Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Beleggingen : Écht onpartijdige keuzes en adviezen

Er worden geregeld vraagtekens geplaatst bij de onpartijdigheid van privébanken in de keuze van de beleggingen die ze hun klanten aanbieden. Bij ING Private Banking moeten klanten zich geen zorgen maken. We leggen u uit waarom.

 “Onze aanpak is vergelijkbaar met die van een sterrenchef die de wereld rondreist, op zoek naar de best mogelijke ingrediënten voor een menu dat afgestemd is op de specifieke wensen van zijn klanten. Onze private bankers gaan even vakkundig en onafhankelijk te werk om portefeuilles samen te stellen voor onze klanten.” Zo vat Jan Van Sande, Head of ING Private Banking & Wealth Management, de beleggingsfilosofie van de bank samen.

 Iedereen die het beheer van zijn vermogen aan een financiële instelling toevertrouwt, hoopt toegang te krijgen tot beleggingsoplossingen die het beste rendement bieden zonder al te veel risico te lopen. Maar hoe weet u zeker dat de voorgestelde formule echt is afgestemd op uw behoeften en verwachtingen? Veel privébanken hebben namelijk de neiging alleen hun eigen fondsen aan te bevelen. Dat geldt niet voor ING Private Banking. “Wij zijn van mening dat het onmogelijk is om in elke categorie van activa de beste te zijn. Daarom werken we samen met vermogensbeheerders van over de hele wereld. Zo zijn we volledig onpartijdig in onze beleggingskeuzes. We zijn de eerste bank in België die zo te werk gaat en we doen dit al jaren met veel succes”, benadrukt Jan Van Sande. 

Een aanbod dat aansluit bij de wensen van de klant

Bij ING Private Banking hebben klanten de keuze uit 3 beleggingsbenaderingen. De eerste optie is om het vermogensbeheer volledig toe te vertrouwen aan de bank. Dit zogenaamde gecentraliseerde beheer omvat 2 soorten oplossingen: Kronos en Anthea (voor vermogens vanaf 250.000 euro). “Ze zijn het resultaat van de beleggingsstrategie van ING en combineren de beste fondsen van de beste vermogensbeheerders volgens de selectie van ons gespecialiseerde internationale team”, vertelt Jan Van Sande. “Kronos is een ‘verantwoorde’ oplossing op onze duurzaamheidsschaal en Anthea is de ‘duurzame’ variant daarvan. Deze 2 oplossingen zijn beschikbaar in verschillende vormen om ze volledig te doen aansluiten bij de wensen van onze klanten, afhankelijk van hun risicobereidheid.” 

De tweede optie is gepersonaliseerd beheer, dat de vorm kan aannemen van een mandaat voor discretionair beheer (vanaf 1 miljoen euro) of adviesbeheer (vanaf 2,5 miljoen euro). “In het eerste geval delegeren klanten de verantwoordelijkheid voor hun beleggingen aan hun private banker en portefeuillebeheerder. Die laatste neemt dan de beslissing om financiële instrumenten te kopen en te verkopen op basis van het risicoprofiel en de rendementsdoelstellingen van de klant”, legt Jan Van Sande uit. Bij adviesbeheer is de service 100% gepersonaliseerd: de klant is zelf bezig met de samenstelling en het beheer van zijn portefeuille, in samenspraak met zijn vermogensbeheerder. “Het is echt een partnerschap.”

Met gedegen advies van economen en analisten van ING   

Om de beste oplossingen aan te bieden, vertrouwt ING Private Banking op het Investment Office van de bank, dat bestaat uit zo’n 20 experts. “Onze strategie is gebaseerd op onderzoek van ons eigen economische bureau. Dat telt 4 economen die op hun beurt deel uitmaken van het internationale netwerk van ING”, aldus Jan Van Sande. “Onze economen analyseren de macro-economische context en de ontwikkelingen op de financiële markten. Aan de hand van die informatie bepalen onze beleggingsexperts de beleggingsstrategie van ING.”

Een uitgestrekt beleggingsuniversum 

“Ons beleggingsuniversum biedt de mogelijkheid om zeer degelijke, perfect gediversifieerde en performante portefeuilles samen te stellen”, licht Jan Van Sande toe. “Dat is echt ons DNA: portefeuilles opbouwen die stormen doorstaan en sterk presteren wanneer de wind meezit. Dit universum bestaat uit 120 actieve fondsen van 38 gerenommeerde fondsenhuizen, waaronder BlackRock, Schroders, Amundi Asset Management, Axa Investment Managers en Goldman Sachs, maar bijvoorbeeld ook kleine boetieks, zoals Eleva of Polar Investments, en 140 trackers van 13 fondsbeheerders (Ishares, HSBC, Vanguard, JP Morgan, Ossiam en WisdomTree). Verder omvat ons aanbod 350 aandelen en zo’n 330 obligaties.” 

Een meer verantwoorde en duurzame selectie

Voor de selectie voeren de experts van ING 2 soorten analyses uit. De ene is kwantitatief en gebaseerd op vrij klassieke risico-rendementscriteria. Voor de kwalitatieve analyse wordt dan weer samengezeten met de fondsbeheerder en volgt er een due diligence van de vermogensbeheerder en het fonds. “Nadat het fonds de selectiefase doorlopen heeft, wordt het van nabij opgevolgd. Als de omstandigheden veranderen (leden van het team die vertrekken, verandering van het beleggingsproces enz.), verdwijnt het fonds uit ons universum”, zo vertelt Jan Van Sande. Ook ethische overwegingen spelen een rol. “We spitsen ons beleggingsuniversum toe op een reeks ‘verantwoorde’ of zelfs ‘duurzame’ fondsen, en niet zozeer op traditionele fondsen, die nog maar een klein deel van onze selectie uitmaken.”

Naast deze interne analyses werkt het Investment Office ook nauw samen met Goldman Sachs Asset Management en in het bijzonder met hun team voor fondsenselectie. “Het is een heel vruchtbare samenwerking waardoor we gebruik kunnen maken van hun eigen advies, dat ze ook geven aan hun vermogende en institutionele klanten. Dat is uniek. Ik ken geen andere bank die een dergelijke samenwerking met een zeer hoge toegevoegde waarde heeft”, besluit Jan Van Sande.

ING Private Baking reist voor u de wereld rond op zoek naar de beste ingrediënten voor een onpartijdige beleggingsportefeuille op uw maat. Bij extra vragen over hun aanpak staan hun deskundige private bankers u graag te woord.

Dit artikel is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met ING Private Banking.

Lees ook :
Het jaar van de draak, de terugkeer
Waarom een testrit met de Volkswagen ID.7 Tourer een slimme investering is
De smart rings, een veelbelovende maar nog prille markt in België

Latest article