor de restauratie en conservering van beroemde kunstwerken. In 1981 behaalde ze een doctoraat in filosofie en letteren.

Catheline Périer-D’Ieteren heeft onder meer het vak visuele kunsttechnologie, Vlaamse en Europese schilderkunst uit de 17e eeuw, theorie en geschiedenis van conservering en restauratie gedoceerd. Ze richtte het tijdschrift Annales d’histoire de l’art et d’archéologie aan de ULB op in 1979 en het Centre de recherche et d’études technologiques en arts plastiques (CRETAP) in 1989.

Catheline Périer-D’Ieteren onderscheidde zich door haar inzet op het gebied van cultuur en kunst. Gepassioneerd door het behoud van erfgoed, speelde ze een actieve rol in verschillende stichtingen en culturele instellingen, en droeg zo aanzienlijk bij aan de bescherming en promotie van kunsten in België. Samen met haar echtgenoot Maurice Périer richtte ze de Périer-D’Ieteren Stichting op, waarvan hun zoon Olivier – architect en vicevoorzitter van D’Ieteren – ook bestuurder is, waarmee ze bedoelen mensen in nood te helpen. Het doel is ook om wetenschappelijk onderzoek te financieren.

Theo Roussis

Leeftijd: 70 jaar
Vermogen: 3 miljard dollar
Bron: plastic 

Theodoros (Theo) Roussis is een Belgisch-Griekse ondernemer en directeur. Van 1993 tot 2023 leidde hij de multinationale plasticfabrikant Ravago in Arendonk. Zoon van olijfhandelaren, Theo Roussis studeerde biochemie en vond al snel een passie voor plastic. Roussis trouwde kort na zijn studies met Gunhilde Van Gorp, dochter van Raf Van Gorp, oprichter van Ravago. 

Na het overlijden van zijn schoonvader in 1993, nam Theo Roussis het roer van het familiebedrijf over. Onder zijn leiding werd het bedrijf een wereldspeler op het gebied van plasticrecycling, productie van plastic voorwerpen en de handel in plastic korrels. Ravago kocht in 2006 US Muehlstein, de vijfde grootste plasticrecycler ter wereld, om de onbetwiste wereldleider in zijn sector te worden. 

Naast Ravago is de familie Roussis-Van Gorp de grootste particuliere aandeelhouder van de bancassurance-compagnie KBC, met ongeveer 1% van de aandelen. Roussis investeert ook in particuliere investeringsmaatschappijen zoals Pentahold en Asphales, die onder andere belangen hadden in Fortis. Sinds 2023 heeft Roussis de leiding overgedragen aan zijn zoon, die de controle over het bedrijf heeft overgenomen. Roussis leidt een discreet leven en houdt niet van publieke aandacht.

Ségolène Frère – Gallienne

Leeftijd: 46 jaar
Vermogen: 3 miljard dollar
Bron: investeringen 

Ségolène Frère is de dochter van wijlen Albert Frère en zijn tweede vrouw, wijlen Christine Hennuy. De broer van Ségolène, Gérald, zoon van het eerste huwelijk van Albert Frère, staat op de vierde plaats in de ranglijst. Samen zijn ze de belangrijkste erfgenamen van de kolossale fortuin van Albert Frère.

Na het overlijden van deze laatste in 2018 werd de familieholding Frère-Bourgeois verdeeld tussen Gérald en Ségolène. Daardoor kreeg Gérald 75% van de controle over NPM en 25% over GBL, en Ségolène de omgekeerde verdeling. Zij en haar man richtten een nieuw vermogensbeheerkantoor op, FG Bros, dat al een vijftiental participaties telt, waaronder een champagnehuis en een cosmeticamerk. 

De echtgenoot van Ségolène, Ian Gallienne, is de zoon van een Franse industrieel en een Spaanse moeder. In 2005 kreeg Ian Gallienne de leiding over het risicokapitaalfonds Ergon, voordat hij gedelegeerd bestuurder werd van de holding GBL. 

Ségolène Frère is al lang actief in de wereld van mode en luxe. Ze zit in de raad van bestuur van de familieholding Arnault, die LVMH controleert.

Pierre Van Der Mersch

Leeftijd: 88 jaar
Vermogen: 2,2 miljard dollar
Bron: investeringen 

Pierre Van Der Mersch, vaak de Belgische Warren Buffett genoemd, is een zakenman die voornamelijk investeert in risicokapitaal en privé-activa via zijn investeringsmaatschappij Brederode. Aanvankelijk kocht Van Der Mersch L’Auxiliaire des Mines, een voormalige kolenholding, in 1970.

Hij gebruikte deze vervolgens als financiële hefboom om een zeer gediversifieerde portefeuille van aandelen, zowel genoteerd als niet-genoteerd, samen te stellen. Van Der Mersch heeft het talent om ondergewaardeerde bedrijven te identificeren wiens winst- en groeivooruitzichten veelbelovend zijn. Onder zijn beheer heeft Brederode geïnvesteerd in een verscheidenheid van sectoren, variërend van technologie tot energie, en gezondheidszorg, waardoor het bedrijf een indrukwekkende beurskapitalisatie van meer dan 2 miljard euro kon tonen in 2023. De investeringsstrategie van Van Der Mersch, gericht op diversificatie en de rigoureuze selectie van projecten met een hoog groeipotentieel, was de sleutel tot dit financiële succes. De dagelijkse leiding van Brederode werd in 2006 overgedragen aan zijn zoon Axel en zijn schoonzoon Luigi Santambrogio. Deze laatste is momenteel de enige algemeen directeur van de holding.

Fabien Pinckaers

Leeftijd: 45 jaar
Vermogen: 2 miljard dollar
Bron: technologie – ICT 

Fabien Pinckaers wordt soms de Waalse Steve Jobs genoemd. Zoon van een antiquair, studeerde hij burgerlijk ingenieur en informatica aan de UCLouvain. Tijdens zijn studies richtte hij het bedrijf TinyERP op, dat later Odoo zou worden, een bedrijf dat open-source ERP’s creëert, voornamelijk voor KMO’s. 

In 2021 werd Odoo het eerste Waalse bedrijf in de geschiedenis dat de status van eenhoorn bereikte, dat wil zeggen een bedrijf gewaardeerd op meer dan 1 miljard euro. Odoo is onder controle van Pinckaers uitgegroeid tot een van de grootste commerciële applicatiebedrijven ter wereld en telt inmiddels meer dan 11 miljoen klanten. 

In 2021 werd hij uitgeroepen tot persoonlijkheid van het jaar in het ICT-domein door het tijdschrift Data News, een jaar nadat het tijdschrift Trends-Tendances hem de titel van Manager van het jaar had toegekend. Vandaag de dag controleert Fabien Pinckaers nog steeds 55% van het bedrijf, wat hem een plaats in deze ranglijst oplevert.

Illustraties: Mathilde Manka

Latest article