Na de smartwatches, die langzaam hun weg vonden naar onze polsen, proberen nu ook de smart rings hun plaats in ons dagelijks leven te veroveren. Een wereldwijde markt die in 2022 werd geschat op 125 miljoen dollar en die tegen het einde van 2030 naar verwachting 747 miljoen zal bereiken. Dit alles met een jaarlijkse gemiddelde groei van 25% per jaar.
Dit geeft aan dat er een kans is om te grijpen. En dat moet waarschijnlijk ook de Zuid-Koreaanse gigant Samsung hebben gedacht toen het zijn Galaxy Ring ontwikkelde, die vorig zomer werd onthuld. Voor de lieve som van 449 euro (!) kunt u deze ring, die 2,3 tot 3 gram weegt en is uitgerust met slimme sensoren om onder andere de hartslag, bloedzuurstofniveaus, slaapkwaliteit en stressniveau te meten, bemachtigen. Dit alles met een titanium ring die waterbestendig is en een batterijlevensduur tot zeven dagen heeft.
Volgens Samsung zou de markt in België tegen 2025 met 1,5 vermenigvuldigd moeten zijn. Maar het moet ook worden gezegd dat deze momenteel niet erg ontwikkeld is… Het is mogelijk om hier en daar al smart rings te vinden, maar veel zult u er niet zien als u naar Mediamarkt, Krëfel, Vandenborre of de Fnac gaat… Alleen de nieuwste Koreaanse modellen worden daar – soms – te koop aangeboden.
Niet de eersten
De technologiereus is niet de eerste die zich op deze markt begeeft, maar het is wel de eerste wereldwijde speler die dit doet. Vóór hem hebben anderen het geprobeerd: Ultrahuman met zijn Ring Air (379 euro), Circular met zijn Ring (294 euro), Omate met zijn Ice Ring (199 euro) en Oura, de huidige marktleider, met zijn Ring 3 (329 euro). En niet te vergeten het “kleine” Belgische bedrijf Ice Watch, dat sinds november vorig jaar de smart ring van Omate in Europa verdeelt.
Wat is het nut?
Waar dienen deze smart rings voor? Ze zijn meestal bedoeld om je gezondheid en fitheid te monitoren, maar ook om je telefoon te bedienen of te betalen met behulp van de NFC-chip (near field communication). Ze kunnen ook worden uitgerust met andere functies, zoals waarschuwingen om je te laten weten wanneer je een sms, e-mail, enz. hebt ontvangen.
Hun succes wordt verklaard door de ontwikkeling van het internet der dingen en clouddiensten. De informatie die door de ringen wordt verzameld, kan direct worden opgeslagen in online persoonlijke gegevensarchieven. Hierdoor kunnen gebruikers hun gegevens gemakkelijk verwerken en tegelijkertijd hun privacy beschermen. De wereldwijde markt voor smart rings zal naar verwachting groeien naarmate het gebruik en de beschikbaarheid ervan toenemen.