Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Beurzen schieten omhoog na 90-daagse tariefpauze van Trump

Aandelen herleefden woensdagmiddag nadat president Donald Trump een uitstel van 90 dagen aankondigde voor zijn meest significante tarieven, slechts enkele uren nadat de heffingen van kracht waren geworden, wat leidde tot uitgebreide schade op de financiële markten.

Belangrijkste feiten

  • De S&P 500, die 500 van de grootste Amerikaanse openbare bedrijven volgt, sprong bijna 10% op de dag, terwijl de op technologie gerichte Nasdaq 12% steeg en de blue chip Dow Jones Industrial Average met 8% omhoog schoot, of ongeveer 3.000 punten.
  • Woensdag was een historisch goede dag voor aandelen, aangezien het de beste procentuele winst markeerde voor de Dow sinds 24 maart 2020, voor de S&P sinds 28 oktober 2008 en voor de Nasdaq sinds 3 januari 2001, volgens gegevens van FactSet.
  • Het was verreweg de grootste puntenwinst voor alle drie de indexen in hun meer dan vijftigjarige geschiedenis.
  • Trump zei woensdagmiddag dat hij een pauze van 90 dagen had ondertekend voor het implementeren van de meer dan 10% tarieven op meer dan 75 landen, waardoor aandelen die zwaar getroffen waren door dit handelsbeleid de lucht in schoten.
  • “BLIJF RUSTIG! Alles komt goed,” postte Trump op zijn Truth Social-site kort na het openen van de markt, eraan toevoegend “DIT IS EEN GEWELDIGE TIJD OM TE KOPEN!”
  • Trump toonde aanvankelijk geen tekenen dat hij van koers zou veranderen met betrekking tot de tarieven, en moedigde bedrijven aan om alle activiteiten gewoon naar de VS te verplaatsen, terwijl China verder in zijn verzet tegen Trump’s meer dan 100% tarieven op Chinese importen vastberaden bleef en een heffing van 84% op Amerikaanse goederen naar het Aziatische land legde.

Welke aandelen stegen het meest bij de tariefpauze-heropleving?

Bijna elk aandeel steeg door de tariefverlaging, aangezien 484 van de 500 leden van de S&P groen kleurden, volgens FactSet-gegevens. Bedrijven die als het meest kwetsbaar worden beschouwd tijdens een recessie profiteerden het meest, aangezien de sectoren informatietechnologie en consumentengoederen van de S&P met respectievelijk 11% en 12% stegen. De meest opvallende stijgers waren techgiganten, aangezien de aandelen van Amazon, Apple, Nvidia, Meta en Tesla allemaal meer dan 10% winst boekten op woensdag. Delta Airlines, Expedia en United Airlines behoorden tot de top 30 grootste stijgers bij de heropleving, aangezien de reisindustrie een stimulans kreeg.

Tegengeluid

Tarieven hebben nog steeds verwoesting aangericht op aandelenwaarderingen. De Dow is 10% gedaald, of meer dan 4.000 punten, vanaf zijn piek in december, de Nasdaq heeft 15% verloren vanaf zijn piek in december en de S&P is 11% gedaald vanaf zijn piek in februari.

Belangrijke criticus

“De tariefwolken trokken vandaag voor het eerst open, maar het is te vroeg om te weten hoe zonnig de luchten morgen zullen zijn—of over 90 dagen,” schreef Daniel Skelly, hoofd marktonderzoek en strategie van Morgan Stanley Wealth Management, in een e-mailcommentaar.

Wat gebeurt er op de obligatiemarkt?

Na onmiddellijk na de aankondiging van Trump vorige week te zijn versterkt, omdat investeerders aandelen verruilden voor veiliger geachte activa, deden Amerikaanse staatsobligaties mee aan de verkoopgolf. De rendementen voor de benchmark 10-jaars Amerikaanse Treasury note schoten 40 basispunten omhoog van maandag tot woensdagmiddag, op 4,4%, waarmee de aanvankelijk lagere rendementen, gevierd als een teken van goedkopere financieringskosten, werden omgekeerd. Het was een “perfecte storm van slecht nieuws” voor Amerikaanse obligaties, merkte Lawrence Gillum op, hoofdstrateeg vastrentende waarden van LPL Financial. “Pierende inflatie, een geduldige Fed, mogelijke buitenlandse kopersboycots, hefboomvermindering van hedgefondsen, herschikken uit obligaties naar contant geld en een liquide Treasury-markt zijn allemaal redenen waarom Treasury-rendementen blijven stijgen,” legde Gillum uit. Hogere rendementen betekenen minder waardevolle obligaties, aangezien vastrentende investeerders hogere jaarlijkse uitbetalingen eisen om federale staatsobligaties vast te houden. Rendementen veranderden weinig tijdens de aandelenrally.

JPMorgan-baas Jamie Dimon waarschuwde voor recessie

Een recessie is de meest waarschijnlijke uitkomst voor de VS, zei Jamie Dimon, CEO van JPMorgan Chase, in een interview met Fox Business op woensdag. “Markten hebben niet altijd gelijk, maar soms hebben ze gelijk,” merkte Dimon op over de pijn die de laatste dagen over activaklassen te zien was. “En ik denk dat ze deze keer gelijk hebben omdat ze onzekerheid op macro-niveau, onzekerheid op micro-niveau en op bedrijfsniveau zelf, en hoe dat het consumentensentiment beïnvloedt, prijzen,” vervolgde Dimon. In dat interview moedigde Dimon de Trump-administratie aan om de handel met bondgenoten in Europa en Azië te versterken: “Ik denk dat het doel van deze handelsdingen moet zijn om Europa en onze handelspartners, Japan, Korea, de Filipijnen, sterker te maken, niet zwakker. Breng ze dichterbij.”

Dit artikel is geschreven door Derek Saul en vertaald door Forbes.be

Latest article