Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Ze dachten dat Anonymous verdwenen was… Elon Musk betaalt vandaag de volle prijs ervoor

In een onverwachte wending is de hackersgroep Anonymous begonnen met een directe aanval op Elon Musk, de baas van Tesla en SpaceX. Deze zet heeft de discussie over Musks invloed op allerlei gebieden flink weer aangewakkerd. Anonymous uit allerlei beschuldigingen – van machtsmisbruik tot het manipuleren van de cryptomarkt – waardoor er weer vragen rijzen over wat invloedrijke techfiguren nu eigenlijk wel of niet mogen doen (je snapt wel, het houdt de gemoederen bezig).

Manipulatie van de cryptovalutamarkt

Anonymous zegt dat Musk een giftige werking heeft op de cryptomarkt. Ze stellen dat zijn tweets zorgen voor flinke schommelingen in de prijzen van onder andere Tesla’s aandelenwaarde, Bitcoin, Dogecoin en Ethereum. Volgens hen behandelt Musk “de economie als een game op een mobiele telefoon” (oftewel hij speelt ermee alsof het niets is), waardoor kleine beleggers flink wat geld hebben ingeboet. Deze aantijgingen maken weer duidelijk dat men zich moet afvragen in hoeverre personen met een enorme online aanhang verantwoordelijk gehouden moeten worden voor zulke marktbewegingen.

Innovaties en arbeidsomstandigheden

De hackersgroep vindt ook dat Musk te veel eer opeist voor innovaties bij SpaceX en Tesla, terwijl die vooruitgang waarschijnlijk vooral te danken is aan de inzet van ingenieurs, wetenschappers en onderzoekers. Daarnaast gaan de arbeidsomstandigheden in Tesla-fabrieken flink onder de loep genomen worden: werknemers hebben het over hoge werkdruk, ondraaglijke druk en salarissen die allesbehalve in verhouding staan tot hun inzet (dat wil zeggen, men vindt dat de verdiensten niet kloppen). Anonymous noemt Tesla daarbij een “libertarische façade die echte uitbuiting verbergt” – een beeld dat vragen doet rijzen over de situatie van medewerkers in snelgroeiende techbedrijven.

Beheer van Twitter (X) en persoonlijkheidscultus

Het aantal meldingen van ongewenste content is met 50% toegenomen – een flinke stijging dus. Anonymous uit ook zorgen over de enorme persoonlijkheidsverering rondom Musk: het lijkt erop dat zijn volgers critici online lastigvallen en zelfs stalken, iets wat ze vergelijken met een bijna sektarische devotie.

Politieke banden en cyberaanval

Musk’s nauwe connecties met voormalig president Donald Trump komen eveneens ter sprake. Hij is aangesteld als hoofd van het Department of Government Efficiency (DOGE), dat volgens Anonymous wordt gebruikt om belangrijke budgetten te verlagen en zo Musk’s invloed op de overheid te versterken. Dit roept vragen op over belangenverstrengeling, aangezien Musk de rijkste persoon ter wereld is. Recent werd DOGE bovendien getroffen door een cyberaanval, waardoor de officiële website tijdelijk offline was. Er verscheen zelfs een provocerend bericht: “Ze hebben hun database onbeschermd gelaten.”

Het lijkt er dus op dat deze reeks beschuldigingen aanleiding geeft tot een brede discussie over wat wel en niet mag in de techwereld. Terwijl Musk vaak wordt geprezen om zijn vooruitstrevende projecten, laten deze recente zaken zien dat er zeker ook kritische vragen gesteld moeten worden over zijn handelswijze en invloed. Voor iedereen blijft het belangrijk om alert te blijven en goed na te denken over wie de touwtjes in handen heeft in deze snel veranderende tijden, zeker als er beslissingen worden genomen die grote gevolgen kunnen hebben voor de economie en onze samenleving (met andere woorden, we moeten scherp blijven).

Elise Van den Berg
Elise Van den Berg
Ik ben Elise Van den Berg, redactrice bij Forbes.be. Dagelijks breng ik het laatste nieuws, diepgaande bedrijfsanalyses en inspirerende verhalen. Met een passie voor journalistiek en een scherp oog voor economische trends, volg ik de belangrijkste ontwikkelingen in België en daarbuiten op de voet.

Latest article