Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Cartier in Brussel, de renaissance van luxe

Terwijl de herfst Brussel met zijn gouden tinten siert, straalt het pand op 54 Boulevard de Waterloo meer dan ooit tevoren. Na een spectaculaire renovatie opent Cartier vandaag haar nieuwe vitrine, een lofzang op luxe en elegantie, die zowel uitzonderlijk vakmanschap als duurzame betrokkenheid viert. En een liefdesverhaal dat al meer dan een eeuw duurt…

Het Huis Cartier betrad België in 1912 langs koninklijke wegen met een bestelling van Koningin Elisabeth, en haar beroemde diadeem gedragen als hoofdband, in de stijl van de “Roaring Twenties”. In 1919 bekrachtigde Albert I deze bijzondere band door Cartier op te nemen in de exclusieve kring van de hofleveranciers. Sindsdien delen Cartier en België een geschiedenis doordrenkt van vrijheid en moderniteit. “België, met zijn culturele rijkdom, is altijd een bron van inspiratie geweest voor het Huis”, benadrukt Valérie Ahner-Boudier, Managing Director Cartier Benelux & Nordics. Het begin van een nieuw hoofdstuk?

Een tuin der wonderen

Vijftig jaar na de opening van haar eerste boetiek in Brussel, wordt de 54 Boulevard de Waterloo heruitgevonden als een “Jardin des Métiers d’Art”. Dankzij het talent van architecten Virginie Friedmann en Delphine Versace gaat deze ruimte verder dan verkoop, en wordt een plek van contemplatie waar natuur en vakmanschap in dialoog treden.

Geïnspireerd door de Koninklijke Serres van Laken, laat een glazen overkapping natuurlijk licht binnen, waardoor de juwelencreaties van Cartier worden verfraaid. In het hart van deze scenografie komt een panter van papier-maché, een creatie van Atelier Blundell & Therrien, tot leven in een plantaardige omgeving. Van vloer tot plafond vertelt elke vierkante centimeter het verhaal van een Huis waar vakmanschap koning is. “Natuur was het leidmotief van deze boetiek”, verklaren de ontwerpers.

Transparante vitrines tonen iconische creaties als kunstwerken. Van legendarische horloges tot Panthère ringen, wordt elk stuk gesublimeerd in een verfijnde omgeving. Het op maat gemaakte meubilair, met zijn sobere lijnen en natuurlijke tinten, verdwijnt naar de achtergrond om de juwelen te laten schitteren. In het midden voegt een kroonluchter, geïnspireerd op de Tutti Frutti-armband uit 1925, een betoverend accent toe aan deze zintuiglijke omgeving.

© Clement Vayssieres – Victor et Simon

Verantwoorde luxe

Cartier sublimeert echter niet gewoonweg het unieke en delicate werk van zijn ambachtslieden. Het huis zet zich ook in voor een ecologisch verantwoorde aanpak. De gebruikte materialen, zoals gecertificeerd duurzaam hout, gerecyclede bakstenen voor het terras en tapijten gemaakt van Econyl (een materiaal gemaakt van afval), weerspiegelen deze toewijding, die nu is verankerd in het DNA. Dankzij deze aanpak ontving de winkel het prestigieuze LEED Platinum certificaat voor groene gebouwen. Luxe die schoonheid en verantwoordelijkheid combineert en voldoet aan de groeiende verwachtingen van een steeds milieubewustere klantenkring.

Een toonbeeld van moderniteit

Door terug te keren naar deze plek en tegelijkertijd trouw te blijven aan zijn wortels, blijft het merk floreren in een steeds veranderende markt. Klantervaring en exclusiviteit zijn essentieel geworden en Cartier bewijst dat het mogelijk is om erfgoed te bieden en tegelijkertijd resoluut naar de toekomst te kijken.

De renaissance van Cartier in Brussel gaat veel verder dan een architecturaal project met een prachtig decor: het is een subtiele alliantie tussen vakmanschap en duurzaam engagement, een opnieuw uitgevonden ruimte waar traditie en innovatie elkaar in harmonie ontmoeten. Een model dat andere internationale markten zou kunnen inspireren.

Als een uitnodiging tot verwondering brengt dit verfijnde heiligdom elegantie, expertise en ecologisch bewustzijn samen. Een eerbetoon aan de kunst van Cartier, dat al meer dan een eeuw voortdurend luxe opnieuw uitvindt met tijdloze moderniteit.

Cartier, 54 Waterloolaan, 1000 Brussel

Latest article