Inschrijven nieuwsbrief

Inschrijven nieuwsbrief

Abonnement Magazine

Amélie en Ann-Gaëlle Bekaert : “Als kind speelden we al verstoppertje in de tapijtrollen”

Jonge dertigers Amélie en Ann-Gaëlle Bekaert laten een nieuwe wind door tapijtbedrijf BOMAT blazen. De zussen gaven het bedrijf een nieuwe identiteit, ver weg van het stoffige imago dat soms nog aan tapijten kleeft.

BOMAT werd opgericht in 1983 toen hun vader Jan Bekaert in samenwerking met een Tibetaanse partner zijn eerste collectie handgeknoopte tapijten lanceerde. Vanaf het begin stond vakmanschap centraal, met productie in Nepal en later in India, een land met een rijke weeftraditie. Vandaag zijn de productiefaciliteiten van de familie nog steeds gevestigd in hun eigen fabriek in Bhadohi, India, waar er zonder onderaannemers samengewerkt wordt met bekwame ambachtslieden om op maat gemaakte tapijten te creëren.

In 2018 besliste Amélie na een reis naar Bhadohi om in de zaak te stappen en enkele maanden later trad haar zus Ann-Gaëlle ook in het bedrijf. In januari 2019 namen ze de fakkel over. “We zijn letterlijk opgegroeid in de tapijtrollen. Als kind speelden we verstoppertje in het depot dat vol met tapijten lag. De affiniteit met tapijten is er altijd al geweest en bovendien komen we ook uit een creatieve familie”, vertelt Amélie.

Een frisse rebranding

“We waren 27 en 26 en we wilden dat de look and feel onze persoonlijkheid zou weerspiegelen. Daarom hebben we ons de eerste twee jaar gericht op de herorganisatie van de volledige catalogus. Dit gaf ons de kans om het merk te herpositioneren en te herintroduceren met een frisse rebranding. We hebben onze bestaande uitgebreide collectie onder de loep genomen en een sterk verhaal proberen creëren. Daarnaast hebben we volop ingezet op het updaten van de kleuren. We hebben ook veel aandacht besteed aan marketing, social media en visuele identiteit, omdat deze elementen tegenwoordig enorm belangrijk zijn. Het organisatieproces was intensief, ook omdat we de verhuizing naar een nieuwe locatie moesten coördineren”.

In maarten stelden de onderneemsters hun eerste collectie lopers voor op Collectible Design: Clayscape: Runners and More, een lijn in aarde geïnspireerde tinten die teruggaat op hun eerste Clayscape-collectie, die ook het begin markeerde van de vernieuwde BOMAT-visie.

Begin april trokken ze ook naar de Milaan Design Week, waar ze Fourfold, een speciaal ontworpen tapijt dat de synergie van materiaal, textuur en kleur belichaamt, presenteerden. “Het tapijt weerspiegelt de collectieve visie van Fourfold, onze creatieve samenwerking met Bieke Casteleyn, Designs of the Time, en J. Adams. Fourfold is gemaakt van organische lijnen en subtiele variaties in poolhoogte, speelt met diepte en beweging en creëert een tactiele ervaring die elke ruimte verbetert”.

 

Begin april trokken de onderneemsters naar de Milaan Design Week, waar ze Fourfold, een speciaal ontworpen tapijt dat de synergie van materiaal, textuur en kleur belichaamt, presenteerden. © Felix Speller
Begin april trokken de onderneemsters naar de Milaan Design Week, waar ze Fourfold, een speciaal ontworpen tapijt dat de synergie van materiaal, textuur en kleur belichaamt, presenteerden. © Felix Speller

De zussen reizen ook regelmatig naar hun fabriek in India waar de tapijten geproduceerd worden. Ze worden met de hand gemaakt op weefgetouwen en tuftframes, waardoor het bedrijf in België op maat gemaakte texturen kan ontwikkelen. In India werkt BOMAT met WIN (Widows & Women In Need), een programma voor vrouwen die uit hun kaste gedreven zijn (zoals weduwes) of vrouwen die tot de laagste kasten behoren. “Wij werken samen met de overheid in Bhadohi om vrouwen te vinden die niet meer op hun familie kunnen steunen. De overheid zoekt hen op, en wij bieden banen in onze fabriek met laagdrempelige instapmogelijkheden. Zo kunnen ze financieel onafhankelijk worden en werken in een gemeenschap van vrouwen met soortgelijke ervaringen. In de fabriek doen vrouwen vooral voorbereidend werk met garen, terwijl het weven en tuften door mannen wordt gedaan”.

“Niets onder de mat”

Duurzaamheid speelt ook een belangrijke rol bij BOMAT. Zo wordt er naar eigen zeggen “niets onder de mat geveegd” en wordt er enkel op aanvraag en op maat gewerkt, zodat er geen overproductie is. “We willen de wereld mooier achterlaten voor het nageslacht door in te zetten op duurzame materialen en processen. We gebruiken voornamelijk natuurlijke vezels zoals wol, zijde en linnen, en bouwen het gebruik van garens zoals polyester af. Onze productie is grotendeels ambachtelijk, met weven op oude weefgetouwen en zo min mogelijk machinaal werk, om de impact op het milieu te beperken en de kwaliteit te waarborgen”.

Vorig jaar groeide BOMAT met 25% ten opzichte van vorig jaar, een groei die de Bekaert-zussen de komende jaren willen aanhouden. “Vorig jaar hebben we enkele mooie projecten binnengehaald zoals het boetiekhotel Maison Colette in Westerlo waar we voor alle tapijten gezorgd hebben. We willen in de toekomst meer dergelijke projecten omarmen”.

Vandaag is BOMAT al actief in grote delen van Europa – onder meer Scandinavie, Frankrijk, Spanje, Oostenrijk en Nederland. In de toekomst willen de zussen “steeds verder in de wereld het merk uitbouwen.”

 

 

Latest article