Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

De grootste investeringsbedrijven ter wereld winnen terrein

en
Sergei Klebnikov

De particuliere markten bloeien dankzij de populariteit van alternatieven onder vermogende particuliere beleggers en de ‘hoger-voor-langer’ rentetarieven. De ooit gevreesde buyout firma’s zoals KKR, Apollo en Blackstone zijn tegenwoordig gemeengoed nu ze hoger klimmen op de Forbes Global 2000 lijst.

Dit zijn bloeiende tijden voor ’s werelds grootste buyout bedrijven en vermogensbeheerders. Nu de Federal Reserve aangeeft dat het wel eens langer zou kunnen duren om de rente te verlagen dan eerder werd voorspeld, blijven beleggers investeren in particuliere beleggingen, waarbij ze liquiditeit inruilen voor potentieel hogere rendementen. De traditionele private equity sector blijft sterk, maar is veel verder geëvolueerd dan het oorspronkelijke leveraged buyout model van de jaren 1980 en 1990. Tegenwoordig spreken we van alternatieven. Tegenwoordig gaat het om alternatieven, waarbij bedrijven doelbedrijven kopen en bouwen in sectoren als logistiek, infrastructuur en gezondheidszorg. Retailvriendelijke fondsen met vaak open looptijden hebben alternatieve beleggingen toegankelijker gemaakt voor een bredere markt en de wereldwijde kansen zijn enorm.

Naast private equity is vastgoed ook een enorme business voor veel van deze bedrijven. De portefeuille van Blackstone van 337 miljard dollar in commercieel vastgoed is ongeëvenaard en omvat 12.000 eigendommen die samen goed zijn voor 1,1 miljard vierkante meter wereldwijd. Privékrediet is ook een bloeiende business geworden voor deze gigantische investeringsbedrijven, waaronder specialist Ares Management, wat voor een groot deel te danken is aan de hogere rentetarieven.

Volgens Greggory Warren, senior aandelenanalist bij Morningstar, ligt de fondsenwerving voor privékapitaal op schema om vorig jaar te overtreffen en alternatieve vermogensbeheerders zitten nog steeds op aanzienlijke hoeveelheden droog kruit. “Beleggers [negeren] soms de historische outperformance van alternatieve beleggingsfondsen ten opzichte van traditionele beleggingsfondsen en ETF’s” zegt hij.

Verschillende van de grootste alternatieve beleggingsbeheerders, waaronder Apollo, KKR en Blackstone, hebben sinds 2023 grote winsten geboekt op de ranglijst en in totaal hebben al meer dan een dozijn bedrijven dit jaar de Forbes Global 2000 gehaald, die de 2.000 grootste openbare bedrijven ter wereld rangschikt. Tien jaar geleden stonden er slechts twee van zulke bedrijven op de Forbes Global 2000, die een samengestelde score gebruikt die rekening houdt met inkomsten, winst, activa en marktwaarde.

“We denken dat meer equitybeleggers alternatieve fondsen als een betrouwbare, niet-gecorreleerde investering zien in vergelijking met passieve indexen of actieve beleggingsfondsen, vooral nu de wereldwijde publieke aandelen krimpen” zegt Kenneth Leon, directeur equity research bij CFRA. “We denken dat de allocatie voor alternatieve fondsen in private equity kan groeien van minder dan 5% naar misschien 10% omdat dit een onaangeboorde markt is.”

Het in New York gevestigde Apollo Global Management nam dit jaar de toppositie in en steeg 650 plaatsen op de algemene ranglijst naar nummer 127. Apollo werd in 1990 opgericht door de miljardairs Marc Rowan, Leon Black, Josh Harris en Tony Ressler en ging in 2011 naar de beurs. Het vermogensbeheerbedrijf heeft een sterk jaar achter de rug met $34,7 miljard aan inkomsten in de afgelopen 12 maanden – de op één na hoogste in de groep. In de afgelopen 12 maanden lanceerde het bedrijf zijn tiende private equity-fonds (dat ongeveer $ 20 miljard opbracht) en sloot het verschillende grote deals, waaronder de overname van $ 623 miljoen van de Londense Wagamama-eigenaar The Restaurant Group. Apollo boekte ook de op één na hoogste winst ($5,4 miljard) en heeft één van de hoogste marktwaarden ($89,5 miljard). Het aandeel is sinds een jaar geleden met 66% gestegen, vergeleken met een stijging van 27% voor de benchmark S&P 500 index.

Het bedrijf wordt op de voet gevolgd door de wereldwijde investeringsfirma KKR, die dit jaar bijna 700 plaatsen steeg naar nummer 175. Met de op twee na hoogste marktwaarde van deze groep ($92,8 miljard) boekte KKR de afgelopen 12 maanden $22,7 miljard aan inkomsten en bijna $4,1 miljard aan winst. Analisten op Wall Street zijn overweldigend positief over de aandelen van KKR, die het afgelopen jaar met 99% zijn gestegen en veel beter presteerden dan sectorgenoten. De activa en provisie-inkomsten van het bedrijf zijn de afgelopen maanden snel blijven groeien, terwijl KKR slimme deals is blijven sluiten, zoals de overname van de resterende 37% van levensverzekeraar Global Atlantic (het bedrijf kocht aanvankelijk een belang van 61,5% in oktober 2020) aan het begin van dit jaar.

De grootste vermogensbeheerder ter wereld, BlackRock, staat op nummer 209 in de lijst van dit jaar, slechts zes plaatsen hoger dan vorig jaar. De huidige Chairman en CEO Larry Fink richtte BlackRock in 1988 met zeven andere partners op, oorspronkelijk als onderdeel van The Blackstone Group, maar het bedrijf werd in 1994 verzelfstandigd en ging vijf jaar later naar de beurs. Met $5,9 miljard had het bedrijf de hoogste winst van alle beleggingsbeheerders in deze groep, terwijl BlackRock ook de op één na hoogste marktwaarde heeft: $120,7 miljard. In januari gaf BlackRock $12,5 miljard uit om Global Infrastructure Partners over te nemen, de grootste onafhankelijke infrastructuurbeheerder. BlackRock boekt sinds vorig jaar constant sterke kwartaalresultaten, maar de aandelen bleven achter bij de markt met een winst van slechts 15% in de afgelopen 12 maanden. Samen met Citadel Securities en ruim twee dozijn andere investeerders steunt BlackRock de oprichting van een nieuwe Texas Stock Exchange met als doel de New York Stock Exchange en Nasdaq te evenaren.

De vierde plaats op de 2024-lijst – en de hoogst genoteerde alternatieve beleggingsonderneming van vorig jaar – is Brookfield Corporation, die 63 plaatsen zakte naar 213. Brookfield Corporation, met het hoofdkantoor in Toronto, had van alle alternatieve beleggingsondernemingen met $101,9 miljard de hoogste omzet over 12 maanden. Brookfield is een wereldwijde infrastructuurspecialist en de grootste particuliere investeerder in schone energie. Het bedrijf heeft geprofiteerd van de stijgende vraag naar wind- en zonne-energie door miljarden dollars op te halen voor zijn nieuwste privéfondsen die zich richten op zaken als energietransitie. De aandelen zijn het afgelopen jaar met 32% gestegen, iets meer dan de benchmarkindex in die periode.

In de top vijf van grootste alternatieve investeringsbeheerders op de Global 2000 staat Blackstone op nummer 495, een stijging van 153 plaatsen. Het is nu ’s werelds grootste participatiemaatschappij. Het werd in 1985 opgericht door de miljardairs Peter Peterson (overleden in 2018) en Stephen Schwarzman, die de huidige CEO en Chairman is. Blackstone heeft een topjaar achter de rug. Na het overschrijden van $ 1 biljoen aan beheerd vermogen afgelopen juli, werd het in september de eerste alternatieve beleggingsbeheerder waarvan de aandelen aan de S&P 500 werden toegevoegd. Van de bedrijven in de Forbes Global 2000 heeft Blackstone met $151,9 miljard de hoogste marktwaarde.

Een ander opmerkelijk bedrijf is Ares Management, dat in 1997 door Antony Ressler en Michael Arougheti werd opgericht. De private equityfirma steeg dit jaar 370 plaatsen in de ranglijst van Global 2000 en staat nu op nummer 1.342. Net als veel van zijn collega’s heeft het aanzienlijk geprofiteerd van de hausse in onderhandse leningen, die goed zijn voor het grootste deel van de meer dan 400 miljard dollar aan vermogen onder beheer. Aandelen van de alternatieve vermogensbeheerder zijn de afgelopen 12 maanden met 53% gestegen.

De Carlyle Group is sinds vorig jaar 216 plaatsen gedaald op de ranglijst en staat nu op nummer 1.756. Hoewel de aandelen ten opzichte van 12 maanden geleden met 41% zijn gestegen, had het bedrijf de laagste winst van alle alternatieve investeringsbeheerders in deze groep, met een verlies van ongeveer $ 643 miljoen. Het leiderschap is een groot probleem voor de Carlysle Group. De oorspronkelijke miljardairs David Rubenstein, Daniel D’Aniello en William Conway gaven het stokje in 2018 door aan de voormalige Co-Chief Executives Kewsong Lee en Glen Youngkin. Youngkin, nu gouverneur van Virginia, verliet Carlyle in 2020. Kewsong Lee nam in augustus 2022 ontslag na een contractgeschil. De laatste CEO van Carlyle, Harvey Schwartz, is op zoek naar manieren om de kosten te verlagen en de glansloze fondsenwerving om te buigen.

Latest article