Op 22 november werd Casimir Morobé samen met 29 andere jongeren geselecteerd voor de eerste Belgische 30 Under 30 lijst. Vandaag blikt Casimir voor Forbes terug op zijn parcours, en op wat de toekomst brengt.
Casimir Morobé is oprichter & CEO van Toqua, een Gentse AI start-up die de decarbonisatie van de scheepvaart versnelt. Toqua ontsprong in 2020 uit Casimir’s interesses in klimaat, machine learning, en het maritieme, na het schrijven van een masterthesis rond hoe AI de scheepvaart kan helpen decarboniseren. Toqua is wereldwijd actief en helpt de allergrootste spelers emissies te verminderen en kosten te drukken, door Toqua’s AI te implementeren doorheen hun software stack. Naast Toqua richtte Casimir ook Everest Analytics op, een non-profit organisatie die pro bono data-science consulting levert aan sociaal- en klimaatgerelateerde projecten.
Casimir, hoe is het idee voor Toqua ontstaan?
Het was vooral mijn masterthesis die het zaadje plantte voor Toqua. Tijdens mijn stage bij de CMB (Compagnie maritime belge) ontdekte ik het potentieel van AI voor scheepvaart en besloot ik de kans te grijpen. Toen ik jong was zat ik bij de zeescouts en had ik al een voorliefde voor het maritieme en zeilen, maar er is natuurlijk een groot verschil tussen een zeilboot van zes meter en een tanker van 300 meter. Ik wilde mijn thesis richten op machine learning, toegepast op iets praktisch en maatschappelijk relevant. Zo ben ik uiteindelijk bij CMB beland met een thesis rond hoe machine learning emissies kon reduceren in de scheepvaart.
Kan je concreet uitleggen hoe de decarbonisatie via machine learning bij jullie werkt?
Absoluut. De industrie is momenteel aan het verschuiven van handmatige data-invoer naar automatische datacollectie via sensoren. Waar schepen vroeger slechts een paar handmatig geregistreerde datapunten per dag hadden, krijgen we nu miljoenen datapunten. De bestaande systemen zijn hier vaak niet op voorbereid, waardoor die data weinig wordt benut. Hier ligt onze kracht: AI kan uit deze overvloedige data leren hoe een schip zich gedraagt onder uiteenlopende omstandigheden en op basis daarvan optimaliseren we de prestaties. Bijvoorbeeld, door beter te begrijpen hoe een schip zich gedraagt bij verschillende snelheden en weersomstandigheden, kunnen we de meest brandstofefficiënte route van A naar B bepalen. Dit betekent dat een schip bijvoorbeeld nog steeds op hetzelfde tijdstip aankomt, maar minder brandstof verbruikt door rekening te houden met factoren zoals getijden, golven, en wind.Daarnaast helpt onze technologie bij het detecteren van prestatieafwijkingen die kunnen wijzen op onderhoudsbehoeften, waardoor inefficiënties worden opgelost. We hebben al met veel klanten succes geboekt, zowel in België als internationaal.
Wat zijn de grootste uitdagingen waarmee Toqua geconfronteerd wordt?
Een uitdaging binnen de scheepvaart is het belangenconflict tussen scheepseigenaren en charteraars. Net zoals met een appartementseigenaar die geen baat ziet in het investeren in isolatie omdat het toch de huurder is die de verwarmingskosten betaalt, hebben scheepseigenaren weinig stimulans om in groene technologie te investeren als de brandstofkosten door de charteraar worden gedragen. Onze technologie wil deze belangen op één lijn brengen door transparantie te bieden en prestatie-gedreven rates mogelijk te maken. Dit kan leiden tot gezamenlijke investeringen in efficiënte technologie, met gedeelde besparingen als resultaat.
Ons doel is niet alleen om schepen efficiënter te maken, maar ook om systemische veranderingen in de industrie teweeg te brengen, zodat dekarbonisatie winstgevend wordt voor zowel eigenaars als charteraars. Zo kan de transitie binnen de scheepvaart worden versneld en aanzienlijk meer impact hebben. Het unieke aan Toqua is dat ecologische en economische belangen op één lijn liggen. Dit is zeldzaam, want helaas staan ze vaak tegenover elkaar.
Heb je tips voor jongeren die willen ondernemen?
Begin eraan! Zelfs het kleinste initiatief is goed. Je doet waardevolle ervaring op en leert van elke onderneming. Hoe vroeger je start, hoe makkelijker, want naarmate je ouder wordt, nemen je verantwoordelijkheden toe, wat de drempel verhoogt om iets te proberen.
Hoe zie je de toekomst van Toqua?
Onze ambitie is om onze technologie zo snel mogelijk op 10.000 schepen te implementeren. Dit zou niet alleen rechtreeks gigantische efficiëntiewinsten opleveren, maar ook een systeemverandering teweeg brengen in de industrie waar economische en ecologische belangen op één lijn liggen, wat de decarbonizatie van de scheepvaart voor de komende decennia enorm zal versnellen.