Apple staakt zijn jarenlange poging om een elektrische auto te bouwen, meldde Bloomberg dinsdag, en zet zijn werknemers over om zich te richten op de bloeiende sector van kunstmatige intelligentie.
- De bijna 2.000 Apple werknemers die belast zijn met de ontwikkeling van een elektrische auto – een geheim project dat soms Titan wordt genoemd – hebben dinsdag in een interne memo van Chief Operating Officer Jeff Williams en vicepresident technologie Kevin Lynch vernomen dat het project wordt stopgezet, zo meldde Bloomberg onder vermelding van ongenoemde bronnen.
- De beslissing om het project stop te zetten zal volgens Bloomberg leiden tot ontslagen, hoewel het niet duidelijk is hoeveel werknemers hierdoor getroffen zullen worden.
- Het nieuws over het uitstel komt slechts een maand nadat Apple de releasedatum van de auto met twee jaar had uitgesteld, van 2026 – een reeds uitgestelde datum – naar 2028.
- Apple heeft niet direct gereageerd op het verzoek van Forbes om commentaar.
Apple is naar verluidt al sinds 2014 bezig met de ontwikkeling van een eigen autonome elektrische auto, in een poging om de complexe en al concurrerende auto-industrie te betreden, hoewel de details van het project schaars zijn gebleven. In 2017 zei Tim Cook, CEO van Apple, dat hij autonoom rijden zag als “de moeder van alle (kunstmatige intelligentie) projecten”, maar hij ging niet in op de ontwikkeling van Apple zelf. Naar verluidt heeft het bedrijf ooit overwogen om een auto te bouwen zonder pedalen of stuur, maar Apple heeft zijn plannen teruggeschroefd en is vorige maand overgestapt van een “Level 4” autonoom aandrijfsysteem dat zichzelf in sommige gevallen kan besturen naar een Level 2+ dat rijstrookcentrering en adaptieve cruisecontrol mogelijk zou maken. Hoewel het Apple in een nieuwe categorie zou lanceren en het zou kunnen concurreren met andere bedrijven zoals Tesla en grote autofabrikanten, waren er berichten dat het project honderden miljoenen dollars per jaar zou kosten.
$100,000. Voor dat bedrag wilde Apple zijn elektrische auto verkopen, meldt Bloomberg, hoewel leidinggevenden zich naar verluidt zorgen maakten over de mogelijke winstmarges.