Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Belgische projectontwikkelaars zetten hun zinnen op Cadzand

De Belgische ontwikkelaar ION lanceert en commercialiseert in Cadzand, een Nederlandse badplaats vlakbij het Zwin, een woonproject dat in België ondenkbaar zou zijn.

In Cadzand wordt 16 hectare landbouwgrond vlakbij de kust omgevormd tot natuurgebied, waaronder tien woonpercelen. Het land in kwestie, dat lange tijd intensief werd bebouwd, zal worden hersteld en opnieuw worden verbonden met de aangrenzende Zeeuwse kustflora en -fauna.

Door het gebied te herstellen tot een natuurlijk landschap moet het uiteindelijk mogelijk zijn om een rijke biodiversiteit van slikken, schorren, duinen en veengebieden te creëren met een mix van inheemse wilde diersoorten. In het centrum van het project is een uitgestrekt waterpartij al heringericht (zie foto) en het zal lokale wilde dieren aantrekken.

Catsand Island: landbouwgrond hersteld, herontwikkeld en opnieuw verbonden met het natuurlijke kustweefsel
Catsand Island: landbouwgrond hersteld, herontwikkeld en opnieuw verbonden met het natuurlijke kustweefsel – ION Real Estate

Er zijn duidelijke afspraken gemaakt tussen de regionale overheid en particuliere ontwikkelaars over hoe het hele gebied zal worden ingepast in de bestaande natuurlijke omgeving. Op de lange termijn wil de gemeente de toekomstige woonwijk verbinden met de Zwarte Polder, het aangrenzende natuurgebied dat op slechts 200 meter van de locatie ligt. “Met dit unieke project bewijst Nederland dat ecologie en economie nog steeds hand in hand kunnen gaan. Het is niet langer mogelijk om een project als dit in België te bouwen”, benadrukt Davy Demuynck, CEO van de Belgische vastgoedontwikkelingsmaatschappij ION (Waregem) en een belangrijke speler in het ‘Catsand-Island’”.

Privé maar vrij toegankelijk

De transformatie van landbouwgrond in natuurgebied gaat gepaard met een vergunning voor 10 bouwkavels (van 8.894 m² tot 26.955 m²) en evenveel woningen geïntegreerd in het bestaande landschap, vlakbij Cadzand Bad, de nieuwe jachthaven en de toekomstige golfbaan.

“De huizen worden niet simpelweg omringd door een groene bufferzone, maar komen echt midden in de natuur te liggen en zijn alleen toegankelijk via twee bruggetjes, een verharde weg en een rijbaan van schelpenzand. Het hele gebied blijft privé en wordt beheerd door de eigenaren, maar is vrij toegankelijk. Als er omheiningen op het terrein worden geplaatst, zullen die alleen bedoeld zijn om de schapen of hooglandrunderen die op het land grazen binnen de perken te houden. Er zal een vereniging worden opgericht om het gebied vakkundig te beheren en zo de biodiversiteit te maximaliseren,” verklaart Davy Demuynck, onder de indruk van de samenhang van dit voorbeeldige project.

Zeelandse invloeden

De bouwplannen voor de 10 woningen zijn al goedgekeurd. Elke woning bestaat uit een hoofdwoning, minimaal één bijgebouw en een binnen- of buitenzwembad. Om de integratie van de gebouwen te vergemakkelijken heeft Mark Wouters (Mark Architecten) gekozen voor eenvoudige, tijdloze architectuur met één verdieping en Zeeuwse invloeden. De woonoppervlaktes van de woningen variëren van 466 m² tot 1.017 m². ION biedt de kavels te koop aan, maar laat het aan geïnteresseerde klanten over om hun eigen aannemer te kiezen.

© ION – Mark Architecten
© ION – Mark Architecten

“In Nederland zijn de toegestane volumes nu tot 2,5 keer hoger dan in België”, legt Mark Wouters uit, die zich richt op zorgvuldig uitgekozen kopers die bereid zijn de prijs te betalen voor exclusieve woningen op een paar kilometer van Knokke-Heist in een verder bucolische omgeving.

De verkoop van de percelen ging afgelopen weekend van start tijdens een exclusief en discreet evenement. Voor de gelegenheid werkte ION samen met twee lokale makelaars: Cambier De Nil (Knokke-Heist) en Verhage Lemahieu (Cadzand).

Vergunning levenslang geldig

In tegenstelling tot de Belgische regelgeving is er geen tijdslimiet voor de koper om de verleende vergunning uit te voeren en is er geen verplichting om ter plaatse een hoofdverblijfplaats te vestigen, wat vaak niet het geval is. De eigenaar kan er dus voor kiezen om de natuur meer tijd te geven om het terrein te ontginnen of om de vergunde grond te kopen als investering. Aan de andere kant worden alle nutsvoorzieningen geïnstalleerd en zijn de percelen klaar voor bebouwing. Het hele terrein blijft vrij van gas en fossiele brandstoffen: alle gebouwen worden verwarmd en gekoeld door geothermische energie (warmtepompen).

Tweede project in Nederland

Catsand Island is het tweede project van de Belgische ontwikkelaar in Nederland. Samen met investeerder en vastgoedontwikkelaar Green Real Estate, de vastgoedpoot van de familie Zeeman, heeft ION de aanbesteding gewonnen voor de duurzame transformatie van het voormalige Calvijn College in Amsterdam. De Belgisch-Nederlandse vereniging ontwikkelt er momenteel een groot gemengd project, ‘The Hive’ genaamd, dat 183 betaalbare appartementen, een gezondheidscentrum, een gemeenschapscentrum en een kunstenaarsresidentie omvat.

Latest article