De Belgische pionier in digitale bedrijfskantines, Foodiz, opent een nieuw hoofdstuk met Coofiz, een fysieke aanbieding van premium koffiebars op kantoor. Een strategische evolutie die een weerspiegeling is van een werkomgeving in verandering, waar sociale interactie op kantoor zowel een prestatie- als loyaliteitsfactor wordt.
Van volledig digitaal naar hybride: een strategische verbreding
Gelanceerd in 2020, heeft Foodiz zich gevestigd als een innovatieve speler in de bedrijfsrestaurants in België. Door de traditionele kantine opnieuw uit te vinden met een volledig digitaal model, gebaseerd op gecentraliseerde keukens en gesynchroniseerde maaltijdbezorging, heeft de startup kunnen profiteren van de veranderingen veroorzaakt door thuiswerken.

Maar in 2025 trekt Coofiz de aandacht. Dit concept van een premium coffee bar, fysiek geïntegreerd in kantooromgevingen, markeert een onverwachte uitbreiding van de oorspronkelijke strategie. Een schijnbare tegenstelling? Niet voor Thibault Vanhaelen, medeoprichter: “We zijn niet van mening veranderd, ondanks wat Coofiz zou kunnen laten vermoeden. […] Dit is geen terugkeer naar de oude vertrouwde bedrijfskantine.”
Coofiz: een barista-ervaring in het hart van kantoren
Bedacht als een gezelligheidsoase, benut Coofiz de aantrekkingskracht van kwaliteitskoffie om informele interacties tussen collega’s te bevorderen. Het concept rust op een logica van operationele beweeglijkheid. De klantbedrijf stelt een interne ruimte ter beschikking, die Coofiz naar zijn eigen beeld transformeert om een unieke ambiance te creëren, bevorderlijk voor tijdelijk ontsnappen en spontane gesprekken. Deze herpositionering geeft medewerkers het gevoel dat ze hun kantoor verlaten om elders een pauzemoment te delen.

De infrastructuur, geleverd door het bedrijf zelf, blijft op hun kosten. Coofiz, aan de andere kant, neemt de exploitatie van de plek over, met hun producten en personeel, zonder vaste kosten of huur te betalen. Deze aanpak verlaagt de toetredingsdrempels terwijl een hoog kwaliteitsniveau wordt gehandhaafd. Het rust ook op een risicodeling, die Thibault Vanhaelen als een troef in hun commercieel voorstel benadrukt. “Op commercieel vlak delen we de risico’s met onze klant. Het is een aanpak die aanspreekt”, merkt hij op.
Om de productexpertise te versterken, heeft Foodiz zich aangesloten bij Nicolas Dumont, oprichter van Cali, een gerenommeerde coffee shop in Waterloo. “Nicolas komt niet alleen met de reputatie van Cali, maar ook met zijn ervaring met producten (voor Coofiz gebruiken we een koffie die aan onze eigen specificaties voldoet) en personeelsbeheer. Voor Coofiz werken we alleen met studenten die we de tijd nemen om op te leiden zodat ze aan onze standaarden voldoen. Aan onze kant komen we met de ervaring, structuur en het klantenbestand van Foodiz.” Het inschakelen van studenten integreert ook enige wendbaarheid in het model. Het personeel kan op maat worden ingezet, afhankelijk van de wekelijkse pieken in betrekkelijkheid door hybride werkritmes. Deze aanpassingscapaciteit versterkt de economische levensvatbaarheid van Coofiz, zonder afbreuk te doen aan de servicekwaliteit.
Een antwoord op de zoektocht naar sociale verbinding in bedrijven
Met de terugloop van volledig remote werk, zoeken bedrijven manieren om de verbinding en motivatie op kantoor opnieuw vorm te geven. Coofiz past perfect in deze dynamiek. “Thuiswerken heeft veel mensen de flexibiliteit geboden die ze misten. Dat is de reden waarom de werkplek moet evolueren, en Coofiz draagt bij aan deze transformatie.”

De koffie wordt hier een HR-instrument. Zowel toegankelijk, flexibel als betekenisvol, beantwoordt het aan een groeiende behoefte: samenkomen zonder de beperkingen van een zware kantine.
Het fysieke model herzien, niet afgeschaft
Tegen de achtergrond van gedeeltelijk lege kantoorgebouwen kan het inzetten op een fysiek model riskant lijken. Maar Coofiz richt zich specifieker op structuren met minstens 500 werknemers om een minimale opkomst te garanderen. En het model blijft aanpasbaar: de bemanning wordt naar de dagen aangepast, terwijl de kosten beheersbaar blijven.

“Dit hybride model heeft alle betekenis. Het bewijst dat mensen nog steeds behoefte hebben aan fysiek contact. Maar ik ben ervan overtuigd dat dit fysieke model opnieuw moet worden uitgevonden. Geen zware, starre structuren meer. Het is nu tijd voor wendbaarheid, adaptieve en kostenefficiënte concepten waarbij de kosten onder controle blijven. We kunnen het ons niet veroorloven om dezelfde risico’s te nemen: we moeten slimmer zijn dan voorheen om dezelfde kwaliteit te behouden en toch flexibeler te zijn.”
De lancering van Coofiz markeert niet een terugkeer naar het verleden, maar de bewuste aanpassing van een digitale speler aan de realiteiten op de grond. Foodiz blijft innoveren, dit keer door opnieuw te investeren in kantoren om hun nieuwe missie beter te dienen: het creëren van leefomgevingen, zelfs in een post-kantine wereld.